Schaatspeloton.nl - Columns - Muziek!

Muziek!

geplaatst vrijdag 16 november 2012 om 10:08:27 op Schaatspeloton.nl

Erik Jan Kooiman

Erik Jan Kooiman, 26 jaar uit Lekkerkerk, debuteert dit jaar in het B-peloton als rijder van Team Schaatscentrum De Uithof. De part-time aardrijkskundedocent op een middelbare school, zoon van oud-marathonschaatsers Jan en Ineke Kooiman, was de afgelopen jaren actief in de wielersport. Het schaatsbloed kruipt echter waar het niet gaan kan en kwam vorig seizoen naar boven waarop Erik Jan regionale schaatsmarathons begon te rijden met als hoogtepunt het winnen van de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren. Erik Jan zal vanaf 2 november voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Een noviteit die tijdens de NK Afstanden ineens opdook in Thialf: de schaatsers mochten verzoekplaatjes aanvragen. Dus zo klonk Eye of the Tiger door de speakers tijdens de eerste rondes van de 10km tussen Bob de Vries en Jorrit Bergsma. Daarna Sex on Fire van The Kings of Leon, om de boel nog eens goed op te zwepen. Het is sowieso een hele verbetering ten opzichte van de goedkope top 40 hitjes die vorig jaar gedraaid werden tijdens de ritten. Een mooi initiatief van de KNSB om de sport wat hipper te maken.

Een goede eerste stap, waar veel meer uit te halen valt. Kijk maar naar sporten als darts, basketbal en (baan)wielrennen. Laat ik met die eerste beginnen. De tegenstander van Raymond van Barneveld heeft al bijna verloren als Eye of the Tiger nog maar net is ingestart, zeker omdat Barney altijd met deze klanken het podium opstapt:



Alleen de mensen op de eerste rij zien de pijltjes het bord ingaan, toch gaat iedereen uit z'n dak. Die kracht van de herhaling vind je ook terug in het basketbal en het (baan)wielrennen. Iedereen kent de tune van Radio 1, op het moment dat de kopgroep de finale van een Touretappe ingaat. Des te vreemder is het dat men afgelopen zondag op diezelfde radiozender bleef herhalen dat de 10 kilometer "saai" en "niet doorheen te komen" was. Een wielerkoers is echt niet 200 kilometer lang aantrekkelijk, maar op het moment dat Tarantuella of The Trumpet Cross aangezet wordt, is de finale meteen bloedstollend.

Tarantuella:


The Trumpet Cross:


Of vraag het de wielrenners tijdens de zesdaagses, waar iedereen de Griekse tonen van Sirtaki – Zorba's Dance weleens heeft gehoord. Die had tijdens de inhaalrace van Stroetinga tijden de spannende finale op de Uithof niet misstaan:



Voor de mensen die erbij waren in Den Haag: laat André voor wat het is, en beeld je de finale nogmaals in...

Waar nu mondjesmaat een muziekje opstaat tijdens de wedstrijden, kan die ook een veel prominentere rol spelen. (hier zijn mijn ploegmaten het vast niet mee eens, die worden nu al gek van al mijn muziek op trainingskamp) Je kunt er een sfeertje mee neerzetten om jong publiek te trekken. En de trouwe fans die iedere week langs de baan staan, jaag je er niet mee weg. De deuntjes van Radio Tour de France worden al regelmatig ingezet tijdens de finale. Onder het motto: "beter goed gejat dan slecht verzonnen", is dat natuurlijk een prima begin. Waarom dit niet bij de Eerste Divisie gebeurt is me trouwens een raadsel, maar dat geheel ter zijde. Toch zou het mooi zijn als de marathon een eigen sound zou krijgen. Misschien moet de KNSB weer eens contact opnemen met Erik Hulzebosch, want volgens zijn management "staat een optreden van Erik garant voor een half uur lang feest der herkenning voor jong en oud. Hollandse gezelligheid ten top.

En dat willen we toch allemaal?

Alle Columns van Erik Jan Kooiman:

De zoon van... (2 november 2012)
Muziek! (16 november 2012)
Deutsche gründlichkeit (30 november 2012)
De eerste keer (14 december 2012)
Een NK zonder clichés (28 december 2012)
Pak die kans! (11 januari 2013)
De bom (25 januari 2013)
Onze Spielplatz der Natur (8 februari 2013)
Omscholing (22 februari 2013)
Flow (8 maart 2013)
Bart en zijn bewegingsintelligentie (21 maart 2013)