Schaatspeloton.nl - Columns - Volk der nomaden!

Volk der nomaden!

geplaatst woensdag 17 januari 2007 om 23:03:00 op Schaatspeloton.nl


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 179


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vh6232/1/schaatspeloton.nl/columns/column.php on line 180

Het is winter volgens de kalender, al zul je het ijs elders in Europa of daarbuiten moeten zoeken. En dat doet het marathonpeloton tegenwoordig. Landen als Oostenrijk, Finland, Zweden en Canada heten ijszeker te zijn en dus vertrekt het peloton naar die landen om te schaatsen. Is het ijs de enige doorslaggevende criteria? Nee, dat zijn de media. Waar de NOS of welke zender naartoe gaat, daar zal het marathonpeloton schaatsen. Het toverwoord is tegenwoordig namelijk exposure!

Noot vooraf: Vanochtend kreeg Schaatspeloton.nl deze column binnen van Andrès Landman. Gezien het sterk voorspellende karakter wat betreft Zweden hebben wij besloten deze eerder te plaatsen

Alle sponsors zitten voor de buis en wat blijkt? Er wordt een samenvatting van dertig seconden uitgezonden. Wil je de naam van je bedrijf zien, dan moet je scherp kijken en precies op tijd op de pauzeknop van de recorder drukken. Typisch een geval van een vette worst voorhouden in plaats van die te geven.
Alle afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt, worden niet nagekomen. Een voorbeeld was om in maart de tweede wedstrijd over 200 km te houden. Dat zou afwisselend in Canada en Finland gebeuren. Het peloton was vóór. Andere landen waar zou worden geschaatst, werden eerder op de kalender geplaatst.
Niets mis mee, hoe meer natuurijs des te beter, want dat is de oorsprong van het marathonschaatsen.

Echter Zweden geeft aan, dat, mocht het vriezen, de perioden december en eind februari het meeste ijszeker zijn. En wat wordt er op de kalender geprikt? Januari! Terwijl de Zweden aangeeft dat de ijszekerheid dan 30 procent is.
Nu na lang wikken en wegen wordt het peloton gevraagd om toch naar Zweden af te reizen, want er ligt ijs. Weet u nog? Verleden jaar werden om dezelfde tijd de wedstrijden uitgesteld en reed het peloton twee dagen achter elkaar als goedmaker. Laten we hopen dat voor de rijders die naar Zweden gaan de wedstrijden doorgaan. Succes rijders.
Ik vertrek zondag naar Oostenrijk om mij daar op de wedstrijden voor te bereiden. Jammer genoeg zal Aart Koopmans het peloton niet meer ontvangen. Wij rijders zijn aan hem verplicht twee weken lang mooie wedstrijden te leveren. Laat er aan de Weissensee niet getornd worden.

Nog één punt. Journalisten, patiënten en schaatsfanaten vragen mij wat die wereldbeker cyclus nou precies inhoudt. Doen er ook topschaatsers uit het buitenland mee? Is het echt een wereldbekercircuit? Nee, dat is het niet. Je kunt het beter een Europacircuit noemen of, nog beter, een natuurijscyclus. Het internationale karakter wordt al in de kiem gesmoord doordat er geen internationale rijders kunnen worden toegevoegd in de topcompetitie op kunstijs. Dat is een gevolg van de nieuwe reglementen. Mochten Chad Hedrick, Enrico Fabris, Shani Davis, Erben Wennemars, Carl Verheijen of Sven Kramer ineens willen gaan marathonschaatsen, dan is er geen mogelijkheid om zich met ons te meten. Vice versa trouwens ook niet. Laten we hiervan leren als rijders en als KNSB/ISU. Denk ook eens aan het publiek en de mooie wedstrijden. Op natuurijs zullen deze toppers zich overigens niet willen meten, omdat het een aparte discipline is. Langebaanrijders worden van natuurijs ‘traag', omdat het rijden daarop een andere coördinatie en motoriek vergt. Hierdoor komen de snelheid en een topklassering in de langebaanwedstrijden in gevaar.
Genoeg gemekkerd, laat nou mijn benen maar eens spreken. Tot ziens op de Weissensee!

Alle Columns van Andrès Landman: