Schaatspeloton.nl - Columns - Klapvee on ice

Klapvee on ice

geplaatst vrijdag 26 oktober 2007 om 08:07:00 op Schaatspeloton.nl

Jannes Mulder

Jannes Mulder uit het Overijsselse Steenwijkerwold is voor het peloton en haar volgers een bekende stem. Jannes is langs de ijsbaan actief als Speaker bij het marathonschaatsen en daarnaast ook bij skeeler- en wielerwedstrijden. In het dagelijks leven is hij actief als woonzorgcoördinator voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen in Zwolle. Dit seizoen zal Jannes Mulder, naast zijn gesproken woorden rond de baan, ook om de week voor Schaatspeloton.nl zijn gedachtes in geschreven woorden op ‘papier’ zetten. De eerste column van Jannes Mulder zal geplaatst worden op vrijdag 28 september.

Het eerste stereo weekend zit erop, met wedstrijden in Groningen en Assen. Voordat ik verder ga razen, want voor iemand met ADHD zijn alle gebeurtenissen van de laatste weken best wel lastig, om daar strak omlijnd iets mee te gaan doen. Eerst even wat anders.
In mij vorige column had ik het over de aandacht in de media,terecht ben ik erop gewezen dat er meer geschreven nieuws bestaat dan de Telegraaf en de Steenwijker Courant, excuseer mijn lompheid naar hen die wel schreven.

Maar wel een mooi bruggetje zo van een onderwerp wat velen ook bezig houdt en waar ik ook gewoon een mening over heb. De media dus! Geen regionale omroepen meer tijdens de KNSB cup, geen andere vormen van publiciteit tijdens dezelfde wedstrijden.
Wat een mooie portie onzin deze regel, een beter en goedkoper reclamebureau dan de regionale omroepen, en de internetmensen kun je niet krijgen. Ze brengen de beelden in de huiskamer, waarbij men denkt, "Verrek, dat is leuk ik ga de volgende keer eens kijken". Om onze mooie sport draagvlak te geven hebben we dit juist nodig, "Zeg volk doe eens normaal en hou de boel wel zoals het hoort". Marathonschaatsen is een mooie simpele sport laagdrempelig, gezellig en bovenal pure topsport.

In Groningen is het altijd goed toeven, het geluid is gewoon een ramp, om te oefenen gebruik ik voorafgaand aan de wedstrijden in Groningen ook een koekblik, erg jammer voor een snelle baan en het enthousiaste publiek.

Dan natuurlijk Assen. Het begin van de Essent cup nieuwe stijl. Spanning natuurlijk bij iedereen te snijden, hoe gaat het verlopen, hoe ziet er eruit?
Eerst met Lex Muller om tafel, wat kan en mag de speaker doen in de SBS reeks, want om 300km te gaan rijden om vervolgens niets te mogen zeggen is ook een rare hobby. Muller stelde zich soepel op, "Als er iets gebeurt moet je dat melden, als er sprints komen gewoon je werk doen, bij het afvalsysteem en de finish, doe je ding, maar als er niets gebeurt, zwijg dan".
Een goede uitgangspositie om aan de slag te gaan en om er wat van te maken, tenslotte is het publiek op de baan ook belangrijk.

De wedstrijd en formule? Best leuk, spektakel,snelheid, er zitten veel mooie elementen in, om nu te zeggen dat dit een Marathon is gaat me te ver,maar het is wel een aan marathon gerelateerd evenement waardoor de belangstelling voor onze sport kan toenemen.

Maar…
De stoelen en banken in Assen bleven angstvallig leeg, voor de artiesten is het mooi koersen in een volle bak,voor een speaker is het een stuk makkelijker met veel publiek.
"Daar komen de koplopers, ga staan en geef ze applaus'' en als er dan vervolgens 20 mensen gaan staan heeft dat weinig of geen effect, wel dank aan deze trouwe supporters van het marathonschaatsen ze waren er wel weer.
Zeven euro betalen om vervolgens een uurtje iets te zien, is niet aantrekkelijk.

Maar…
Zo juist las ik in de krant dat publiek bij tv opnames, het zogenaamde klapvee tegenwoordig een vergoeding krijgt om uit hun dak te gaan tijdens een tv opname.
Dat is de oplossing voor de zondag. Nodig ze maar uit de voetbalclubs, kienverenigingen,bejaardentehuizen. Met bussen vol naar de ijsbaan, daar aangekomen krijg je een bak koffie. De speaker komt langs en legt uit wat de bedoeling is, zwaaien en juichen en veel kabaal maken, desnoods zwaai je met je rollator maar als je maar enthousiast doet . Vervolgens gaat de Essentcup van start voor volle tribunes, met een supersfeer. Als de wedstrijd is afgelopen mogen alle fans op het ijs nog rondjes rijden met hun helden, om daarna door de speaker van het ijs te worden gehaald. Ze krijgen een muts en tien euro mee om weer in de bus naar huis te worden gebracht.

Het zou toch niet zover gaan komen…………………?

Alle Columns van Jannes Mulder:

Een Taakje (28 september 2007)
Ja maar (12 oktober 2007)
Klapvee on ice (26 oktober 2007)
Wakker worden...... (9 november 2007)
De Sint en de Belg (23 november 2007)
Willem H. (7 december 2007)
Unox (21 december 2007)
Mise en place (4 januari 2008)
Sterretjes (18 januari 2008)
De verkeerde bocht (1 februari 2008)
Nej Tack (15 februari 2008)
Het Teungebeuren (29 februari 2008)
When we meet again (14 maart 2008)