Schaatspeloton.nl - Columns - Muziek!

Muziek!

geplaatst vrijdag 16 februari 2007 om 10:05:00 op Schaatspeloton.nl


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 180

In Hoorn reed het peloton aanvallend! Dat leverde veel lovende reacties vanuit het publiek. Ingmar Berga wist deze aanvallende lijn door te zetten tijdens de wedstrijd in Amsterdam. Dat is knap want, Berga staat hoog in het klassement en dan rijd je normaal zuinig met je krachten. Mede dankzij Roel van Hest lijkt DSB weer op de weg terug. De meeste bewondering was er voor Tristan Loy die als laatste rijder bij de kopgroep aansloot en als eerste er vandoor ging met Henk Angenent en Miel Roozedaal. Loy lijkt dit seizoen onvermoeibaar en wat is hij sterk! Met welke muziek zou hij zich voorbereiden, la Tribue de Danna?

Wetenschappelijk is namelijk aangetoond dat de juiste muziek voor aanmaak zorgt van de stoffen adrenaline en endorfine. Je kunt jezelf met muziek oppeppen. Als bekend voorbeeld is er het werelduurrecord van Leontien van Moorsel-Zijlaard, tijdens haar race werd zij toegezongen door René Froger. Het record werd verpulverd.
Voor iedere rijder is er een ander type muziek. Sven Kramer bereidt zich voor met rap – muziek, Edwin van de Berg met Soul uit de jaren tachtig en negentig, Peter de Vries luistert naar Xavier Naidoo met Abschied nehmen, Miel Roozedaal heb ik ondermeer goed zien schaatsen op Little green bag van George Baker, Frans de Ronde op heavy metal, Hans Pieterse kreeg extra krachten bij Eye of the Tiger of Hazes, Casper Helling kiest voor Ramstein. Bij Bertjan van der Veen is het Jan Smit geworden met het nummer Als de nacht verdwijnt. Bertjan won de 200 km in Oostenrijk vorig jaar en de hele avond stond de cd speler van het café op repeat.

Vele sporters zijn fan van U2, clocks van Cold Play is eveneens een populair nummer. Moet je dan altijd een vast nummer draaien? Nee, net als bij het schaatsen is muziek gevoel en verkeer je in een bepaalde stemming waardoor je naar bepaalde muziek kunt luisteren. Maar zoals bij de meeste sporters is er ook bijgeloof, dus draaien die sporters altijd hetzelfde nummer.
En van mijzelf? Ik heb wedstrijden gewonnen op: Girl van Anouk, Shinning Star van TOK, Frans Bauer had even voor mij een overwinning, Where is your head at van Basement Jaxx, Proud Mary van Ike en Tina Turner, Down with OPP van Naughty by Nature, de laatste overwinning was met Under pressure van Queen en David Bowie. Heel variërend.
En de wedstrijd kan natuurlijk niet meer stuk als er op de wedstrijddag bij het starten van de auto jouw nummer gedraaid wordt op de radio, dat moet dan voorbestemd zijn…

Ik ga nu lekker slapen met Sandra op Buenas noches mi amor van Dalida. Moge de geluidsversterkers in Alkmaar de juiste muziek draaien, dan krijgen wij een mooie wedstrijd.

Alle Columns van Andrès Landman: