Schaatspeloton.nl - Columns - 5 euro!

5 euro!

geplaatst vrijdag 25 januari 2008 om 07:38:00 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Werken in een team vraagt een zekere discipline van de mensen die er deel vanuit maken. De leiding in een team dient te beschikken over een zekere mate van natuurlijk overwicht. Gelukkig zijn er alternatieve oplossingen te bedenken, mocht het hieraan ontbreken. Ik weet nog heel goed, dat ik tijdens de 7 jaar die ik op de kleuterschool doorbracht mijn speelgoed aan de juf moest afstaan op het moment dat ik mij had misdragen.

Erg veel heb ik hier trouwens niet van geleerd, want mij misdragen doe ik nog steeds regelmatig. Dat dergelijke strafmaatregelen ook in de grote-mensen-wereld worden toegepast was ik mij niet echt van bewust.

Beste mensen, geloof het of niet, maar ik maak deel uit van een team waarin de ploegleiding het noodzakelijk vond om dergelijke strafmaatregelen te hanteren. Waarschijnlijk krijg ik straf voor het lekken van deze gevoelige informatie, maar ik vind dat het nu echt tijd word dat de wereld kennis neemt van het feit dat deze gruwelpraktijken vandaag de dag nog steeds keiharde realiteit zijn. Ik heb heel lang getwijfeld of en hoe ik dit nieuws naar buiten zou gaan brengen. Ik dacht er in eerste instantie aan om een anonieme tip te geven aan het televisieprogramma Nova. Ook een anonieme brief naar een landelijk dagblad heb ik aan gedacht. Toch leek het mij via deze weg het beste. De reden is dat mensen die eventueel ook slachtoffer zijn van dergelijke onmenselijke strafmaatregelen mij zouden kunnen benaderen om erover te praten. Gelukkig voor mij en de rest van mijn team zijn de regels sinds enige tijd versoepeld en worden de straffen niet meer zo streng toegepast.

Ik zal u een aantal voorbeelden geven van vreselijke straffen die uitgedeeld werden. Voordat ik dit doe wil ik dat u zich realiseert dat het team bestaat uit volwassen zeer gemotiveerde en gedisciplineerde sporters met de nodige ervaring waarvan de meesten ook naast de sport nog actief zijn op de arbeidsmarkt. Omdat er in ons team bijna niemand meer met speelgoed speelt dat kan worden afgepakt is er gekozen voor de oplossing "Boetepot". Bij de invoering van dit fenomeen is een serieus bedrag van 5 keiharde euro's afgesproken als standaardtarief. Redenen voor het geven van een boete zouden kunnen zijn:
- het niet blinken van de racefiets bij een teamtraining
- het niet dragen van schone en juiste kleding
- te laat verschijnen bij een teamgelegenheid
- belediging van de ploegleiding
- vertonen van ongepast gedrag

Natuurlijk is het nodig dat er afspraken gelden waaraan mensen zich in een team houden, anders word het een zooitje. Alleen zou het natuurlijk eens kunnen gebeuren dat iemand 's avonds een fietstraining doet in de regen en dan de volgende ochtend dus bij een teamtraining verschijnt met een fiets die niet blinkt en waarvan de ketting af en toe een geluidje maakt. Dit betekent dat er zonder blikken of blozen 5 euro in rekening word gebracht. Te laat komen is voor sommige mensen een sport op zich. Zo ook voor mijzelf. De grote fout die ik vaak maak in de berekening van reistijd is dat ik puur en alleen snelweg-tijd reken en daarbij ook nog eens geen rekening houd met zondagsrijders of ander oponthoud. Ook de reistijd in de bebouwde kom en parkeer en wandeltijd neem ik over het algemeen niet mee in mijn berekening. Ik ben mij hier inmiddels zeer van bewust en heb voor mijzelf de truc bedacht om dan maar een kwartier eerder te vertrekken als ik ergens heen moet. Vaak is dit genoeg, soms echter ook niet. De tijd wordt bij de te-laat-kom-regel even strikt gehanteerd als bij een langebaan-wedstrijd. Om geen misverstanden over tijden te krijgen zoals dat bij de langebaan soms nog wel eens het geval is, word in ons geval een atoomklok gebruikt. Dit kan dus betekenen, dat een minuut te laat komen je 5 euro kost, ongeacht de reden.

Ik hoop dat het wereldkundig maken van deze onmenselijke strafmaatregelen door de ploegleiding niet word gezien als ongepast gedrag. In dat geval zou het zo kunnen zijn, dat ik vervolgd word voor deze daad. Zoals ik eerder al vermeldde zijn de regels inmiddels versoepeld. Dit zou mijn geluk kunnen zijn. Worden in dit geval de regels strikt gehandhaafd volgens "de oude wet", dan levert dit stuk me hoogstwaarschijnlijk 5 euro boete op! Schandalig toch?!

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)