Schaatspeloton.nl - Nieuws - ZiuZ-dubbelslag: Elisa Dul pakt eerste marathonzege, Kelly Schouten in het oranje

ZiuZ-dubbelslag: Elisa Dul pakt eerste marathonzege, Kelly Schouten in het oranje

geplaatst zaterdag 16 november 2019 om 20:27:43 op Schaatspeloton.nl

In afwezigheid van klassementsleidster Francesca Lollobrigida (Lasaulec) heeft de ZiuZ-formatie goede zaken gedaan in de KPN Marathon Cup. In Haarlem won Elisa Dul (ZiuZ) de vijfde wedstrijd in de competitie en nam de als vierde gefinishte Kelly Schouten (ZiuZ) het oranje leiderspak over van de afwezige Italiaanse. Dul won in de Noord-Hollandse hoofdstad de sprint van een kopgroep van zeventien voor Imke Vormeer (A6.nl Groot in Auto’s) en Merel Bosma (Turner). Voor Dul was het haar eerste overwinning in het marathonschaatsen.

Het duurde lang voor het in Haarlem lukte om een groep weg te laten komen. Het was diep in de finale toen zeventien rijdsters wel het beslissende gat konden slaan. In die groep waren alle grote ploegen vertegenwoordigd, maar Marijke Groenewoud (ZiuZ) de nummer twee van het klassement die vanavond bij afwezigheid van Francesca Lollobrigida in pole-position stond om het oranje weer terug te pakken miste de slag. Lollobrigida was in Haarlem afwezig omdat zij dit weekend in Minsk in actie komt in de wereldbeker en verloor uiteindelijk haar oranje leiderstrui. Dit was echter niet aan Groenewoud maar aan ploeggenote Kelly Schouten die in de kopgroep naar de vierde plaats sprintte en zo net genoeg punten behaalde om na de Trachitol Trophy van komend weekend en de sinterklaasstop in het oranje van start te kunnen gaan bij de herstart van de cup.

Voorin probeerde Carien Kleubeuker (Royal A-ware) nog weg te komen, haar poging in de pelotonsprint werd in de wielen gereden door andere afsprintende dames en een tweede poging van Kleibeuker had te weinig snelheid om een definitief gat te slaan. Wel lanceerde de Friezin hier uiteindelijk Dul mee die met een snelle laatste ronde veel te snel was voor de concurrentie. Imke Vormeer werd achter Dul tweede, Merel Bosma kwam als derde over de meet net voor Kelly Schouten die zo dus de nieuwe oranjetruidraagster werd. Marijke Groenewoud werd in de sprint van het peloton om de achttiende plaats achter Manon Kamminga (A6.nl Groot in auto’s) uiteindelijk negentiende en behield de witte jongerentrui.

Bekijk ook:

Uitslag