Schaatspeloton.nl - Columns - De wereld op zijn kop

De wereld op zijn kop

geplaatst vrijdag 28 oktober 2011 om 10:53:35 op Schaatspeloton.nl

Koen Klinkhamer

Koen Klinkhamer debuteert dit jaar in het landelijke marathonschaatspeloton. Koen, 21 jaar afkomstig uit Alkmaar en vierdejaarsstudent bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam, begon zoals zo velen als langebaanschaatser waarmee hij in 2009 nog Nederland Kampioen 5 kilometer was bij de Junioren A. Na op de langebaan zijn plezier in het schaatsen te hebben verloren vond hij vorig seizoen in het regionale 6-Banentoernooi dit plezier weer terug. Deze zomer maakte Koen met zijn ploeg Team Appel Beton de stap naar de landelijke Eerste Divisie. Koen zal vanaf 14 oktober voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Ik geloof dat het ongeveer 2 jaar geleden was, enkele marathonschaatsers wilden zich laten naturaliseren tot Kazachstaan. Zij wilden laten zien dat ze als marathonschaatser ook waardig waren voor de Olympische Spelen en kregen de kans dit te doen voor het land van Borat, 'Vino' en Medeo. Jammer genoeg voor de desbetreffende rijders ging het avontuur niet door en stonden zij niet aan de start van de Spelen.

Ongelukkig konden zij thuis vanaf de bank zien hoe Sven Kramer vergat te wisselen; zo'n gekke regel van het langebaanschaatsen. Maar wat een geluk voor ons vaderland, deze mannen hebben zich in de afgelopen 2 jaar zo ontwikkeld dat zij volgende week allemaal aan de start staan bij het NK Afstanden. Niet als opvulling van het deelnemersveld, nee als ware kanshebbers voor de World Cup tickets. De langebaanschaatsers zullen er na Holland Cup 1 nog een aantal slapeloze nachten van beleven. De heer Verweij spreekt zelfs al over een heus slagveld dat geleverd zal worden.
Ik wil niet graag op de zaken vooruit lopen, maar ik voorzie dat straks de langebaanschaatsers nog gaan aankloppen bij landen als Kazachstan en Oostenrijk, misschien zelfs wel Curaçao. Puur om toch nog kans te maken op de World Cups en Olympische Spelen, het zou toch de wereld op zijn kop zijn.

Bij deze voor de representanten van de marathonsport; succes volgende week en laat Mart met zijn NOS aanhang gedesillusioneerd achter in Thialf.

Ondertussen is ook de strijd om de KPN-cup volledig losgebarsten. De eerste twee koersen zitten in de benen en het grootste contrast van het seizoen hebben de marathonneurs ook al meegemaakt. Na een prachtige start in de open lucht van de Jaap Eden baan te Amsterdam verplaatste het peloton zich naar het ‘schaatsmekka', Thialf. Waar ik vroeger als klein jongetje bijna slapeloze nachten had omdat ik in Thialf mocht rijden op jacht naar nieuwe PR's leek het me nu een ware deceptie om in deze vervallen vrieskist te moeten schaatsen. Geen weer en wind die de koers nog even moeilijker zou maken dan het al eigenlijk is, nee, gewoon zorgen dat je het snelste schaatst en dit het langste volhoud. Niets bleek minder waar…

Net als in Amsterdam knokte en beukte het peloton zich viermansbreed richting de finish. De term van gladiatoren uit mijn eerste column vind ik daarom ook steeds meer waarde krijgen. Misschien is het dan ook een idee om voor komende zomer een extra trainingsvorm naast de reguliere trainingen te gaan introduceren. Een weekje rugby, ijshockey of judo lijkt mij het meest geschikt. Puur om wat meer knokles te krijgen om zo ‘beukproof' aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Ondanks deze felle strijd bleek de wedstrijd in Thialf weer werkelijk genieten en zat ik de volgende ochtend nog steeds met een veel te hoge adrenalinespiegel en goed gehumeurd het WK rugby te kijken. Ik probeerde wat inspiratie op te doen voor de aankomende cupwedstrijd te Utrecht totdat mijn blijdschap teniet werd gedaan door een nieuws ticker onderin mijn televisiescherm. De extraverte motoGP coureur Marco Simoncelli van slechts 24 jaar had het leven gelaten tijdens de GP van Maleisië. Nu weet ik dat het marathonschaatsen en motorrijden veruit elkaar liggen maar deze talenvolle coureur had de brute pech dat hij na een simpele bocht onderuit gleed en direct werd overreden ter hoogte van zijn nek door zijn concurrent. Het deed me direct denken aan de crash in Thialf waar een collega schaatser werd gekatapulteerd door een valpartij voor hem en enkele meters verder met een luidde kreet tegen het ijs smakte. Ik hoop dat deze beste man het verder goed maakt en komende zaterdag gewoon weer in staat is aan de start te verschijnen.

Het marathonschaatsen is een prachtige sport met veel spektakel. Maar laten we rekening houden met elkaar en ons niet laten verblinden door de euforie van een overwinning. Ongelukken zoals nu in de motoGP zit tenslotte niemand op te wachten.

Alle Columns van Koen Klinkhamer:

Van circustent tot colosseum (14 oktober 2011)
De wereld op zijn kop (28 oktober 2011)
Aatjes en Beetjes (11 november 2011)
Steekkarretjes en bedden met klappoten (25 november 2011)
Mass-start oftewel pupillenmarathon (9 december 2011)
Steun die polder! (23 december 2011)
Erik Valent (6 januari 2012)
Voor de wind (20 januari 2012)
Smeerkees (3 februari 2012)
De stilettorun van Venetië (17 februari 2012)
Rust! (2 maart 2012)