Schaatspeloton.nl - Columns - Het onderstel van Klaas

Het onderstel van Klaas

geplaatst vrijdag 22 november 2013 om 08:59:31 op Schaatspeloton.nl

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool, 36 jaar en gek op sport. Zelf wielrent, skeelert en schaatst hij redelijk fanatiek. Joost-Jan komt zelf niet diep uit 'het wereldje' van het marathonschaatsen, maar volgt de sport met veel inspiratie op de voet. Vanaf 8 november zal Joost-Jan elke twee weken zijn blik op het marathonschaatsen laten vallen.

Klaas de Weerd en ik hebben iets met elkaar. Al denk ik niet dat Klaas dat zo zal ervaren. De reden is simpel: ik schaats op het onderstel dat ooit aan hem toebehoorde. Het is alweer een jaar of 6 geleden dat hij ze te koop aanbood en ik hem belde. Hij was een ambitieuze skeeleraar die zijn geluk op het ijs ging beproeven en ik was een krabber die met goed materiaal zijn gebrek aan talent probeerde te compenseren. Allebei grepen we naar hetzelfde wapen: beter materiaal. Voor Klaas was dat echter het allernieuwste, allerbeste spul, terwijl ik me tevreden stelde met een paar opzijgeschoven ijzers.

Klaas was een liefhebber, zo bleek al snel toen ik hem sprak over de telefoon. En toen hij over materiaal begon, was hij bijna niet meer te houden. "Met welke ronding schaats je?" wilde hij weten. "Dan kan ik die er voor je inslijpen". Klaas was dus niet alleen een talent, maar ook nog eens een zeer klantvriendelijk en behulpzaam mens. Ik had werkelijk geen idee. Wat volgde was een uitgebreid betoog over het effect van je ronding plus een opsomming van de rondingen waarmee de toppers reden. Klaas dacht dat een ronding van 21 het beste bij mij paste. Of het 21 was, weet ik trouwens niet meer zeker, maar het zou me niks verbazen als Klaas dat nog weet. Beduusd over zoveel kennis stemde ik in. Ik dacht dat het klaar was, maar dat bleek niet het geval. Klaas wilde weten of ik mijn ijzers boog. ‘'Buigen?'' herhaalde ik. "Ja, buigen, dan kan je harder door de bochten,'' lichtte Klaas toe. "Vooral op hoge snelheid haal je daar veel profijt uit". En zoals ik net al vertelde; ik was ambitieus; buigen dus die handel!

Net op het moment dat ik dolenthousiast de deal wilde beklinken, gooide Klaas een bommetje. "Morgen ga ik trouwens voor het eerst op mijn nieuwe ijzers rijden en pas als die bevallen, verkoop ik het oude setje. Ik bel je morgen". Nog nooit in mijn leven had ik zo gehoopt dat een mens ergens op een vrijdagmorgen in november heerlijk zou schaatsen. Gelukkig was Klaas happy met zijn nieuwe spul en een week later werd het onderstel in een keurig doosje, voorzien van alle benodigde bouten, door de postbode bij mijt thuis afgeleverd.

Klaas is een goede marathonschaatser geworden. Uitschieter was wel de tweede plaats in de Finland Ice Marathon 2010. "Ik rij op zijn ijzers," riep ik trots door de kamer. Het maakte zeer weinig indruk op mijn familie. Helaas is Klaas gestopt en dat is niet alleen jammer voor hem, maar ook voor mij. Mijn ijzers missen nu toch wel een beetje de glans die ze tot vorig seizoen hadden. Overigens komt dat niet alleen door het stoppen van Klaas, maar ook doordat ik bij tijd en wijle te lui ben om mijn schaatsen uit de tas te halen met alle gevolgen van dien. Nadat ik bij Stehmann Sport in Zaltbommel een volkomen terechte reprimande had ondergaan en iemand uit de zaak de boel met een soort zilverpoets weer bijwerkte, is dat overigens nooit meer gebeurd.

Los van dat belabberde onderhoud, had ik toch wel te doen met mijn materiaal. In plaats van te glijden onder het lijf van een topsporter over ijsbanen in Nederland, Oostenrijk, Finland of waar ook ter wereld, waren ze terechtgekomen onder de schoenen van een koekebakker met een bedroevende techniek. Maar toch, voordat dit wel een erg deprimerende column wordt; het was niet alleen maar kommer en kwel voor mijn onderstel. Er is een zachte compensatie voor al het moois dat ze door het wisselen van eigenaar hebben moeten missen; Op 10 februari 2012 reed het opzijgeschoven onderstel van Klaas de Weerd de Elfstedentocht. Een avontuur dat alles wat daarna kwam op schaatsgebied in een donkere schaduw plaatste. Het werd een dag om nooit te vergeten.

En dat hadden ze bij Klaas nooit en te nimmer meegemaakt!

Alle Columns van Joost-Jan Kool:

Eindelijk mocht ik dan op schaatsen (8 november 2013)
Het onderstel van Klaas (22 november 2013)
De Berry van Aerle van het marathonpeloton (6 december 2013)
De cameraschaatser (20 december 2013)
Sjoerd Huisman (3 januari 2014)
Afgescheept (met een wedstrijdkalender) (17 januari 2014)
De hel van 2 februari 2013 (31 januari 2014)
De bovennatuurlijke krachten van Erben Wennemars (14 februari 2014)
Ketelbrug (28 februari 2014)