Schaatspeloton.nl - Columns - Sterretjes

Sterretjes

geplaatst vrijdag 18 januari 2008 om 07:24:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

Volgende week begint de grote uittocht naar Oostenrijk, de Weissensee staat op het program. Een prachtig evenement, waar het schaatsen op natuurijs in optima forma kan worden beoefend. Auto`s en bussen vol zullen afreizen naar "der Spielplatz der Natur". Menig wedstrijdrijder of rijdster zal de afgelopen tijd er aan hebben gedacht hoe het moet zijn en voelen om een puike prestatie neer te zetten.

De KNSB en de Essent cup zijn geweest, een aantal ploegen hoopt op het natuurijs te kunnen vlammen. In de aanloop van het seizoen heeft een aantal zich uitgesproken om op de Weissensee zijn of haar slag te gaan slaan, deze lieden moeten nu te keer gaan. Ook ik verheug me weer op het jaarlijkse circus. Om en rond de wedstrijden zijn er traditionele dingen die het allemaal nog mooier maken. De ploegleidersvergadering, een kakofonie van roepende lieden die het beste met hun mensen voor hebben. Waar en hoe vaak verzorgen, hoe laat starten en als dit en dat gebeurt, wat gaan jullie dan doen. Prachtig om te zien hoe Neelie Schouten als wedstrijdleider zich als een ware maarschalk door de vragen heen slaat en duidelijk maakt hoe het gedaan gaat worden. Eveneens mooi om te zien dat diezelfde ploegleiders druk zijn met de administratie en het ophalen van de beennummers en transponders. Druk schrijvend, bellend, regelend, zijn het druk bezette mensen met hart voor hun sporters en ook voor hen geldt nu moet het gebeuren, verstoppertje spelen kan niet meer.

De mix van toerrijders en de aaibaarheid van onze sport, geweldig om te zien, goed van de wedstrijdrijders dat ze tijd nemen voor hun fans, even met ze oprijden, een hand een glas in de feesttent, dat is belangrijk om te doen.
Stel je voor dat er tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal gewoon mensen het veld op stappen om de warming up mee te gaan doen of na afloop een praatje willen gaan maken met de spelers.

Nee, dan de Weissensee, daar kan en moet dat ook gewoon. De transfer perikelen horen ook thuis op de Weissensee, een goed volger heeft in de wedstrijd al door wie er eventueel met wie gaan rijden het nieuwe seizoen. Mooi om te ervaren dat de vele volgers er ook wel eens geweldig naast zitten.
Als we de Weissensee plaatsen in de beleving zoals de Belgen dat met wielrennen hebben dan krijgen de favorieten, sterretjes achter hun naam.

Vijf sterren is topfavoriet en één ster een outsider. Op de verschillende sites zullen de komende dagen de sterretjes geplaatst gaan worden. Ik zelf hoop dat Tristan Loy de AKM gaat winnen geef hem dan ook maar vijf sterren, de beelden van vorig jaar,vlak voor de finish staan nog op mijn netvlies en dat moet met een zege van de sympathieke Breton gewist worden.
Vijf sterren voor Peter de Vries met de Alternatieve. Ben bij zijn indrukwekkende boekpresentatie geweest, humor en oprechte emotie bij Peter en zijn volgers, het boek inmiddels uit dus nu wil ik hem nog een keer zien janken en uit zijn plaat zien gaan, met een zege in de Alternatieve.

Het Open Nederlands Kampioenschap daar geef ik de sterren aan Arjan Mombarg, volksheld nummer één op de Weissensee, vorig jaar niet te keer kunnen gaan nu dan maar de grote Mompie show, het volkslied voor hem.
Het gaat gebeuren, Weissensee zal een waar spektakel gaan worden, na de problematiek van vorig jaar nu tijd om met elkaar te vlammen en als dat gebeurt zijn de schaatsers, supporters en medewerkers blij en zal er één ster absoluut gaan stralen aan de hemel, de ster van Aart Koopmans.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)