Schaatspeloton.nl - Columns - Een Taakje

Een Taakje

geplaatst vrijdag 28 september 2007 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

Het seizoen staat dan eindelijk in de startblokken en net als de rijders en rijdsters, ben ook ik al begonnen met de voorbereiding in de zomer, deze eerste column verwijst dan ook naar deze periode. Vakantie en dat betekent in de tuin lekker op het terras met een schone pils, radio tour aan, de kinderen door de tuin dartelend, terwijl mijn vrouw mij lief aankijkt vanuit haar boek. Het echte leven.

Vastigheden zoals het eigenlijk hoort. Maar helaas door een wonderlijke wending van het bestaan in dat zelfde leven vallen al deze zaken weg. De afgelopen zomer en het daar bij bijhorende weer is niet wat het is, de tuin waar normaal de bloemen staan en de vogeltjes fluiten lijkt meer op een locatie waar ze de zwarte cross hebben verreden, de kinderen jengelen, zeuren en piepen, en de lieve blik van mijn vrouw is veranderd in een frons

De tour ligt op zijn gat, mijn helden waar ik straks in de criteriums weer lovend over zal spreken zitten in een behoorlijk wak, het D woord is het gesprek van de dag. De tour is veranderd in een uitzending van vinger aan de pols, de bank heeft de kip naar huis gestuurd, en Mart weet het ook allemaal niet meer, althans zo lijkt het

Mijn gedachten dwalen af naar het ijs, ook daar is de D controle, een mooi toneelstukje na afloop de marathon. Er is een dokter, deze geeft de nummers door aan de jury, de speakers roept ze om en dan mogen de mannen hun plasje komen doen gewoon relaxed. Dat is dus heel wat anders, dan op ieder moment vertellen waar je bent, bloed aftappen of zoals bij het NK skeeleren in Steenwijk waar Arjan Smit door 2 mannen direct na afloop werd begeleid naar het plaskot en onder toeziend oog van deze heren een plasje moest leveren. Het zal daarom goed zijn dat ook in onze sport er een vernieuwde procedure komt rondom het D gebeuren.

Maar............. dit alles valt in het niet bij de invoering van weer een nieuwe nummering bij de Marathon, wist ik eindelijk wat Z1, K2, A4 betekende, waar ik nogal eens de fout inging omdat ik de oude nummering nog op de harde schijf had zitten,krijgen we nu nummers aan de hand van het klassement Pfff daar zit ik dan, in de tuin met een nieuw taakje, nummers leren . En natuurlijk, dan de vraag, volgend jaar dezelfde vakantie, een andere tour, een betere zomer, want tja, volgend jaar weer een ander eindklassement, dat zal wel weer nieuwe nummers op gaan leveren.

Inmiddels heb ik wat nummers geoefend en ben ik bijgepraat over de reglementen. Daarbij heb ik net de kalender gekregen en ga nog horen waar ik naar toe moet, ook dat geeft niet, het is tenslotte al eind september, tijd genoeg.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)