Schaatspeloton.nl - Nieuws - Groenewoud met derde plek naar eindwinst Trachitol Trophy, Keulstra wint finale

Groenewoud met derde plek naar eindwinst Trachitol Trophy, Keulstra wint finale

geplaatst zondag 24 november 2019 om 16:36:48 op Schaatspeloton.nl

Marijke Groenewoud ontving na afloop het laatste pijlenpak als eindwinnaar van de Trachitol Trophy.

Marijke Groenewoud ontving na afloop het laatste pijlenpak als eindwinnaar van de Trachitol Trophy. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Groningen heeft Marijke Groenewoud (ZiuZ) het eindklassement in de Trachitol Trophy gewonnen. Pien Keulstra (A6.nl groot in auto's) won de finalewedstrijd door na 100 ronden de sprint van medevluchtsters Emma Engbers (Mastermind) te winnen. Keulstra en Engbers bleven het peloton een halve ronde voor. Groenewoud won de sprint van het peloton voor klassementsleidster Kelly Schouten (ZiuZ) die daardoor de eindoverwinning alsnog aan Groenewoud moest laten. Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) behaalde de meeste punten in de tussensprints en won het pillenpak van dat klassement.

De finalewedstrijd telde bij de vrouwen 100 ronden en eigenlijk in geen van die 100 ronden viel het tempo terug. Het regende aanvallen in Groningen waar verschillende ploegen probeerde de posities van de ZiuZ-dames te bedreigen. Na haar overwinning gisteren in Hoorn stond Kelly Schouten als klassementsleidster aan de start, Marijke Groenewoud volgde op 1,9 punten als grootste concurrente na haar misser van Hoorn waar de winnares van de eerste twee wedstrijden geen punten scoorde. De definitieve ontsnapping ontstond diep in de finale.

Emma Engbers en Pien Keulstra sloegen een aanzienlijk gat. Engbers was op 20,1 punten van Schouten de best geplaatste van de twee. Zou zij een ronde voorsprong en de overwinning pakken dan kon zij nog kans maken op de eindoverwinning. Beide ploegen van de rijdsters offerde hun schaatssters op zo keken de twee op een gegeven moment het peloton in de rug. In dit peloton maakte eerst Team Turner ter bescherming van Merel Bosma en later ook Marijke Groenewoud zelf het tempo. Hiermee lukte het Engbers en Keulstra niet om de felbegeerde ronde voorsprong te behalen. Op het moment dat dit duidelijk werd werd de koers nog even opgeschud door een val waarbij Imke Vormeer (A6.nl groot in auto’s) en Merel Bosma ten val kwamen. Zij voegden zich bij Engbers en Keulstra en dit leek nog even het tij te keren. Maar met het rondebord al op de laatste cijfers draaiend was het gat naar het peloton te groot.

Zowel Keulstra als Engbers hadden voor vandaag nog nooit een wedstrijd gewonnen en in een sprint mochten de twee gaan uitmaken wie van hen zich bij de lijst van marathonwinnaars mocht gaan voegen. Pien Keulstra was iets sneller op de streep en zorgde zo voor haar primeur. Emma Engbers moest genoegen nemen met de tweede plaats en mocht voor de negende keer naar het podium.

Op ruime achterstand klopte Marijke Groenewoud ploeggenote Kelly Schouten in de sprint om de derde plaats en won zo na haar 0-score van gisteren alsnog het eindklassement. Schouten mocht als tweede naar het eindpodium. Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud) ontving na afloop de derde eindprijs.

Bekijk ook:

Uitslag