Schaatspeloton.nl - Columns - 7 januari '07 NK Amsterdam

7 januari '07 NK Amsterdam

geplaatst vrijdag 5 januari 2007 om 09:33:00 op Schaatspeloton.nl


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 180

De topcompetitie heeft zijn uiteindelijke 12 ploegen en ons team behoort daarbij. In Assen moest helaas Adformatie afvallen. Het was voor de meeste rijders een "moetertje", er was geen publiek en na de zesdaagse heeft iedereen zijn buik even vol van de wedstrijden. Toch leverde Stroetinga een schitterende sprint af en won de wedstrijd.

Dat was vorige week. Deze week is er een speciale datum 7-1-7. Het lijkt wel een nummer voor het voetbal Amsterdam toernooi, of een boeiing nummer. Niets is minder waar, het is de datum van het Nederlandskampioenschap voor marathonschaatsen in Amsterdam. Er staat in deze datum ook al de uitslag, je wordt eerste (1) op de zevende in 2007. Alsof het in de sterren beschreven staat.

De koppies op de training waren deze week wat strakker gespannen. Sommigen waren nog op zoek naar de "vorm" of het "gevoel". Je merkt het op de training dat anderen heel hard gaan rijden om de bevestiging maar te krijgen van de concurrent in woorden zoals: "goh, wat rijd je hard". "Rijd alsjeblieft iets rustiger, ik kan je amper volgen".
Degene die zeker zijn laten helemaal niets zien op de training. Zij zijn al in gesprek met het ijs en draaien de scenario's in het hoofd af (bij een westenwind aanval in de middenweg bocht, techniek en beenritme aanpassen).
Zelfs het trainingsschema op de gewestelijke woensdag avond training, onder leiding van Frits Schalij, werd aangepast. De techniek moest naar je toekomen. Een echte wedstrijd voorbereidingsweek! Tempo's op techniek, snelheidswerk. Lekker trainen!

Het kriebelt namelijk enorm onder de Amsterdammers. In 1997 won de thuisrijder Hans Pieterse. En het is natuurlijk een summum om op je thuisbaan Nederlands kampioen te worden.
Zelf heb ik tweemaal achter elkaar op de derde trede mogen staan. De eerste maal in Deventer zat ik achter Hulzebosch en die zat weer achter Jan Maarten Heideman(thuisrijder). De laatste werd opgehaald door Ruud Borst, om gelanceerd te worden voor de sprint. Alleen Roel van Hest sprong nog in de trein achter Jan Maarten. En op het laatste rechte stuk kon ik die net passeren. Voor mij kwam het als een toevalstreffer.
Het jaar daarop in Heerenveen was ik aan het rijden voor Peter de Vries. In eigen huis als Fries Nederlands kampioen worden. Dat gebeurde wel maar niet voor Peter. Bert Jan van der Veen was die dag de sterkste voor Frans de Ronde, ik kon met moeite Peter Baars passeren na een zware finale. Meer dan de derde plaats zat er niet in.

Fysiek ben ik in orde en technisch gaat het redelijk (het kan altijd beter). In Amsterdam zou ik graag in de voetsporen van Hans treden. Maar ik ben Gewestelijk kampioen geworden. En er zijn ongeschreven wetten die vaak uitkomen. Degene die Gewestelijk kampioen wordt, wordt geen Nederlands kampioen. Er geldt net zo'n regel op het open Nederlands kampioenschap natuurijs over de 100 km, de winnaar wint vaak niet de 200 km. Of in de B-categorie wint niet de leider of de nummer 2, maar vaak een relatieve onbekende. Op de regel van de 100-200 is er echter een uitzondering denk aan Erik Hulzebosch. Laat mij maar dit jaar de eerste uitzondering zijn op de regel voor dit Nederlands kampioenschap.

Je kunt zo graag willen, maar dan sluit je het gevoel met het ijs uit. De wedstrijd moet naar je toekomen. De omstandigheden voor een zware wedstrijd (wind en regen)zullen aanwezig zijn in Amsterdam. Laten we er in alle categorieën een mooie wedstrijd van maken! De sterkste wint! Succes!!!

Alle Columns van Andrès Landman: