Schaatspeloton.nl - Columns - Sjoerd Huisman

Sjoerd Huisman

geplaatst vrijdag 3 januari 2014 om 09:35:43 op Schaatspeloton.nl

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool, 36 jaar en gek op sport. Zelf wielrent, skeelert en schaatst hij redelijk fanatiek. Joost-Jan komt zelf niet diep uit 'het wereldje' van het marathonschaatsen, maar volgt de sport met veel inspiratie op de voet. Vanaf 8 november zal Joost-Jan elke twee weken zijn blik op het marathonschaatsen laten vallen.

Dat ene fatale moment, die verschrikkelijke gebeurtenis die de grond onder je voeten vandaan slaat en je verbijsterd en verslagen achterlaat. Verdoofd, niet in staat om te beseffen wat de vernietigende impact is van het noodlot waardoor je zojuist bent geraakt. De hoop dat je alles slechts hebt gedroomd en dat straks, na het ontwaken, alles weer zal zijn zoals het altijd was. Een minuscuul moment van opluchting, direct gevolgd door het beklemmende besef dat het geen droom was, maar de keiharde realiteit; een voorgoed veranderd bestaan ruw opgedeeld in ervoor en erna. De hartverscheurende, gekmakende heimwee naar hoe het was en hoe het had moeten zijn. Een onmenselijk zwaar verdriet.

Zo begon ik ooit een stukje tekst over de in 2011, tijdens de Giro d'Italia overleden wielrenner Wouter Weylandt. Zo beleefde ik het zelf toen bij ons thuis een gezinslid verongelukte. En zo voelde het afgelopen maandagavond, toen het verschrikkelijke nieuws bekend werd dat Sjoerd Huisman op 27 jarige leeftijd aan een hartstilstand was overleden. Een verschrikkelijk drama en mijn gedachten gingen uit naar zijn vriendin en zijn familie. Omdat hun leven in een klap totaal veranderd was. Omdat ze verder moeten met het bizarre idee dat iemand van wie je houdt er zomaar opeens niet meer is.

Natuurlijk, de schaatswereld, de volgers, eigenlijk iedereen wel die de schaatssport een warm hart toedraagt, was geschokt. De ereronde van het peloton vrouwen dat eigenlijk de Mass Start ging rijden, was mooi en ontroerend en de reacties van de schaatsers op en rond de baan waren gemeend en kwamen recht uit het hart. Maar voor het overgrote deel van hen gaat het leven gewoon weer verder. Dat geldt echter niet voor zijn vriendin en zijn familie. Die zijn getroffen door een vreselijk drama en leven vanaf maandagavond in een totaal andere realiteit, zoekend naar een manier om verder te kunnen in een leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn.

Ik ken Sjoerd Huisman alleen van de televisie, van die legendarische knieval na zijn Nederlandse titel op de Oostvaardersplassen in 2009 en van die paar momenten dat ik hem in de verte zag tijdens een marathon die ik bezocht. Voldoende in ieder geval om vast te kunnen stellen dat hij een ongelooflijk goede schaatser was. Een echte sprinter die zich als een roofdier in het peloton kon verstoppen om dan opeens zomaar vernietigend toe te slaan. Een echte atleet, een acrobaat op ijzers en 's zomers ook op wielen. Flexibel en lenig. Niet voor niets was hij de ongekroonde koning van de spagaatfinish.

Maar vanzelfsprekend was hij veel meer dan een schaatser. Afgelopen week sprak ik een marathonschaatser met wie ik regelmatig omga en die schetste Sjoerd Huisman als een buitengewoon sociaal mens die altijd open stond voor iedereen. Een relaxte vent die altijd in was voor een praatje, ongeacht je status in het peloton. Gewoon een heel aardige kerel en een heel mooi mens.

De foto's die ik afgelopen week van hem zag, straalden een bepaald geluk uit. Een karakteristieke, mooie kop met op de achtergrond het winterland dat hem zoveel heeft gebracht. Ik hoop maar dat hij zo herinnerd wordt: als een heel mooi mens die gelukkig was in wat hij deed.

Ik wens zijn vriendin en familie ongelooflijk veel sterkte!

Alle Columns van Joost-Jan Kool:

Eindelijk mocht ik dan op schaatsen (8 november 2013)
Het onderstel van Klaas (22 november 2013)
De Berry van Aerle van het marathonpeloton (6 december 2013)
De cameraschaatser (20 december 2013)
Sjoerd Huisman (3 januari 2014)
Afgescheept (met een wedstrijdkalender) (17 januari 2014)
De hel van 2 februari 2013 (31 januari 2014)
De bovennatuurlijke krachten van Erben Wennemars (14 februari 2014)
Ketelbrug (28 februari 2014)