Schaatspeloton.nl - Columns - Omscholing

Omscholing

geplaatst vrijdag 22 februari 2013 om 10:52:38 op Schaatspeloton.nl

Erik Jan Kooiman

Erik Jan Kooiman, 26 jaar uit Lekkerkerk, debuteert dit jaar in het B-peloton als rijder van Team Schaatscentrum De Uithof. De part-time aardrijkskundedocent op een middelbare school, zoon van oud-marathonschaatsers Jan en Ineke Kooiman, was de afgelopen jaren actief in de wielersport. Het schaatsbloed kruipt echter waar het niet gaan kan en kwam vorig seizoen naar boven waarop Erik Jan regionale schaatsmarathons begon te rijden met als hoogtepunt het winnen van de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren. Erik Jan zal vanaf 2 november voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

De eerste wedstrijd van het seizoen was ik enorm zenuwachtig voor de start. Natuurlijk vanwege het feit dat het mijn debuut in het landelijke peloton zou worden, maar eigenlijk nog meer omdat ik me afvroeg of ik het wel goed deed, en niks vergat. Ik was meer bezig met de omscholing van wielrenner naar schaatser dan met de focus op de wedstrijd. Tot aan de laatste wedstrijd bleef ik controleren of ik mijn transponder niet vergeten was, terwijl die ’s zomers gewoon met een taille-rap aan je voorvork zit.

Ben je nu een schaatser of een wielrenner? Die vraag heb ik al meerdere malen gesteld gekregen, en ik heb er eigenlijk geen antwoord op. De omscholing van wielrenner naar schaatser gaat gepaard met discussies over benen scheren, doping en fietsen poetsen. Voor een schaatser schijnt het trouwens niet stoer te zijn om dat laatste te doen….

Wie op het "slogblog" van Fred van Slogteren kijkt, leest dat er veel meer zijn met hetzelfde "probleem", namelijk een passie voor beide sporten. Zijn site bevat een aparte rubriek genaamd: "van de smalle bandjes naar de gladde ijzers". In het huidige peloton rijden bij zowel de dames als de heren ook genoeg voorbeelden rond. Ik heb op Facebook alweer genoeg foto's van nieuwe fietsen, ploegen en zelfs licenties voorbij zien komen.

Andersom gebeurt natuurlijk ook. Zo heeft Kai Reus na zijn ongeluk de draad weer opgepakt in het marathonschaatsen, en stuitte ik een aantal weken geleden op een uitslag uit 2009, waar Tom-Jelte Slagter een wedstrijd bij de B's won. Een maand geleden beklom hij het hoogste schavot in de Tour Down Under, de eerste ProTour-koers van het wielerseizoen.

Sven Kramer ben ik ook ‘s zomers meerdere malen tegen gekomen in het peloton. Niet omdat hij die koersen zo hard nodig heeft voor zijn vorm, in tegendeel. Ik denk dat het risico op een valpartij, en daarmee een in de war geschopte voorbereiding, groter is dan het positieve trainingseffect ervan. Maar waarom waagt hij zich dan in het peloton? Ik kan maar één reden bedenken: omdat hij het leuk vindt. Er gaan barre verhalen door het peloton, dat meneer Kramer in z'n eentje overstak van waaier naar waaier, terwijl het hele peloton uit elkaar waaide. (dit laatste heb ik van horen zeggen, ik was er helaas zelf niet bij….)

Het marathonseizoen is eigenlijk nog bezig, maar ik ben mijn tas alweer aan het inpakken voor een trainingskamp naar Spanje. Waarom? Omdat ik het leuk vind, en het niet kan laten. Normaal gesproken zou daar dan heel hard getraind worden, maar ik doe het dit jaar iets rustiger aan. En kan ik langs het zwembad nog eens terugdenken aan het afgelopen schaatsjaar, voordat ik me weer op het fietsen ga richten. De omscholing heeft zijn tol geëist… ;-)

Alle Columns van Erik Jan Kooiman:

De zoon van... (2 november 2012)
Muziek! (16 november 2012)
Deutsche gründlichkeit (30 november 2012)
De eerste keer (14 december 2012)
Een NK zonder clichés (28 december 2012)
Pak die kans! (11 januari 2013)
De bom (25 januari 2013)
Onze Spielplatz der Natur (8 februari 2013)
Omscholing (22 februari 2013)
Flow (8 maart 2013)
Bart en zijn bewegingsintelligentie (21 maart 2013)