Schaatspeloton.nl - Columns - Dol dwaze dagen in de schaatswinkel

Dol dwaze dagen in de schaatswinkel

geplaatst vrijdag 9 januari 2009 om 09:02:38 op Schaatspeloton.nl

Endie van Laar

Endie van Laar is een 23-jarige student Rechten in Groningen en voormalig B-rijder die tegenwoordig op regionaal niveau actief is in onder andere de Noord-Oost Competitie. Endie van Laar, die geboren en getogen is in het Gelderse Otterlo, ziet zich naast actief schaatser als een groot schaatsfan. Als fan, schaatser maar ook als criticus wil Endie van Laar dit seizoen met veel plezier als columnist actief zijn. Vanaf vrijdag 3 oktober vat Endie van Laar op Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn meningen en belevenissen in een column samen.

Het is vrijdag ochtend 10 uur, als ik me omdraai in bed gevolgd door een harde zucht. Eigenlijk moet ik hard aan de studie, maar het uitslapen bevalt me beter. Nog een half uurtje snoezen!! Maar dan gaat de telefoon. Ik kijk geïrriteerd op het schermpje, wil verder slapen, maar besluit toch op te nemen. Of ik tijd heb om schaatsen te helpen slijpen.

Het is namelijk gekkenhuis in de schaatswinkel. Aangezien ik mijn hulp al eerder deze week heb aangeboden, zie ik geen reden om nee te zeggen. Ik heb zelf nog niet op natuurijs gestaan. Mijn hoofd stond even de andere kant op de laatste tijd, dus de gekte in Nederland was nog niet tot mij doorgedrongen.

Met een duffe kop spring ik in de auto en staar al rijdend, dagdromend naar het winter wonderlandschap. Als ik de winkel binnen loop, lijkt het net de of ik in de ‘dol dwaze dagen' van de Bijenkorf ben beland. Het kleine winkeltje stroomt over van de mensen, wat nou recessie! Ik krijg een kleine glimlach van directeur Piet en haast mij naar het achterste kamertje. Dit kleine kamertje bevat een aantal planken, die tot het dak toe bezaaid zijn met de meest antieke verroeste schaatsen. Het kamertje bevat een grote werkbank, met daarop een rondingmachine en daarnaast een ruimte voor een slijptafel, die ruimte is mijn domein! In het hokje staat Multi-talent, Pieter van Kruistem. Hij is gebombardeerd tot hoofd werkplaats. De verhoudingen liggen als volgt: Pieter slijpt de rondingen, ik slijp de schaatsen.

Het is een gekkenhuis en het tempo ligt hoog, 15 schaatsen per uur en de stapel blijft groeien. Heel Nederland is plots schaatsfanaat geworden. De meesten hebben de schaatsen al meer dan 10 jaar niet meer aangeraakt. Vol roest, gaten en schimmel wacht elke van hen op zijn herintreding. Sommige hebben duidelijk vaker een stenen- dan ijsondergrond geproefd. We hebben wat afgevloekt, want sommige van die jongens zijn praktisch niet scherp te krijgen. Het deed me dan soms ook pijn in mijn hart, dat de meeste ijzers na 2 rondjes schaatsen weer zo krom en stomp zijn, dat een oud-ijzerboer er nog geen kwartje voor zou geven. Mensen denken immers dat ijzer harder is dan steen en dat goed Viking staal niet roest. Helaas!

Diegene zonder schaatsen, komen met een missie. Deze luidt, zo snel mogelijk, goede, niet te dure en comfortabele schaatsen kopen, om deze nog diezelfde middag op de plaatselijke plas tot het uiterste te dwingen. En om maar geen gebruik te maken van sluik reclame, dan is men bij Piet Lagerwey Schaatsen en Skeelers op het goede adres! Er is geen botte schaats over de toonbank gegaan en geen klant is ontevreden terug gekomen met een slechte aankoop. Het is hard werken, maar iedereen is een opperbeste stemming. Schaatsen is leuk en schaatsen kopen hoort bij de voorpret. Nederland staat op zijn kop en hopelijk is dit slechts het begin! Als ik dan aan het einde van de dag terug naar huis rijd, zie ik dat de plaatselijke plassen bezaaid zijn met ‘hard' schaatsende mensen. Hoeveel van die schaatsen zou ik geslepen hebben en welke van hen is alweer toe aan een volgende slijpbeurt? Morgen weer een dag, maar dan sta ik zelf op het ijs.

Alle Columns van Endie van Laar:

Schaatsvolk (3 oktober 2008)
Gouden muur of Schrootmetaal (17 oktober 2008)
Het Schaats en Skeeler Forum (31 oktober 2008)
Noord-Oost (14 november 2008)
Mijn Maandagavond hypocrisie (28 november 2008)
Kapot (12 december 2008)
One happy Island (26 december 2008)
Dol dwaze dagen in de schaatswinkel (9 januari 2009)
Marathonschaatser op de lange baan (23 januari 2009)
Potje voetbal (7 februari 2009)
Laatste Keer (20 februari 2009)