Schaatspeloton.nl - Columns - Koning Winter

Koning Winter

geplaatst vrijdag 13 januari 2012 om 10:22:24 op Schaatspeloton.nl

Lisanne Soemanta

Lisanne Soemanta, 24 jaar uit Haarlem, rijdt dit seizoen voor het tweede jaar in het landelijke damespeloton. De Noord-Hollandse, die in de zomer voor de Batavus Ladiesploeg actief is als wielrenster en eerder langebaanschaatsster was, maakte dit jaar na een opvallend debuutjaar bij Intersport Jan Bols de overstap naar het nieuwe damesteam BeterOpenHaardHout.nl. Lisanne ziet het als een uitdaging om vanaf 21 oktober elke twee weken haar mening en schaatsbevindingen op papier te zetten en deze met het Schaatspeloton.nl-publiek te delen.

Het is een herfstachtige dag. Zo één waar we er al te veel van hebben gehad deze winter. Buiten loeit de wind. Regen tikt tegen het raam. Het oogt guur, maar het is warm. Veel te warm. Ik begroet mijn collega’s en neem snel plaats achter mijn computer. M’n inbox moet nog even wachten. Onder het genot van een kop thee begin ik mijn werkdag namelijk met een vast ritueel. Ik open de browser en zonder erbij na te denken typen mijn vingers www.weeronline.nl.

Teleurgesteld bekijk ik de tabel die het weer voor de komende 5 dagen in Haarlem weergeeft. Ik zie grijze wolkjes, kleine zonnetjes, regendruppels en veel wind, maar vooral zie ik hoge temperaturen. Temperaturen die absoluut niet horen bij deze tijd van het jaar. Toch houd ik hoop. Ik verplaats de cursor. 14 dagen vooruit zegt de button. Ik klik. Even houd ik m'n adem in… Helaas. Weeronline stelt me ook vandaag weer teleur.

Onderhand is het al half januari en nog steeds 10 graden boven nul. We zouden op dit moment ijsvrij moeten hebben. Nederland zou gehuld in wollen truien, sjaals, mutsen en wanten massaal aan de koek en zopie moeten zitten. Maar in plaats daarvan van mochten we ons op nieuwjaarsdag heftig zwetend over een door smelt geterroriseerd FlevOnice manoeuvreren. Lang leve de Hollandse winter…

In september waren de deskundigen er zeker van. Het wordt een winter waar we sinds 1997 naar hebben uitgekeken. In oktober begon de elfstedenkoorts serieuze vormen aan te nemen. De media begon zich ermee te bemoeien. Kranten kopten enkel nog over de horrorwinter en ook columnisten verloren zich in de wondere winterwereld. In november moest het dan gaan gebeuren. De eerste strenge vorstperiode moest zijn intrede gaan doen. Echter, in plaats van kou bracht de maand zon, zacht weer en droogte. Extreme droogte. Sinds 1906 hebben we in november nooit zo weinig regen gekend als afgelopen jaar. Dan moest het maar gaan gebeuren in december. Ik was nog redelijk positief gestemd. Tot de weermannen begonnen over een herfstachtige start van de meteorologische winter. Helaas bleek niets minder waar. Regen, wind, mist, hagel, storm, code oranje en dijkdoorbraken. We hebben het allemaal mogen meemaken in de laatste maand van het jaar.

Wat 2012 ons zal brengen? Ik durf er na mijn 1e column niet veel meer over te zeggen. Ik kan alleen maar hopen. Hopen op een paar nachten van goede vorst zodat we op z'n minst nog een mooi criterium mogen rijden op een opgespoten baantje als Haaksbergen.

Een verklaring? Tsja, de één zegt drukgebied dit, de ander zegt depressie dat. Maar voor ieder blijft het gissen. Ik sluit me daarom ook liever aan bij de verklaring van de kleuterjuffen, die hun teleurgestelde grut moeten uitleggen waarom ze dit jaar met kerst geen sleetje mochten rijden. "Kinderen, het zit zo. Koning Winter is de weg kwijt geraakt. Hij is zijn wereldkaart verloren en heeft daardoor Nederland nog niet kunnen vinden dit jaar."

Maar ach. Als hij ons dit jaar niet kan komen opzoeken dan zoeken wij hem zelf gewoon weer op. Over anderhalve week vertrekken we. Jong, oud, dik, dun, fanatiek, passief, recreant en prof. Allemaal op weg naar Oostenrijk. Om te genieten van de kunsten van onze Koning Winter. Want de Weissensee moet hij wél kunnen vinden. Toch?

Omdat Koning Winter altijd onbetrouwbaar is volgt hier een korte toevoeging:
Het is woensdag avond. Ik doorloop nog een laatste keer mijn column. Op dat moment klinkt er een enthousiaste stem: Schat! Heb je het gehoord? Het gaat vriezen! Nog voor het nieuws echt is doorgedrongen zijn m'n vingers alweer aan het typen. www.weeronline.nl. Ik bekijk net als enkele dagen geleden de tabel die het weer voor de komende 5 dagen in Haarlem weergeeft. Weer zie ik grijze wolkjes, kleine zonnetjes, regendruppels, veel wind en hoge temperaturen. Met bonzend hart verplaats ik de cursor naar 14 dagen vooruit. Ik klik. Even houd ik m'n adem in… Het is niet te geloven. Het gaat vriezen!

Mijn column is nu totaal waardeloos. Vers voor de prullenbak. Toch ben ik blij. Koning Winter heeft ons gevonden.

Alle Columns van Lisanne Soemanta:

Elfstedenkoorts (21 oktober 2011)
West-Friesland (4 november 2011)
Ontzuringskuur (18 november 2011)
Brutale meisjes (2 december 2011)
Komt een Belg op de ijsbaan (16 december 2011)
Mooi (30 december 2011)
Koning Winter (13 januari 2012)
Helden van de Weissensee (27 januari 2012)
De kleine grote klasbak (10 februari 2012)
Wat een end...! (24 februari 2012)
Ontwenningsverschijnselen (9 maart 2012)