Schaatspeloton.nl - Columns - Wakker worden......

Wakker worden......

geplaatst vrijdag 9 november 2007 om 09:49:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

De hele nacht onrustig bang om te verslapen,want eindelijk staat er dan wat te gebeuren en stel je voor dat ik te laat kom. Voordat ik naar bed ben gegaan de spullen al klaar gezet, onderkleding,en natuurlijk mijn KNSB skipak. Besloten, om de laarzen bij de verwarming te zetten, zodat als ik straks wakker word direct warme voeten heb. Ook een taxi besteld die me op tijd naar Blokzijl kan brengen, ga er vanuit dat na afloop er nog wel een borreltje genuttigd moet worden en via de organisatie heb ik begrepen dat je Blokzijl niet in of uit kunt.

De wekker gaat en daar ga ik, op weg naar Blokzijl alwaar de eerste Overijsselse merentocht verreden zal worden. Ik word opgevangen door een breed lachende Jan Woud, de loco-burgemeester van Blokzijl, die ziet op zijn 70ste dan toch dat zijn grote droom in vervulling gaat. Wat een drukte al bij de inschrijving, smalle bekkies bij de rijders, nerveuze ploegleiders. De juryvergadering is kort maar krachtig, Kerst Woudman getooid met zijn bontmuts, legt uit hoe en waar opgelet moet worden en langzaam maar zeker nemen we onze posities in. Hayo Apotheker de burgemeester van Steenwijkerland staat gereed met het startpistool, om de ruim 190 rijders en rijdsters weg te knallen voor de 200 km in de kop van Overijssel waarna er ruim 10.000 toerrijders zullen vertrekken.

De start verloopt soepeltjes, over de portofoons en de mobieltjes word ik op de hoogte gehouden van het wedstrijdverloop zodat ik iedereen kan informeren. Zo, een bakje koffie en er wordt gemeld dat een gesloten peloton op weg is naar Vollenhove dat zich daarna meldt in Blokzijl voor een doorkomst. Het volk blijft toestromen en de sfeer is in de vroege ochtend al geweldig, "Kijk we hebben het altijd al gezegd, als er natuurijs is dan kun je pas onze sport op zijn waarde schatten". Het peloton komt er aan, ik herken voorin Bob de Vries, Ingmar Berga, de jonge Ruitenberg Jr., deze jongens van de nieuwe generatie worden gedragen door het publiek, als deze jonkies zich maar kunnen beheersen ze moeten nog zover. De karavaan zet zich richting Giethoorn waar een aantal oudere rijders nog steeds warme gevoelens hebben liggen, want de laatste keren toen er nog natuurijs lag, was het Giethoorn waar gestreden werd. Er wordt gemeld dat op de Belterwiede het peloton in stukken uiteen valt. In de voorste groep de mannen die je verwacht, maar ook de jonge rijders weten zich staande te houden. Loy en Michaud hebben de slag gemist en de twee Fransen proberen samen richting Kalenberg de aansluiting te vinden. De politie heeft de handen vol om het enthousiaste publiek van de wedstrijdbaan te houden. Wegen zijn inmiddels afgezet rondom Steenwijk, waar de schaatsers goed te zien zijn en inmiddels de dweilorkesten voor carnaval zorgen.

In de Weeribben zijn de twee Fransen aangesloten, de eerste groep bestaat uit 46 rijders, langzaam krijgen we de nummers door, heerlijk gewoon met potlood en een verbinding, transponders zijn in de verste verte niet te zien. Alles zit er wel bij, waarbij opvalt dat Erik Hulzebos zich ondanks een mindere voorbereiding, staande houd en Henk Angenent ook soepel meedraait. De samenwerking is optimaal, kop over kop wordt er overgenomen. In Kuinre een demarrage, Sjoerd Huisman, Ingmar Berga, Douwe de Vries, Jouke Hoogeveen en Bart De Vries nemen de benen, voorsprong 35 sec. TNT gaat rijden, Juffermans en Van Es sleuren aan kop van de groep, maar het verschil loopt op naar één minuut. Terwijl ik de sponsoren nog maar een keer noem en de eerste 100 km wedstrijd erop zit slinkt de voorsprong van de koplopers en in Ossenzijl zijn de 46 weer bij elkaar.

