S.M.A.R.T.
geplaatst vrijdag 2 maart 2007 om 09:08:00 op Schaatspeloton.nl
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 180
Het gevolg is dat een aantal teams hun advocaten alweer hebben ingeschakeld teneinde het recht om te rijden veilig te stellen.
En we weten heus wel dat de heren Corts en Kuper, namens de KNSB, hun best doen om de belangen van alle partijen te honoreren.
Laten we desondanks de discussiepunten opsommen, zodat ook anderen daar kennis van kunnen nemen.
De rijders willen graag publiek langs de baan. Dat publiek komt als wij om een uur of zeven, acht starten. In verband met de dure tv-programma's die veel meer kijkcijfers trekken, is dat geen tijdstip voor een live uitzending van SBS. Afgelopen zaterdag was er geen concurrentie van de langebaanrijders. Desondanks kwam de marathonsport tot 87.000 kijkers. Dat zijn er 913.000 te kort. Conclusie, marathonrijden is geen televisiesport.
Is een andere dag, bijvoorbeeld zondag om 12.00 uur, dan een optie? Dus voor de NOS uitzending uit? Nee! In dat geval zal een kort geding aangespannen worden, omdat vanwege het geloof sommige ploegen de contracten op zaterdag hebben afgesloten.
Is een samenvatting op zondag dan niet mogelijk? Nee! SBS wil een live uitzending en anders niet.
En de dames dan?
Kan de KNSB niet in zee gaan met een andere zender zoals RTL 5? Nee, want de topteams hebben contracten afgesloten voor drie seizoenen live televisie, met een minimum van zestien uur. En als de topteams een geding aanspannen, dan zal de geëiste schadevergoeding rond een paar miljoen komen te liggen.
Dan zijn er nog de haken en ogen met betrekking tot de woensdagcompetitie. De files in Nederland groeien. Je kunt als rijder/rijdster met een baan een paar keer vrij nemen om op tijd te komen. Maar elke week is onmogelijk, want dat staat niet in verhouding met de vergoedingen. Het publiek denkt dat wij profs zijn, maar dat is niet waar. Misschien weet SBS dat niet. Met het honorarium dat zij uitkeren voor de ijsdanssterren (⬠4000.- per week, voor tien sterren tien weken lang), zou je een basiscontract kunnen leveren aan de rijders/rijdsters zonder profcontract.
Hetzelfde geldt voor een maand natuurijs. De sponsor moet dit betalen en de rijders moeten vrije dagen opnemen. Ook hier staat geen vergoeding tegenover.
Maar jullie winnen toch geld? Ja, dat is ⬠400.- voor een overwinning, gedeeld door zes ploeggenoten! En jullie basiscontract dan? Dat van mij bedraagt ⬠5000.- voor een heel seizoen! Dat is een bescheiden inkomen voor al die dagen trainen en het voldoen aan al die eisen.
Dan is er nog de doorstroom van talentvolle Bârijders. Die verloopt door alle competitievormen moeizaam. Deze jongens hebben zich eerst bewezen in de regionale competities en hebben er recht op landelijk uit te komen. Met de huidige planning zullen zij losgekoppeld worden van het grote circuit. Henk Angenent en Erik Hulzenbosch houden het nog wel een paar jaar vol, maar daarna moeten er nieuwe rijders komen. Dat moet gestimuleerd blijven!
Afgeven is makkelijk. Ik zou daarom graag alle rijders verzoeken om een oplossing te bedenken en deze naar de marathoncommissie te sturen. Laat daarna alle partijen (SBS, KNSB, rijders en rijdsters, VMS, ploegleiders) bijeenkomen en naar een oplossingsgericht compromis zoeken.
Het marathonschaatsen was simpel, hou het simpel!
Tot de Nefit-marathon in Deventer met vier- tot zesduizend toeschouwers!