Schaatspeloton.nl - Columns - Er bekaaid vanaf komen

Er bekaaid vanaf komen

geplaatst vrijdag 29 december 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Femke Roemer

Femke Roemer schaatst marathons in het regionale 6-banentoernooi in het Westen van Nederland. Daarnaast is de 23-jarige actief in de baancompetitie van Amsterdam. In de toekomst wil Femke Roemer graag landelijk marathons proberen te gaan rijden. Dit seizoen zal zij voor Schaatspeloton.nl haar belevenissen in de regionale marathon in woord zetten. Ook zal zij aandacht besteden aan bekende van haar die dit seizoen hun debuut beleven op de landelijke marathon. De eerste column van Femke Roemer zal vrijdag 20 oktober geplaatst worden op Schaatspeloton.nl.

Afgelopen woensdagavond keek ik op televisie naar het sportjaaroverzicht bij de publieke omroep. Alle sporten kwamen voorbij, van voetbal tot hockey en van snowboarden tot zeilen. Erg leuk om te zien. Vooral om op de hoogte gebracht te worden van sporten die normaal gesproken weinig aandacht krijgen. Vaak zie je dezelfde sporten op televisie. Dit vind ik jammer. Het zou mooi zijn als sommige sporten meer aandacht zouden krijgen.

SBS6 is daar goed op ingehaakt door nu het marathonschaatsen uit te zenden. Een prachtig initiatief natuurlijk, ware het niet dat het marathonschaatsen er voor aangepast moet worden. Nu weet ik daar te weinig van om me daarover uit te laten. Maar waarom kan Studio Sport er uit zichzelf gewoon niet meer aandacht aan besteden? Of zou dat komen doordat ik een echte liefhebber ben? Is een sport als marathonschaatsen en skeeleren vooral interessant voor mensen die zich er graag in willen verdiepen?

Voetbal is denk ik een sport die erg toegankelijk is voor iedereen. De meeste mensen kennen het spel (enkele mensen – vrouwen… – daargelaten die niet weten wat buitenspel is…) en beoefenen het ook zelf. Voetbal staat qua populariteit met stip op één. Dan is het ook niet meer dan logisch dat voetbal de meeste zendtijd op televisie krijgt. Dat moet ik, als niet echte voetballiefhebber, toch erkennen. Maar is het dan ook interessant om op de hoogte gebracht te worden van de een of andere blessure van de een of andere voetballer? Om uitgebreid een trainingswedstrijd te laten zien? Dat soort dingen snap ik echt niet.

Leuk is het om te merken dat er in het tennis, zwemmen, langebaanschaatsen en turnen vrijwel evenveel aandacht voor de vrouwen is als voor de mannen. Maar hoe komt het dat als Dapnhy van den Brand Europees Kampioen wordt met veldrijden deze superprestatie niet op de eerste sportpagina van de krant staat? Althans, in de Volkskrant, de krant die ik lees, staat zij op de tweede pagina, met op de eerste pagina uitgebreide verslagen van een of andere voetbalwedstrijd. Onbegrijpelijk. Is voetbal dan zo belangrijk? Of zou het komen doordat Dapnhy een vrouw is? Ook de marathonschaatssters komen er bekaaid vanaf. Wanneer zou het normaal worden als SBS6 ook het marathonschaatsen van de vrouwen gaat uitzenden?

Ik denk dat sommige sporten ook populair gemaakt kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is het programma ‘Dancing on Ice'. Ik las in het Schaatssport magazine dat de kunstrijverenigingen het nieuwe ledenaantal nauwelijks kunnen verwerken. Sinds dit programma op televisie is geweest is bij de meeste verenigingen het ledenaantal explosief gestegen. Alleen maar omdat het op televisie komt en er bekende sterren aan meedoen. wellicht heeft Bart Veldkamp ook succes met zijn programma ‘Klûners uit Kenia', waar een aantal Kenianen in korte tijd worden klaargestoomd om de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te gaan schaatsen. Het kan volgend jaar storm lopen op de Weissensee…

Maar zonder gekheid, hierbij moet ik aan het verhaal van Kurt Wubben denken. Toen Kurt meegedaan had aan de tien kilometer tijdens de World Cupwedstrijden in Moskou en daar de eerste tijd neergezet had was de aandacht die hij toen kreeg nog nooit zo groot geweest. Veel mensen waren verbaasd dat een marathonschaatser die debuteert in het langebaanschaatsen zo'n supertijd kon neerzetten.

Daar hebben ze ook gelijk in, want wat stelt het ook voor om 40 kilometer lang rondjes onder de 32 seconden te rijden…………?

Alle Columns van Femke Roemer:

Column 1 (20 oktober 2006)
Uitdagingen (3 november 2006)
Teleurstellingen (17 november 2006)
Levensstijl (1 december 2006)
Techniek en vrouwen (15 december 2006)
Er bekaaid vanaf komen (29 december 2006)
De (on)macht van regels (12 januari 2007)
De magie van natuurijs (26 januari 2007)
Sport op zijn hoogtepunt (9 februari 2007)
Sportstad Amsterdam (23 februari 2007)
Laatste marathon (9 maart 2007)
Tussentijd (23 maart 2007)