Schaatspeloton.nl - Columns - Het Teungebeuren

Het Teungebeuren

geplaatst vrijdag 29 februari 2008 om 07:32:23 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

Klaas is deurwaarder in Steenwijk, een joviale vent, maar ook een kerel die het eigenlijk nooit goed kan doen. Ik weet dat hij alles probeert om voor mensen die in de problemen komen een oplossing te zoeken, zodat men zolang mogelijk kan gaan proberen uit de problemen te komen. Maar als Klaas in het café een biertje gaat drinken dan het is ook lastig voor hem, niet iedereen wil de goede bedoelingen begrijpen en begint tegen hem aan te zeuren.

Niet altijd vriendelijk en in de ogen van velen is hij een klootzak, of men praat met hem honderd uit en als hij dan weg is dan……, jullie begrijpen het vast. Nu trekt Klaas zich daar weinig van aan, ogenschijnlijk, maar het is en blijft lastig voor hem.

Een deurwaarder uit Steenwijk in een stukje over marathonschaatsen, zullen velen zich nu af gaan vragen, geen paniek ik ga het uitleggen. Deze week is er een einde gekomen aan het grote mensen schaatsen met de wedstrijd in Finland. De buitenlandse serie was mooi om te zien, een pure reclame voor de sport. Een man die het afgelopen seizoen zich drie slagen in de rond heeft gewerkt en vergaderd is Teun Breedijk. In de jaren `70 en `80 een A rijder die veelal was te vinden aan de onderzijde van de uitslagenlijst met hier en daar een sprongetje naar boven. Hoogtepunt in de carrière van Teun was natuurlijk de Elfstedentocht, de mazzelpik heeft hem 3 maal in 85, 86 en 97 mogen rijden, met als resultaat een 81e , 111e en 97e plaats. In het laatste Elfstedenjaar tot nu toe besloot Teun de schaatsen aan de wilgen te hangen. Bij de eerste alternatieve Elfstedentocht in het Noorse Lillehammer was Teun ook al van de partij, kortom iemand die aan de lijve heeft ondervonden wat marathonschaatsen betekent en wat het is om in het buitenland te rijden. Via het bekende via-gebeuren werd Teun aangesteld vorig jaar als competitieleider, op zich een leuke job, het regelen van de wedstrijden en het verloop ervan wie doet je wat. Helaas voor Teun gaat deze vlieger niet op. Langzaam en zeker is zijn takenpakket uitgebreid of moet hij dingen in goede banen leiden, die weer bedacht zijn door anderen en die hij dan maar weer moet gaan verwoorden.

Inderdaad er begint hopelijk bij de lezer een lampje te branden, langzaam en zeker hoop ik dat bij u het besef komt over de overeenkomst van de deurwaarder uit Steenwijk en Teun Breedijk. Ik heb de laatste weken Teun van nabij meegemaakt en niet alleen ik maar ook velen onder ons.
Soms heb ik oprecht medelij met hem,want, het gaat over: vergoedingen, spandoeken, inschrijvingen, startgeld, prijzenschema's, wedstrijdpakken, juryleden, aankomst, baanbreedte, ijsdikte, tv-uitzendingen, Essent, Sbs, baancontactpersonen, slecht eten, hotels, vervoer, vliegtickets, ijsmeesters, pylonen, vergaderingen, truien, bloemen, startschot, gasten, transponders, startlijst, en ga zomaar even door.

Bij al deze zaken roept menigéén Teun, vooral veel Teun roepen als het niet goed gaat en je weinig laten horen als dat wel het geval is. Teun pendelt met alle goede bedoelingen maar door tussen alle geledingen van onze sport en natuurlijk als er een prijsuitreiking is en hij dramt dat ik op moet schieten dan denk ik ook wel eens vent krijg……………, om even later samen het maar even uit de wereld te praten en klaar is het .
Natuurlijk zal Teun ook wel eens bij zichzelf denken dat hij het misschien wat anders moeten doen, maar over de hele werkt hij zich uit de naad om onze sport beter te laten functioneren. Zondag zat hij naast me in het vliegtuig, hij praatte nog wel maar viel weldra in slaap. Laten we afspreken als we Teun vanaf nu tegenkomen, we hem een stukje waardering gaan geven, drink gewoon en glas met hem en heb het eens ergens over, hij verdient het en wees niet bevreesd, je kunt weer tegen hem aan gaan hangen als het nieuwe seizoen begint.

Is het seizoen afgelopen nee dus zaterdag 1 maart de mooiste wedstrijd van het seizoen in Alkmaar, het NK Jeugd. Kleine en grotere helden, aangemoedigd door ouders, grootouders en andere fanclubleden, kortom allemaal heen gaan, dan zie je de pure marathonsport zonder teveel geneuzel.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)