Schaatspeloton.nl - Columns - Mise en place

Mise en place

geplaatst vrijdag 4 januari 2008 om 06:37:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

Een mooi slot van de strijd om de Essent Cup waarin strijd, spanning, griep, valpartijen en ga zo maar door de hoofdmoot vormden voor mooie tv. Ik heb de wedstrijden van de meerdaagse gevolgd via de tv, omdat ik me aan het sparen ben voor het NK en dan het natuurijs circus dat aanstaande is, maar niet heus ik had het te druk met mijn werk.

Vanaf de bank heb ik natuurlijk kunnen genieten van de klasse van o.a. Cedric Michaud en Bob de Vries. Wat me opgevallen is; waar is Arnold Stam gebleven? Niets ten nadele van Erik Hulzebosch maar een echt onafhankelijk commentaar van Arnold was net wat mooier geweest dan een kwijlende verslaggever die Erik voorzetten gaf die hij wel in moest gaan koppen, vermakelijk, onderhoudend maar daardoor net wat te.

Verder de magie van Jillert Anema, een tovenaar die er mede voor heeft gezorgd dat er spraakmakende artikelen verschenen, waarbij de verbale aanval niet geschuwd werd. Tevens werd hij als een bijzondere persoon neergezet en de man achter het succes van het BAM team. Dat is volgens mij een brug te ver, het BAM succes is te wijten aan meerdere meesters. Eerst natuurlijk een uitgebalanceerd managementteam onder leiding van Alfred Bolks die in de loop der jaren er voor heeft gezorgd dat er een stevige basis is ontstaan. Mede hierdoor kon er geleidelijk naar de top worden gereden.

Dick Kuipers wist in 2002 met een leuk vlot team, aanvallend en fris schaatswerk te leveren en vanaf 2004 wist Roelof Groen het team verder uit te bouwen. Roelof Groen in 1952 Nederlands Kampioen op de fiets bij de militairen, 6 jaar profwielrenner o.a. bij de vermaarde ploeg Peugeot, waar hij in het jaar 1977 zich in het zweet reed voor Benard Thevenet. Daarnaast een verdienstelijk schaatser wat niet vreemd is omdat neef Bennie Groen als 18 jarige in 1963 voor opschudding wist te zorgen om de meest barre Elfstedentocht gewoon uit te rijden. Als ploegleider in 1999 bij Timmerman Transport begonnen om later dus de BAM trein te gaan leiden. Het huidige team door zijn hand samengesteld en getraind met als belangrijke pion, verzorger Lammert Schoonhoven. Samenstelling en begeleiding van een team is niet te onderschatten, verschillende karakters moeten een keten gaan vormen waar de afspraken onderling nagekomen dienen te worden.
Het ultieme genot zou vorig jaar op de Weissensee plaats vinden met een ijzersterk plan en een dito Tristan Loy, helaas staat het beeld van de vallende Fransman vlak voor de streep nog velen op het netvlies.

Waarom Roelof Groen, ik kom net uit Giethoorn van een nieuwjaarsreceptie en liep hem daar tegen het lijf. Giethoorn behalve mekka van het natuurijs ook de bakermat van Jonnie Boer de sterrenkok van de Librije in Zwolle. Koks en schaatsen? Ja, mise en place is een belangrijk onderdeel in een restaurant, vertaald betekent het, "Op de plaats zetten en leggen". Als dit onderdeel klopt dan heeft de kok en bediening een makkie om de gast te verwennen.
Roelof heeft de mise en place voor het huidige succes van het BAM team samen met anderen gedaan waardoor topkok Anema de prijzen met zijn mannen kon gaan pakken. Het tekent Anema dat hij in het begin van het seizoen, bij de eerste overwinning van Bob de Vries, Roelof Groen betrok bij het feestje, door te stellen, "Dit zijn ook jouw jongens".
Over het koken; op de Weissensee ga ik iedere dag een item maken, "Koken met…", dus dames en heren marathonrijders neem uw kookboeken maar mee en Roelof?
Komt zeker en vast terug in het peloton, want er is na dit seizoen bij een groot aantal ploegen genoeg Mise en place te doen, alsmede bij de voortgang van het marathonschaatsen.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)