Schaatspeloton.nl - Columns - De Sint en de Belg

De Sint en de Belg

geplaatst vrijdag 23 november 2007 om 06:09:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

De afgelopen week een aantal dingen ondernomen buiten het schaatsen. Waarbij ik dan toch steeds weer aan het schaatsen moest denken, met de gedachte hoe is het eigenlijk mogelijk. Zaterdag eerst de aankomst van Sinterklaas gedaan, daarna op de kade in Steenwijk met kinderen liedjes zingen, vervolgens als een bezetene, de goedheilig man ontvangen. Blijft kikken als je ondanks dat je veertig bent, de Sint als eerste een hand mag geven.

De afgelopen week een aantal dingen ondernomen buiten het schaatsen. Waarbij ik dan toch steeds weer aan het schaatsen moest denken, met de gedachte hoe is het eigenlijk mogelijk. Zaterdag eerst de aankomst van Sinterklaas gedaan, daarna op de kade in Steenwijk met kinderen liedjes zingen, vervolgens als een bezetene, de goedheilig man ontvangen. Blijft kikken als je ondanks dat je veertig bent, de Sint als eerste een hand mag geven.
Wat het met het schaatsen te maken heeft? Simpel traditie en vastigheden zoals Sinterklaas, geven de mensen plezier ende vermaeck, iets wat het aloude marathonschaatsen ook is, maar dat is weer moeilijk omdat we zeker weten dat Sinterklaas komt, koning Winter daarentegen is al behoorlijk lang op vakantie.

Beste Sint

Weer in het land aangekomen,
Hoop ik dat u ook wat ijs heeft meegenomen
Want het is te lang geleden
dat men elkaar in een Hollandse polder heeft bestreden
Ik weet zeker dat u met uw Pieten
Van een echte schaatswedstrijd zal gaan genieten


Zaterdagavond moest ik een kickboksgala presenteren, wat een spektakel, ruim 1500 toeschouwers hadden de moeite genomen om 20 Euro te betalen. Dit om 22 partijen te zien waarbij men elkaar stevig op de bek tikte, ondersteund met een stevige beat en sound. De zaal ging helemaal op zijn kop toen Sem Schild de wereldkampioen K1 in de ring verscheen en alleen maar zwaaide. Het kan dus simpel zijn, doe je ding, verkoop de sport goed, laat een held komen en iedereen is blij.

Zondag naar Assen een dijk van een wedstrijd gezien, strijd, spektakel ,tactiek en emotie. Mannen die elkaar de ruimte gaven of de ruimte kregen, helaas kwam op tv niet over hoe ik de wedstrijd heb beleefd maar het was en is er één om in te lijsten.

Gisteravond naar Gent, de zesdaagse bekijken, aangezien ik in december als speaker de zesdaagse van Zuidlaren ga doen. Wat een evenement, wat een mensen en hoe simpel eigenlijk.
De wedstrijden zien er bij de tussensprints spectaculair uit, de mannen maken er natuurlijk een show van, de achtervolging eveneens en bij de mededeling daar komen de grote motoren wordt het volk helemaal gek. Naast het fietsen, waarbij veel strijd is, maar men drommels goed in de gaten heeft dat het wel verkocht moet worden aan het publiek, een mooi randprogramma met muziek en discodreunen. Te bedenken dat het kuipke in Gent zes dagen helemaal vol zit. Het bier stroomt massaal en ook het eten valt niet aan te slepen.
Natuurlijk ook hier de tv erbij maar geen beelden van de wedstrijden, gewoon over het evenement zelf, het publiek het entertainment. Op de vraag aan een Vlaming waarom dit zo was antwoordde hij simpel maar wel doeltreffend, "Dit is niet schoon om te kijken, hier moet u gewoon heengaan, dit is niet te volgen op tv zeker niet voor een Ollander".

Terugdenkend aan Assen, die Belg heeft gelijk,ik moet niet lopen zeuren, ik mag blij zijn dat ik erbij was, het spektakel van Assen. Nu nog meer mensen, die hier heen willen gaan, er maar een mooi moppie muziek bij doen, gewoon lekker een zondagje uit, naar het schaatsen.

Beste Sint

U loopt op het dak
Zit er nog wat voor de schaatsers in de zak?
Ik wil niet lopen zeuren
Mocht de natuurijs wens niet gebeuren.
Mag ik dan wel wat anders vragen
Wilt u het publiek naar de Essentcup dragen?
Dan zullen de schaatsers alles gaan geven
Om hen een Super Sunday te laten beleven.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)