Schaatspeloton.nl - Columns - Unox

Unox

geplaatst vrijdag 21 december 2007 om 06:32:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

Woensdagavond was het dan zover, een wedstrijd op natuurijs in het mooie Haaksbergen, al vroeg op avontuur gegaan, om natuurlijk sfeer te snuiven en er viel genoeg te snoeven in Haaksbergen. De voorbereidingen in volle gang, prachtig om te zien, dat er bussen vol met vrijwilligers klaar stonden, om te doen wat er gedaan moest worden. De trotste ijsmeester ging mij op een niet te evenaren manier uitleggen hoe het allemaal gegaan was, met oostelijk enthousiasme en met droge ogen.

Veel mensen rond de baan die ook sfeer kwamen proeven, de regionale omroep de hele middag al in de weer om live op de radio te vertellen wat er ging gebeurden. "Live", dranghekken plaatsen, "We schakelen nu over want er wordt een poort geplaatst".
Mijn goedheid, het hele land is los geslagen, helemaal gek in de kop. De avond ervoor was er zelfs aandacht bij Pauw en Witteman en ook nu reden de tv ploegen af en aan. Een geweldig circus, voor iets wat eigenlijk folklore is, wat rondjes rijden op een ondergelopen baan. Verschilt helemaal niets met wat we in het weekend doen, maar dit is magie, de vereniging van stijve plassers helemaal dol, dit is reclame voor het Marathonschaatsen en natuurlijk voor de KNSB.
Het publiek rijkelijk toegestroomd, rijen dik langs de baan om hun helden en heldinnen aan te moedigen. Het valt dat op de Eriks, de Henken het nog steeds prima doen, en dat men voorgelicht moet worden over een Bob.

Wedstrijd niet echt bijzonder, Elma de Vries liet zien hoe je een publiek echt gek kunt krijgen en de mannen finale werd goed in elkaar gezet.
En natuurlijk was Unox er, met standjes, mutsen en vlaggen, geweldig om te zien dat jongens die normaal allerlei zaken dienen te regelen met SBS, zich best wel belangrijk voelen en ook wel aardig goed betaald worden, nu met een te oranje Unox jas, liepen te sjouwen met voorgebakte broodjes en natuurlijk de worsten. Het hele circus is nu in afwachting of er nog meer ijs gaat komen.

Over circus gesproken vorige week de zesdaagse in Zuidlaren gedaan, verbazend om te zien dat een hal vol met niet-weters zich helemaal gek liet maken door de baanrenners. Het publiek wist alleen "van Bon en Knaven" te herkennen, had nog nooit van de regels gehoord, maar ging wel helemaal uit het dak, daarnaast het zakenleven hard netwerken meer dan geslaagd. Moeten we gewoon doen volgend jaar, op 1 ijsbaan, goed aangekleed 6 avonden achter elkaar met een sprint voor ploegen, afvalrace, koppelkoers noem maar op, het product Marathon leeft en is echt goud waard, daar hebben we echt niet alleen ondergelopen banen voor nodig, alhoewel Haaksbergen gewoon meer dan trots mag en moet wezen.

O ja volkie goede dagen voor u en de uwen.

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)