Schaatspeloton.nl - Nieuws - Imke Vormeer wacht na vijftiende podiumplaats nog steeds op winst, record Sjoukje Kramer-Dam in zicht

Imke Vormeer wacht na vijftiende podiumplaats nog steeds op winst, record Sjoukje Kramer-Dam in zicht

geplaatst vrijdag 22 november 2019 om 11:13:06 op Schaatspeloton.nl

Imke Vormeer stapt onder applaus van winnares Marijke Groenewoud voor de vijftiende keer op het podium. Emma Engbers, voor de achtste keer op het podium, kijkt toe en wacht net als Vormeer nog op haar eerste overwinning.

Imke Vormeer stapt onder applaus van winnares Marijke Groenewoud voor de vijftiende keer op het podium. Emma Engbers, voor de achtste keer op het podium, kijkt toe en wacht net als Vormeer nog op haar eerste overwinning. (bron: Schaatspeloton.nl)

Haar tweede plaats gisteravond in Enschede was voor Imke Vormeer de vijftiende keer dat zij op het podium mocht stappen op kunstijs. De Meppelse staat na vijftien podiumplekken nog altijd zonder eerste overwinning in het marathonschaatsen. Hiermee begint zij aan te dringen bij recordhoudster Sjoukje Kramer-Dam die tussen 1974 en 1979 achttien keer op plaats twee of drie van het podium mocht plaatsnemen maar nooit een overwinning behaalde. Ook Emma Engbers staat na haar achtste podiumplaats van gisteren in de top-10 van podiumgasten zonder overwinning.

Al in 2013 kwam Imke Vormeer tot haar eerste podiumplaats in het marathonschaatsen. In Den Haag moest zij in een tweestrijd de winst laten aan Carien Kleibeuker. Na haar eerste podiumplaats zes jaar geleden kwam Vormeer tot in totaal acht derde plaatsen en met de tweede plaats van gisteren erbij staat zij nu op twee tweede plaatsen. Nog altijd wacht Vormeer echter op haar eerste overwinning. Hiermee dringt zij aan bij het record van Sjoukje Kramer-Dam die tussen 1974 en 1979 achttien keer op het podium verscheen zonder ooit op het hoogste treetje te mogen staan. Kramer-Dam sloot uiteindelijk in 1987 haar carrière af zonder de langverwachte overwinning.

Emma Engbers wacht na haar achtste podiumplaats van gisteren ook nog altijd op haar eerste overwinning. Hiermee klimt de Utrechtse ook op tot de top-10 van van deze lijst van podiumrijdsters zonder overwinning. De top-10 wordt verder bevolkt door Helen van Goozen, Iepie op de Hoek, Mischa Coolen, Ada van Zwieten-Turk, Andrea Sikkema, Boukje Bron en Anniek ter Haar.

Maria Sterk na lang wachten tot elf overwinningen
Alleen Maria Sterk en Tilly Alderts kwamen vaker op het podium dan Vormeer voordat zij hun eerste overwinning behaalde. Voor Alderts was het haar negentiende podiumplaats toen zij tijdens de Heineken Zesdaagse tussen Yvonne van der Ploeg en Corine Slagter als winnares naar het podium mocht. Voor Sterk was het zelfs de twintigste podiumplaats voordat zij in het midden mocht plaatsnemen. Dit gebeurde voor de Friezin die uiteindelijk tot elf marathon overwinningen zou komen, tijdens de Essent Driedaagse. Voor Grietje Albada-Bakker was haar vijftiende podiumplaats haar eerste overwinning, terwijl Mariska Huisman en Els Meijer bij hun dertiende podiumplaats met de overwinningsbloemen naar huis mochten.

Eerste overwinning bij hoeveelste podiumplaats:
20e Maria Sterk
19e Tilly Alderts
15e Grietje Albada-Bakker
13e Mariska Huisman
13e Els Meijer
10e Manon Kamminga
9e Margriet de Vries-Pomper
8e Lenie van der Hoorn-Langelaan
8e Hennie Ebbinge
7e Klasina Seinstra
7e Tineke Hoogendijk-Vossebelt
7e Lisa van der Geest
7e Lieke Splinter

Bekijk ook:

Imke Vormeer
Podiumplaatsen zonder ooit te winnen