Schaatspeloton.nl - Columns - Mass-start oftewel pupillenmarathon

Mass-start oftewel pupillenmarathon

geplaatst vrijdag 9 december 2011 om 09:58:38 op Schaatspeloton.nl

Koen Klinkhamer

Koen Klinkhamer debuteert dit jaar in het landelijke marathonschaatspeloton. Koen, 21 jaar afkomstig uit Alkmaar en vierdejaarsstudent bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam, begon zoals zo velen als langebaanschaatser waarmee hij in 2009 nog Nederland Kampioen 5 kilometer was bij de Junioren A. Na op de langebaan zijn plezier in het schaatsen te hebben verloren vond hij vorig seizoen in het regionale 6-Banentoernooi dit plezier weer terug. Deze zomer maakte Koen met zijn ploeg Team Appel Beton de stap naar de landelijke Eerste Divisie. Koen zal vanaf 14 oktober voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Een aantal jaren werd er al mee geëxperimenteerd en de naam klonk ook wel spectaculair. De Mass-start. Buiten de ploegenachtervolging om zou dit het extra onderdeel in de schaatswereld moeten worden. In de hoop dat het de schaatssport zou vernieuwen. Want daar zijn de opperhoofden van de ISU inmiddels achter. De schaatssport moet vernieuwd worden. Het moet spectaculairder, spannender en mooier.

De oude stoffige jas omtrent de sport moet worden ingeruild voor een glimmend en strak jack. De belangstelling voor het schaatsen loopt namelijk achteruit. De wereldtop rijdt in de meest prachtige hallen met duizenden zitplaatsen, enkel probleem is dat deze plaatsen het hele seizoen door leeg blijven. Alleen Thialf is nog te vullen met carnavalaanhangers. De rest van het jaar wordt er her en der gereden voor een handje vol basisschool kinderen of militairen die verplicht op commando juichen. En dit in vergelijking met de prachtige beelden van vroeger, volledig open banen met duizenden mensen langs de kant. Waar gaat er dan toch iets mis?

In een dankzij de olie uit de grond gestampte ‘wereldstad' was het dan zo ver. De Mass-start stond officieel op de agenda van de ISU World Cup. In een prachtige hal zou dit onderdeel vuurwerk kunnen gaan opleveren. Maar al kijkende bleek de anticlimax nog groter dan de verloren WK finale in Zuid-Afrika. De Mass-start bleek niets meer dan een pupillenmarathon. Een grote chaos. Zelfs Herbert Dijkstra kon met zijn slappe gelul niets van de wedstrijd maken. Maar liefst 20 rondjes bij de heren en 15 bij de dames, een afstand die de gemiddelde recreant zelfs probleemloos weg schaatst. En dan weet de ISU er nog 2 tussensprints in te verwerken ook. Die eigenlijk nergens voor meetelden, of toch weer wel? Kortom het was een chaos.

Daarmee kom ik terug bij een punt wat ik eerder heb gemaakt. De Mass-start wordt zo een onderdeel wat zelfs door de gemiddelde sprintende Aziaat gewonnen kan worden. Zo geschiedde in Astana. Niet dat de Aziaten van mij niet mogen winnen maar het spelletje wat de hele Mass-start zo mooi kan maken wordt hierdoor volledig gemist, namelijk de tactiek.

En dit is zonde, want het idee achter de Mass-start is natuurlijk hartstikke gaaf. Alleen de kinderziektes moeten er nog even uitgewerkt worden. Misschien is het daarom ook een goed idee om de ISU bobo's eens uit te nodigen bij een Hollandse marathonwedstrijd. Tenslotte komt de Mass-start uit het marathonschaatsen voort en opnieuw het wiel uitvinden is nog nooit iemand gelukt. Geef de opperhoofden daarom een gebakje, kopje snert en een lekkere borrel vooraf en laat ze de hele avond genieten van de marathonsport. Zet ze desnoods als pionnenvegers aan de binnenkant van de baan, zijn ze nog belangrijk ook. Op naar een vernieuwde Mass-start, op naar de oude publiciteit, op naar zoals het schaatsen ooit bedoeld is.

Alle Columns van Koen Klinkhamer:

Van circustent tot colosseum (14 oktober 2011)
De wereld op zijn kop (28 oktober 2011)
Aatjes en Beetjes (11 november 2011)
Steekkarretjes en bedden met klappoten (25 november 2011)
Mass-start oftewel pupillenmarathon (9 december 2011)
Steun die polder! (23 december 2011)
Erik Valent (6 januari 2012)
Voor de wind (20 januari 2012)
Smeerkees (3 februari 2012)
De stilettorun van Venetië (17 februari 2012)
Rust! (2 maart 2012)