Schaatspeloton.nl - Columns - Laatste Keer

Laatste Keer

geplaatst vrijdag 20 februari 2009 om 15:34:02 op Schaatspeloton.nl

Endie van Laar

Endie van Laar is een 23-jarige student Rechten in Groningen en voormalig B-rijder die tegenwoordig op regionaal niveau actief is in onder andere de Noord-Oost Competitie. Endie van Laar, die geboren en getogen is in het Gelderse Otterlo, ziet zich naast actief schaatser als een groot schaatsfan. Als fan, schaatser maar ook als criticus wil Endie van Laar dit seizoen met veel plezier als columnist actief zijn. Vanaf vrijdag 3 oktober vat Endie van Laar op Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn meningen en belevenissen in een column samen.

Grieperig en met een tornado in mijn hoofd, zat ik in de bus naar Kardinge. Ik had de hele dag op bed gelegen, maar dit was de laatste wedstrijd die ik dit seizoen live zou meemaken. Frisse tegenzin, maar met enige vorm van opwinding. Ik was al enige tijd niet meer op de ijsbaan geweest en het leek me leuk om weer eens ‘oude’ bekende tegen het lijf te lopen.

Mijn schaatsseizoen zit er immers alweer op. Ik heb niet veel Noord-Oost gereden en diegene die ik wel gereden heb, leidde niet tot het gewenste resultaat. Ik heb zelfs al een keer nieuwe skeelers gepast, met jawel, de 110 mm wielen. Ik heb vrij kleine voeten, maatje 41, en kreeg hierdoor het gevoel of ik op tractor banden reed. Maar het gevoel was goed en ik heb zin in mooie skeelerzomer, zonder valpartijen. Het doel is al gestelt, deze luidt, net als elk jaar, het winnen van de wedstrijd in Otterlo World On Wheels of hoe het dit jaar ook heet. Want die jongens van de Podium, SBN of is het nu KNSB maken er een mooi potje van. Wij durven haast geen nieuwe pakken te laten sublimeren. Voor je het weet is er weer een nieuwe of oude organisatie die weer nieuwe nummers, kleuren en sponsoren eist. Het aantal mogelijke rechtzaken rijst hier de spreekwoordelijke pan uit. Maar liefhebber van de sport als wij allemaal zijn, voldoen wij met een beetje mokken, maar zonder horten of stoten, aan de wijzigingen die van ons verlangd worden.

Op de ijsbaan aangekomen, was de wedstrijd al in volle gang. We maakten de juffrouw achter de kassa wijs, dat we niet voor de topdivisie kwamen, maar voor de eerste divisie en maar 5 euro opzak hadden. Hierdoor mochten we voor 2,5 euro per persoon naar binnen. Welk zinnig persoon betaalt er naast familie, vrienden en kennissen van de rijders, 7 euro voor een marathon. De entree behoort gewoon gratis te zijn, de KNSB moet blij zijn met elke onafhankelijke fan. Ik hoorde in de wandelgangen dat de KNSB een beetje krap bij kas zit. En dat zij afhankelijk is van een fusie met de SBN om zo meer leden ‘op papier' te hebben en toch subsidie te ontvangen. Mijn bron is echter niet onpartijdig, maar een geheel onwaar zal het toch niet zijn!

Maar genoeg gezeurd. Terug naar de wedstrijd, mijn laatste keer op de ijsbaan dit seizoen. Het was koud met verassend veel publiek. En het publiek werd getrakteerd op een echte wedstrijd. Een heuse kopgroep, met flinke namen bij de club. Achteraan het peloton bungelt Martijn, de winnaar van de natuurijscompetitie. Die heeft misschien iets teveel gefeest de laatste dagen, en terecht, want die jongen treed eindelijk in de voetsporen van zijn vader, ode.

Uiteindelijk wint Sjoerd Huisman, die als 4e uit de bocht kwam, de wedstrijd. Een groot machtvertoon ten opzichte van de Stichting Groen Oranje. De laatste zal echter de dag erna in Breda het machtsevenwicht weer herstellen

Meteen na de Finish, druipt het koude stadion leeg, ruimte makende voor de eerste divisie rijders. Een mager groepje, met weinig pit. Helaas moet het paard waar ik op gewed had, vroegtijdig het ijs verlaten. We drinken nog een warme choco in de verlaten kantine en mijn hoofd begint weer te bonken. Als we de kantine uitlopen, gaan de lichten uit. Ik loop de trap af en zie dat de ijsbaan helemaal verlaten is. Er is niemand meer te bekennen. Eenmaal door de deur, kijk ik nog eenmaal naar de triest ogende ijsbaan. En mompel hardop, tot oktober, tabee!

Alle Columns van Endie van Laar:

Schaatsvolk (3 oktober 2008)
Gouden muur of Schrootmetaal (17 oktober 2008)
Het Schaats en Skeeler Forum (31 oktober 2008)
Noord-Oost (14 november 2008)
Mijn Maandagavond hypocrisie (28 november 2008)
Kapot (12 december 2008)
One happy Island (26 december 2008)
Dol dwaze dagen in de schaatswinkel (9 januari 2009)
Marathonschaatser op de lange baan (23 januari 2009)
Potje voetbal (7 februari 2009)
Laatste Keer (20 februari 2009)