Schaatspeloton.nl - Columns - Komt een Belg op de ijsbaan

Komt een Belg op de ijsbaan

geplaatst vrijdag 16 december 2011 om 09:48:15 op Schaatspeloton.nl

Lisanne Soemanta

Lisanne Soemanta, 24 jaar uit Haarlem, rijdt dit seizoen voor het tweede jaar in het landelijke damespeloton. De Noord-Hollandse, die in de zomer voor de Batavus Ladiesploeg actief is als wielrenster en eerder langebaanschaatsster was, maakte dit jaar na een opvallend debuutjaar bij Intersport Jan Bols de overstap naar het nieuwe damesteam BeterOpenHaardHout.nl. Lisanne ziet het als een uitdaging om vanaf 21 oktober elke twee weken haar mening en schaatsbevindingen op papier te zetten en deze met het Schaatspeloton.nl-publiek te delen.

Het klinkt als een slechte Belgenmop, maar niets is minder waar. Ze hadden geen krant nodig om over het ijs te scheuren. Ook geen mes om de bocht af te snijden. Nee. Dit keer was het serieus. Als gladiatoren begaven ze zich het ijs op. Popelend om ten strijde te mogen trekken voor hun vaderland. Maar eerst het weekend overleven. Hier moest het gebeuren. Het moment waar ze lang naar hadden toegeleefd.

De spanning was te snijden. Een apart schouwspel was het daar in het koude en winderige Eindhoven, waar bij gebrek aan een thuisbaan het nationale kampioenschap verreden zou worden. Een handje vol Belgen, een nog kleiner handje toeschouwers. Maar het enthousiasme en de gedrevenheid spatten ervan af. De Belgen waren voorbereid. Ze wisten wat hen te doen stond. De focus was scherp. De lichamen stonden strak. De Belgen hebben namelijk een missie. En die missie is Sotsji!

Het weekend is voorbij. De kaarten zijn geschud. Nele Armee (onze eigen Neel) en Bart Swings wisten zich te kronen tot kampioen van België en daarmee tevens een startbewijs te behalen voor het EK Allround in Boedapest. Ook Ferre Spruyt wist zich hiervan te verzekeren. Bij de heren won Swings met speels gemak, voor de beloftes Ferre Spuyt en Wannes van Praet. Bij de dames was de strijd in eerste instantie een stuk spannender. Waar het altijd zeer karig gesteld was geweest bij het Belgische dames schaatsen, (noem het gerust dramatisch met Linda Rombouts die als enige Belgische dame ooit deelnam aan een EK of WK schaatsen) stonden begin van dit seizoen twee dappere strijdsters op. Nele Armee, die al 3 maal eerder Belgisch kampioene werd en zelfs al deelnam aan ISU World Cups in 2007/2008, zag na een paar jaar van afwezigheid weer het licht en besloot haar schaatsen uit het vet te halen. Op haar route naar Sotsji 2014 moest ze nog wel even de nationale titel in Eindhoven afhalen. Maar toen verscheen plots Jelena Peters ten tonele, die weleens roet in Armees eten kon gooien. Deze meid bleek voor een Belgische namelijk aardig goed te kunnen schaatsen. Echter, na 4 overtuigende races in Eindhoven was het duidelijk dat Nele Armee de snelste vrouwelijke Belg van het moment is.

Een nieuw tijdperk dient zich aan. Het tijdperk van de schaatsende Belg. Er is zelfs een officiële bondscoach aangesteld om het gouden team te begeleiden richting Sotsji. Met niemand minder dan onze Nederlandse Marc Otter wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwe Belgische droom. Bart Swings wordt voorzichtig al een gevaarlijke outsider genoemd voor het EK Allround half januari. En ik vertel u dit: Als de omstandigheden bar worden in Boedapest (en die kans is redelijk aanwezig met een open baan in een Hongaarse winter) zou onze vechtmachine Neel ook weleens hoge ogen kunnen gaan gooien.

Er gaan zelfs de geruchten dat België zich aan het klaarstomen is voor een dubbelslag op de Olympische ploegenachtervolging. Dat de heren een berensterke ploeg hebben is bij de insiders al bekend, maar ook de dames zijn plannen aan het smeden. Een derde dame heeft namelijk aangegeven het team compleet te willen maken, mits ze als marathonrijdster en skeelerdiva onder de ISU limiet kan duiken.

Ik heb een zwak voor België. Altijd al gehad. Het taaltje, de vriendelijkheid, ik kan er volop van genieten. Het doet me deugd om te zien dat het Belgische schaatsen in opmars is en ik hoop van harte dat er vele successen gaan volgen. Wat zou het toch mooi zijn als België in de ban raakt van het Unox gevoel en er binnen no-time een prachtig mooie ijshal verrijst midden in Antwerpen. Dat we dan af en toe mogen afreizen naar onze Zuiderburen voor een marathonwedstrijd. Maar belangrijker nog… lieve Belgen, doe toch alsjeblieft jullie stinkende best. Niet alleen voor jullie vaderland. Maar ook voor ons. Maak België trots. Maak België gek! Zodat ‘wij Nederlanders' binnenkort kunnen doorzappen naar Sporza. Op een luie zondag, onderuit hangend op de bank, heerlijk genieten van het warme, welgemeende en knap verwoorde Belgische schaatscommentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer.

Hup, België, Hup!

Alle Columns van Lisanne Soemanta:

Elfstedenkoorts (21 oktober 2011)
West-Friesland (4 november 2011)
Ontzuringskuur (18 november 2011)
Brutale meisjes (2 december 2011)
Komt een Belg op de ijsbaan (16 december 2011)
Mooi (30 december 2011)
Koning Winter (13 januari 2012)
Helden van de Weissensee (27 januari 2012)
De kleine grote klasbak (10 februari 2012)
Wat een end...! (24 februari 2012)
Ontwenningsverschijnselen (9 maart 2012)