Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marijke Groenewoud begint seizoen met langverwachte eerste zege

Marijke Groenewoud begint seizoen met langverwachte eerste zege

geplaatst zaterdag 19 oktober 2019 om 20:38:48 op Schaatspeloton.nl

In Amsterdam is Marijke Groenewoud (ZiuZ) het seizoen begonnen met de winst in de Jaap Eden Troffee. Groenewoud was in de eerste wedstrijd van de KPN Marathon Cup medevluchter Beau Wagemaker (A6.nl Groot in Auto's) in de sprint te snel af en pakte zo haar langverwachte eerste overwinning op het hoogste niveau. Loes Adegeest (Smit Consultancy / Husqvarna), die samen met Groenewoud en Wagemaker het peloton op een ronde had gezet, moest in de finale afhaken en genoegen nemen met de derde plek.

De afgelopen jaren moest zij zich vaak schikken achter ploeggenote Irene Schouten (Royal A-ware) en als Schouten er niet was dan moest zij het tot nog toe afleggen. Maar vanavond was het in Amsterdam dan toch echt de beurt aan Marijke Groenewoud. De Friezin, die met een volle scorekaart overkwam uit de regionale competities en bij haar eerste landelijke marathon anderhalf jaar geleden meteen goed was voor de tweede plaats achter Schouten, kon vandaag in de hoofdstad voor het eerst de zegebloemen ophalen.

Dit seizoen is Groenewoud op papier bij het marathonschaatsen geen ploeggenote meer van Irene Schouten, maar op de langebaan rijden beide voor Team EasyJet, bij de opening van het seizoen had Groenewoud daar zeker geen last van. Vroeg in de wedstrijd ging Groenewoud met Beau Wagemaker en Loes Adegeest rond. In de koers die volgde probeerde Irene Schouten met hulp van ploeggenote Carien Kleibeuker nog wel het peloton af en toe op tempo te trekken maar nooit waar het ook maar een moment de voorsprong van Groenewoud in gevaar bracht. Ook anderen lukte het niet nog verschil te maken en een sterk verdedigend rijdend A6.nl bezegelde vervolgens dat het drietal om de winst kon gaan strijden. Dat gebeurde nadat Irene Schouten in de sprint om de vierde plaats Francesca Lollobrigida (Lasaulec) had geklopt.

Loes Adegeest reed het slot van de wedstrijd al moegestreden in de staart van het peloton en dit veranderde niet bij het afsprinten van de grote groep. Met honderd meter achterstand begon Adegeest aan de finale om vervolgens nooit meer in het gevecht terug te komen. Voorin gebeurde trouwens ook vrij weinig in de slotfase. Zowel Groenewoud als Wagemaker leken op hun sprint te vertrouwen, maar het was uiteindelijk alleen Groenewoud die dit vertrouwen bekroonde met de overwinning. De jonge Groenewoud mocht na afloop naast de oranje leiderstrui ook het wit aantrekken.

Bekijk ook:

Uitslag