Schaatspeloton.nl - Columns - Fan

Fan

geplaatst vrijdag 21 februari 2014 om 09:38:49 op Schaatspeloton.nl

Jessica Merkens

Jessica Merkens is nu voor het derde seizoen actief in de Dames Top Divisie in de ploeg Mastermind. De 22-jarige Utrechtse is dit jaar begonnen aan de onderzoeksmaster Neuroscience & Cognition in haar woonplaats wat vanaf jongs af aan ook haar thuisbasis voor het schaatsen is geweest. Vanaf vrijdag 15 november zal Jessica om de week haar belevenissen als marathonschaatsster aan de lezers van Schaatspeloton.nl toevertrouwen.

Al anderhalve week begint mijn ochtendritueel met het aanzetten van de tv op Nederland 1, en multitask ik het stagelopen, fietsen en alle andere zaken met het volgen van de Olympische Spelen op mijn smartphone. Prachtig om te zien, en al helemaal door de prestaties van ons eigen teamNL! Ik heb heel veel respect voor de topsporters daar die het met hun doorzettingsvermogen, vastberadenheid en harde werken tot zo’n groots toernooi hebben geschopt.

Maar bovenal ben ik fan van Erica Terpstra.

Zonder Erica op de buis zou ik helemaal verzuipen in het gezeur. Zou ik bijna denken dat ik naar een 24-uursmarathon van Pauw en Witteman aan het kijken ben in plaats van naar prachtige sport.
Discussies over het net iets te enthousiaste juichen van het Koninklijk echtpaar, over een Gouden plak op de 1500 m dames die door pupil en coach graag zou worden ingeruild voor shorttrack goud, en de daaropvolgende stortvloed van meningen. Over Koen, die blij zou moeten zijn met zilver, of toont hij nou juist topsportmentaliteit? Over Bob, die vond dat Sven niet breeduit genoeg lachte in het HHH. Sven die, na het verhaal over zijn opspelende rug, gelijk hardhandig wordt afgemaakt op twitter. Over de dominantie van Nederland in het langebaanschaatsen, want ja dat is toch zeker niet goed voor de sport. Blablabla.

En terwijl Nederland lekker ouderwets aan het zeiken is, loopt Erica over een Russische markt en vertelt ze ons enthousiast over gezouten vis die de Russen klaarblijkelijk eten bij hun borrel. Zien we haar vervolgens de jacht inzetten op een souvenir voor haar Nicolien, die ze later vol passie aanmoedigt tijdens haar runs. Erica heeft geen uitgesproken mening over een van eerder genoemde onderwerpen, nee Erica vindt gewoonweg alles TOP!

Ik denk dat we als natie erg gebaat zouden zijn als iedereen een klein beetje van het positivisme van Erica in zich opneemt. Gewoon, genieten van al het mooie beeldmateriaal wat deze twee weken aan ons tentoongesteld wordt. Blij zijn dat we er weer bij zijn, en dat onze toppers het zo goed doen allemaal. Over een kleine week is het weer voorbij, en is de tv weer 2 jaar OS-loos. Dan hoop ik toch zeker dat we de titanengevechten op het ijs en in de sneeuw en het huilen, het lachen, het juichen en het uiteindelijk overwinnen van onze sporters zullen onthouden in plaats van al het gezeur eromheen.

Ook voor ons marathonschaatsers, geteisterd door een horrorwinter en op zoek naar enige verlichting van het natuurijs-gemis; bestudeer eens (al is het voor een seconde) die intens blije blik van Erica terwijl ze over sport praat en je zult voelen hoe je lichaam zich langzaam ontspant, en er een gelukzalige grijns op je gezicht verschijnt. Mooi he.

Alle Columns van Jessica Merkens:

Het thuisvoordeel (15 november 2013)
Visualiseren (29 november 2013)
Mooie spulletjes (13 december 2013)
Project W (27 december 2013)
Broertjes (10 januari 2014)
Natuurijs (24 januari 2014)
Schnee (7 februari 2014)
Fan (21 februari 2014)
Een beetje gek (7 maart 2014)