Schaatspeloton.nl - Columns - SchijnHeilige

SchijnHeilige

geplaatst vrijdag 25 december 2009 om 10:30:22 op Schaatspeloton.nl

Kimberly Muusse

Kimberly Muusse is een 23-jarige marathonschaatsster en studente. Uitkomend voor het Team Hoolwerf Heiwerken van Neeke Smit probeert Kimberly Muusse ook dit seizoen weer de balans te vinden tussen de factoren die nodig zijn om top te kunnen presteren. Hierdoor hoopt ze haar wens, het behalen van een podiumplek, te kunnen verwezenlijken. Naast het schaatsen studeert Kimberly Muusse aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na in 2007 een bachelor Psychologie te hebben behaald wil ze komend jaar af studeren als bewegingswetenschapper. Daarna wil ze beide studies gaan combineren in sportpsychologie om zo in de toekomst topsporters mentaal te kunnen gaan begeleiden. Vanaf vrijdag 2 oktober zullen de bezoekers van Schaatspeloton.nl om de week de ijsbeleving en de visie over het sporter-zijn van Kimberly Muusse kunnen lezen in haar columns.

De sleutelwoorden voor Kerst zijn voor mij: familie, kerstboom, warmte, kaarsjes, openhaard, cadeautjes, sneeuw en eten en eten. Een sociaal denkmomentje waarop we elkaar laten weten hoe bijzonder we de ander vinden. Ook mensen die elkaar niet mogen lijken een beetje te verzachten rond de kerstdagen. Je kunt een kerstkaartje sturen aan mensen met wie je graag vrienden wilt zijn of aan mensen met wie je vrienden hoort te zijn.

Je kunt ook een kaart sturen naar mensen van wie je al jaren een kaart ontvangt, maar waar je helemaal niets mee hebt. Je kunt een kerstpakket krijgen van je baas. En als je het helemaal hoog in je bol hebt kun je je huis versieren met hoerige lampjes. Het mag allemaal.
Ik weet dat kerst een moment hoort te zijn waarop je sociaal doet, waarop je aan mensen denkt. Maar ik kom altijd een beetje in de knel. Ik ben een heel sociaal mens, maar gedraag me niet meer zo sociaal door mijn sport. Ik kom niet op alle verjaardagen, alleen als het me uitkomt. Ik spreek niet zo veel af, want ik hou liever wat tijd vrij voor het geval ik toch besluit een lusje erbij te pakken op het fietsie. Een jongen uit mijn buurt geloofde zelfs dat ik een kluizenaar was. En het schijnt niet normaal te zijn dat ik er niet mee zit.

Mijn vrienden zijn op een hand te tellen. Dat zijn de vrienden die begrijpen waarom ik soms toch nog even bel dat ik een halfuurtje later kom. Dat zijn de vrienden die zich er niet voor schamen om met me op een terras te zitten terwijl de afdruk van mijn helm nog op mijn voorhoofd staat. Dat zijn de vrienden die zich niet storen aan mijn sms gedrag. Dat zijn de vrienden die het niet boeien dat ik niet aan kerstkaartjes doe.
Voor hen en voor mijn naaste familie ben ik heel sociaal. Voor mijn familie doe ik mijn uiterste best om op elke verjaardag present te zijn met een mooi en zelf bedacht cadeautje. Ik probeer om te kijken of ik ergens nog nodig ben. En er is een man in mijn leven die weet dat ik nu eenmaal uit twee helften besta. Kerst is het moment waarop ik iets terug wil doen voor mijn familie. Waarop ik er wil zijn om de afwezigheid van andere dagen goed te maken.

Rond Kerst moet je dan wel ergens eten. Ik heb een hekel aan die opgetrutte etentjes, omdat als je net wilt fietsen je nog uitgebreid moet ontbijten. En als je toch besluit om op de fiets te springen hangt je buik op je benen, wat niet bevorderlijk is voor je ego. Natuurlijk natuurlijk, ik ben inmiddels een ster geworden in het ontlopen van sociale verplichtingen. Maar het stoort me gewoon dat er mensen zijn die het hartstikke lol vinden.
Met een ware kerstgedachte hijs ik mezelf al vloekend in zo een kut panty. Wordt het kerstgevloek nog iets grover als er weer zo'n vette ladder in zit. En eenmaal aangetrokken vind ik het stront vervelend om mijn bovenbenen koud te laten worden. Vervolgens vraag ik mij de hele avond af waarom mensen zo langzaam eten?

Maar voor mijn familie zou ik heus proberen om gezellig te doen. Dan trek ik een panty aan, eet ik een keer met alle bestek in plaats van alleen met een lepel en doe ik alsof ik liever een sponzige entrecote eet dan spaghetti di pesto.

Maar het zit me ook niet mee. Van alle dagen waarop ik geboren kon worden, moest ik nou net Christus zijn verjaardag verpesten door zelf geboren te worden. Terwijl iedereen stil moet staan bij alle voorspoedige dingen in zijn leven en dat er ook mensen zijn die niet zoveel hebben, moet men er ook bij stil staan dat KIMBERLY jarig is.

Een tweede kerstdag is een goedmakertje voor mijn familie en hun diner.

Laat ik nou net een wedstrijd hebben.

Alle Columns van Kimberly Muusse:

Lady / Tjik (2 oktober 2009)
Le moment suprême (16 oktober 2009)
Een Idool (30 oktober 2009)
You bleed, just to know you're alive (13 november 2009)
Bedoel je een krultang? (27 november 2009)
Als thuiskomen (11 december 2009)
SchijnHeilige (25 december 2009)
When I was just a little girl, I asked my mother what will I be (8 januari 2010)
Weissensee... (22 januari 2010)
Look a lijk (5 februari 2010)
Natuurijs (19 februari 2010)
Zodoende beroep ik mij op mijn recht om moeilijk te zijn (5 maart 2010)