De mannen staan rechtop en gaan door de bevoorrading, het is nu al duidelijk dat de winnaar in deze groep zit. In Steenwijk is een keerpunt, het staat zwart van de mensen en het is Arjan Mombarg die als eerste keert, gevolgd door Heideman, Bob de Vries en de kleine Geert-Jan van der Wal. Casper Helling en Andrès Landman voeren het tempo op en andermaal breekt de groep. Nu wordt duidelijk dat de mannen en de jongens afscheid gaan nemen van elkaar, de jonge garde is lang meegegaan maar nu na ruim 130 km wedstrijd moeten ze de rest laten gaan. Wat een geweldige wedstrijd en wat een publiek.
Datzelfde publiek wordt nog gekker, Glenn Wassenbergh komt mij vertelen dat de Elfstedentocht doorgaat en terwijl ik dat omroep klinkt een geweldig gejuich. Ook in de kopgroep is dit nieuws inmiddels doorgedrongen, de mannen kijken elkaar aan, je voelt de spanning maar tegelijkertijd zie je geluk in de ogen, eindelijk kunnen ze laten zien wat marathonschaatsen is.
Bij Muggenbeet nog 25 km te gaan en er volgt een demarrage, Peter de Vries, Peter Baars, Casper Helling, Miel Rozendaal, Arjan Mombarg, Henk Angenent, Andrès Landman en René Ruitenberg nemen de benen. Voorsprong loopt snel op naar een minuut mede omdat er goed wordt afgestopt bij de achtervolgers. DSB en Safan/Sportuitslag met twee man in de kopgroep. Enthousiast vertel ik dat de voorsprong met nog 10 km te gaan gegroeid is naar 3 minuten. Henk Ymker van de organisatie komt melden dat het publiek zich moet verspreiden, het wordt te druk in Blokzijl. Mijn vrouw sms't mij, waarin ze hoopt dat Peter de Vries wint omdat deze bij haar in de klas heeft gezeten, ik bericht haar terug als Mombarg wint dan kom ik voorlopig niet naar huis want dan wordt het groot feest. Nog 8 km, de mannen staan rechtop, loeren en kijken naar elkaar, de wedstrijdleiding meldt over de porto dat de spanning in de kopgroep ondraaglijk is geworden, schijnaanval van Angenent, Ruitenberg rijdt het gat dicht en Landman neemt de benen, Peter Baars pareert. Nog 5 km te gaan over het Giethoornse meer richting Noorderdiep, de commissaris van de koningin meldt zich bij mij, de 8 man nog steeds bij elkaar met nog 2 km te gaan.

Plots krijg ik een por van mij vrouw, "Je moet opstaan en naar je werk", maar de kopgroep dan, mompel ik.
Op dat moment besef ik dat ik gedroomd heb.

En toch gaat het dit seizoen gebeuren, de KNSB heeft het buitenland circuit geregeld en het gekke is, als de KNSB iets regelt gaat het bijna altijd eerst mis.
Laat dat nu dit jaar mooi van pas komen!
De generatie die toen te jong was en nu eigenlijk te oud wordt, kan zich laten zien op het natuurijs en kunnen een afscheidstournee gaan maken van Groningen tot Zuid Holland met als hoogtepunt de Elfstedentocht op 24 januari.
De aanstormende jeugd kan ervaren wat marathonschaatsen nu echt is.
Het publiek beseft ineens weer dat dit de sport is waar ze van houden en wij volgers kunnen nog weer jaren vooruit in de strijd om de KNSB cup op zaterdagavond, terwijl SBS een mooie competitie reeks heeft met wedstrijden in Biddinghuizen.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)