Schaatspeloton.nl - Columns - Steun die polder!

Steun die polder!

geplaatst vrijdag 23 december 2011 om 10:52:28 op Schaatspeloton.nl

Koen Klinkhamer

Koen Klinkhamer debuteert dit jaar in het landelijke marathonschaatspeloton. Koen, 21 jaar afkomstig uit Alkmaar en vierdejaarsstudent bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam, begon zoals zo velen als langebaanschaatser waarmee hij in 2009 nog Nederland Kampioen 5 kilometer was bij de Junioren A. Na op de langebaan zijn plezier in het schaatsen te hebben verloren vond hij vorig seizoen in het regionale 6-Banentoernooi dit plezier weer terug. Deze zomer maakte Koen met zijn ploeg Team Appel Beton de stap naar de landelijke Eerste Divisie. Koen zal vanaf 14 oktober voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Toen ik van de zomer te horen kreeg dat ik een Beetje zou worden had ik nog geen enkel idee wat mij allemaal te wachten stond. Mijn ploeggenoten waarschuwden mij wel eens voor wat er komen zou, ‘het kan je nog wel eens gaan tegenvallen Klinkhamer’. Maar zo eigenwijs als ik ben zou ik dat marathonklusje wel even klaren. Geen probleem, dacht ik. Tenslotte kon ik een aardige tijd schaatsen op maar liefst 12,5 ronde en als het op sprinten aankwam moest ik toch ook wel wat kunnen.

Niets bleek minder waar; na de eerste wedstrijd begon ik dan ook te beseffen dat dit nog wel eens een zware winter kon worden. Jarenlang als langebaanschaatser ben ik toch wel erg in de watjes gelegd, strontverwend eigenlijk. IJsvloeren als spiegels, supersonisch snelle pakken, schoentje zus ijzertje zo, het kon niet gek genoeg. Maar nu ben ik gewoon weer terug bij waar het begon. Ik heb mijn supersonische pak ingeruild voor simpel lycra en ook aan het brakke ijs in de wedstrijden begin ik zo langzamerhand te wennen. Totdat er deze week weer iets nieuws op mijn pad verscheen, FlevOnice.

FlevOnice is ooit ontstaan omdat wij in Nederland geen natuurijs meer kenden, en wat doe je dan? Juist, dan bouw je dat toch lekker zelf. Een idee wat erg lijkt op het bouwen van een enorme Alp in de Nederlandse polder, maar dan net even simpeler. Helaas voor Flevonice kregen we net na de bouw wél weer natuurijs in de winters en veel verder dan een enkele marathonwedstrijd en 3 recreanten in het jaar kwam dit kunststukje in de polder dan ook niet. Reden genoeg om na dit jaar de baan dus stapje voor stapje af te breken, eerst terug naar 3 km. Wie weet ligt er over een paar jaar gewoon niets meer.

Zonde, vind ik. Want sinds ik hier mijn eerste wedstrijd heb verreden vind ik Flevonice misschien wel de mooiste ijsbaan van Nederland. Een soort softijs met kiezels en zand voor de stevige bite. En dan nog die bochtjes rechtsom, er is geen mooier gezicht dan een peloton topsporters spartelend en harkend rechtsom te zien schaatsen. Daarom zou Flevonice een perfecte baan zijn om de langebaanmietjes zoals ikzelf om te scholen voor het echte werk straks op de Nederlandse en Oostenrijkse wateren. En dat is nou net wat we nodig hebben, want de marathonsport wint in populariteit. De één na de andere net-niet-langebaantopper zoekt zijn weg naar het marathonschaatsen onder het smoesje dat het goed is voor zijn training. Maar stiekem vinden ze het machtig mooi en doen ze gewoon mee uit pure liefde.

Laten we daarom er voor pleitten dat Flevonice haar 5 km behouden blijft. Laten we een Flevonice Serious Request houden, een KPN NK Flevonice organiseren of desnoods een enorm windmolenpark bouwen in die polder. Kan die overige 2 km mooi met die opgewekte energie gekoeld worden. Laat het een kweekvijver zijn en blijven voor alle schaatsers die niet zijn opgegroeid met natuurijs, steun die polder!

Iedereen fijne feestdagen en een succesvol Nederlands Kampioenschap toegewenst.

Alle Columns van Koen Klinkhamer:

Van circustent tot colosseum (14 oktober 2011)
De wereld op zijn kop (28 oktober 2011)
Aatjes en Beetjes (11 november 2011)
Steekkarretjes en bedden met klappoten (25 november 2011)
Mass-start oftewel pupillenmarathon (9 december 2011)
Steun die polder! (23 december 2011)
Erik Valent (6 januari 2012)
Voor de wind (20 januari 2012)
Smeerkees (3 februari 2012)
De stilettorun van Venetië (17 februari 2012)
Rust! (2 maart 2012)