Schaatspeloton.nl - Columns - Steekkarretjes en bedden met klappoten

Steekkarretjes en bedden met klappoten

geplaatst vrijdag 25 november 2011 om 11:28:22 op Schaatspeloton.nl

Koen Klinkhamer

Koen Klinkhamer debuteert dit jaar in het landelijke marathonschaatspeloton. Koen, 21 jaar afkomstig uit Alkmaar en vierdejaarsstudent bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam, begon zoals zo velen als langebaanschaatser waarmee hij in 2009 nog Nederland Kampioen 5 kilometer was bij de Junioren A. Na op de langebaan zijn plezier in het schaatsen te hebben verloren vond hij vorig seizoen in het regionale 6-Banentoernooi dit plezier weer terug. Deze zomer maakte Koen met zijn ploeg Team Appel Beton de stap naar de landelijke Eerste Divisie. Koen zal vanaf 14 oktober voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Irritatie en ergernis. De afgelopen week kan niet beter beschreven worden dan met deze twee woorden. Overal om ons heen was er sprake van irritatie en ergernis. Olympisch kampioen Enrico Fabris stopte met schaatsen, hij had geen plezier meer in de sport die hem zo geliefd was. Eigenlijk irriteerde hij zich gewoon dood aan alle blessures die hem weerhielden van het behalen van zijn oude topniveau.

Irritaties in het Ajax bestuur, als een stel kinderen werd er de hele week over en weer met modder gegooid en de media kon er maar geen genoeg van krijgen om dit in beeld te brengen. Irritaties in het bestuur en ook irritaties in de Nederlandse huiskamers.
En dan nog Sven Kramer, stiekem zie ik hem ook geïrriteerd terugkomen van de 5 km in Rusland, smijtend met zijn schoenen en tas bedenkt hij zich dat zijn goud over een paar jaar in ditzelfde land nog wel eens in groter gevaar kan komen dan dat hij ooit had kunnen dromen.

Zelf doe ik net zo lekker mee aan de haterij en begin ik vanaf de start van het seizoen een ergernis te ontwikkelen. Namelijk de ergernis voor massagetafels, oftewel bedden met klappoten. In de marathonwereld lijk je niet te ontkomen aan het beeld van een verzorger met een steekkarretje, met daarop zijn eigen bed met klappoten. Nu geef ik eerlijk toe dat verzorging een belangrijk punt is en dat het niet bepaald verkeerd is om gemasseerd te worden na de koers. Maar ik vraag mij af of er niet een betere oplossing gevonden kan worden voor het huidige beleid met die steekkarretjes.

Je moet nagaan dat de gemiddelde kleedkamer van een Nederlandse ijsbaan niet gebouwd is om een peloton van meer dan 100 man te huisvesten. Binnen mum van tijd worden de kleedkamers dan ook omgetoverd tot een zwijnenstal vol tassen en rijders die verplicht zijn zich om te kleden op de schoot van de buurman. Op zich niets mis mee en er valt mee te leven, totdat die mannen met hun steekkarretjes komen. Ze weten niet hoe vroeg ze al er bij moeten wezen om hun bedje uit te klappen op de laatste stukjes kleedkamervloer die nog vrij zijn. Gevolg is dat nog voordat het hele marathonevenement gestart is de kleedkamers een make-over krijgen van een zwijnenstal tot een waar mortuarium. Keurig staan alle tafels van de grote teams naast elkaar opgesteld, wachtend tot de eerste slachtoffers zich komen melden.

Gelukkig ben ik in dit geval niet een eenling en delen velen met mij dezelfde ergernis. Misschien wordt het daarom ook eens tijd om hier iets tegen te doen. Iets zoals een boycot. Een boycot van de massagetafels. Laten we ons verenigen en de steekkarretjes met dezelfde vaart de kleedkamer uitrijden als dat ze erin komen, klap desnoods al die bedden maar in en zet ze buiten de deur. Eindelijk zal er dan weer ruimte zijn om door het doolhof van zwervende tassen een uitweg naar de deur te vinden. Weg met die massagetafels, weg met die ergernis.

Alle Columns van Koen Klinkhamer:

Van circustent tot colosseum (14 oktober 2011)
De wereld op zijn kop (28 oktober 2011)
Aatjes en Beetjes (11 november 2011)
Steekkarretjes en bedden met klappoten (25 november 2011)
Mass-start oftewel pupillenmarathon (9 december 2011)
Steun die polder! (23 december 2011)
Erik Valent (6 januari 2012)
Voor de wind (20 januari 2012)
Smeerkees (3 februari 2012)
De stilettorun van Venetië (17 februari 2012)
Rust! (2 maart 2012)