Schaatspeloton.nl - Nieuws - Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: deel 2 - de dames

Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: deel 2 - de dames

geplaatst vrijdag 6 december 2019 om 22:13:38 op Schaatspeloton.nl

Kelly Schouten mocht zich drie weken terug in Haarlem voor het eerst in het oranje hijsen.

Kelly Schouten mocht zich drie weken terug in Haarlem voor het eerst in het oranje hijsen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In het tweede deel van Schaatspeloton.nl's terugblik op het eerste deel van de KPN Marathon Cup gaat de blik naar het damespeloton. Met morgen bij de herstart van de KPN Marathon Cup in Alkmaar Kelly Schouten (ZiuZ) voor het eerst in het oranje aan de start. De cup kende een pauze van drie weken na een onderbreking voor de Trachitol Trophy van twee weken terug en de sinterklaasstop van afgelopen weekend en begint in de Noord-Hollandse stad aan haar tweede deel.

Kelly Schouten mocht zich drie weken terug in Haarlem voor het eerst in het oranje hijsen. Na afloop van de door haar ploeggenote Elisa Dul gewonnen vijfde wedstrijd nam zij de leiderstrui over van de afwezige Francesca Lollobrigida (Lasaulec). Die Italiaanse had na twee vijfde, een tweede en eerste plaats de leiding in het klassement gepakt maar liet net als Irene Schouten (Royal A-ware) de wedstrijd in Haarlem schieten voor deelname aan de wereldbekers langebaanschaatsen. Zij zijn beide nu niet in Nur-sultan in Kazachstan en zullen in Alkmaar terug aan het vertrek staan bij de zesde cupwedstrijd.

Ook Marijke Groenewoud (ZiuZ) staat in Alkmaar nog aan de start als de nummer drie van het klassement. De Friezin, winnares van de openingswedstrijd en de Trachitol Trophy, is geselecteerd voor de massastart tijdens de wereldbeker is het Japanse Nagano maar zal daarvoor waarschijnlijk alleen de marathon van volgende week in Utrecht missen. Alkmaarder Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud), die dit seizoen telkens kort finishte, rijdt op De Meent als vierde van het klassement een thuiswedstrijd. Imke Vormeer (A6.nl groot in auto's), ondanks veel ereplaatsen nog altijd zonder eerste overwinning, staat op plaats vijf ook nog steeds maar 8 punten achter leidster Kelly Schouten.

Achter Lisa van der Geest (Turner) op plaats zes staat Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) zevende. Kamminga was naast Lollobrigida, Groenewoud, Dul en Irene Schouten een van de vijf verschillende winnaressen van de eerste vijf wedstrijden. Een bijzonder vermelding mag gegeven worden aan Evelien Vijn. De pas net 17-jarige debutante eindigde al tweemaal net naast het podium en staat negende in het klassement.

De dames beginnen in Alkmaar op 19:15 uur aan hun 80 ronden. De wedstrijd wordt op schaatsen.nl/marathon live in beeld gebracht.

De top-10 voor de herstart in Alkmaar:
1. Kelly Schouten (ZiuZ)
2. Francesca Lollobrigida (Lasaulec)
3. Marijke Groenewoud (ZiuZ)
4. Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud)
5. Imke Vormeer (A6.nl groot in auto's)
6. Lisa van der Geest (Turner)
7. Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's)
8. Beau Wagemaker (A6.nl groot in auto's)
9. Evelien Vijn (BewustWinkelen / Teklab)
10. Emma Engbers (Mastermind)

Bekijk ook:

Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: tot slot - de heren (29 januari 2023)
Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: deel 1 - de beloften (6 december 2019)