Schaatspeloton.nl - Columns - Verrassing

Verrassing

geplaatst vrijdag 5 oktober 2007 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

De laatste weken voor het begin van het marathonseizoen worden door de meeste ploegen gevuld met trainingskampen op snel ijs in Erfurt of Berlijn, waar andere ploegen enkele dagen samenkomen in Hoorn of Nijmegen. Er wordt veel gesproken met en over schaatsers uit andere teams. Iedereen probeert zichzelf af te spiegelen tegen de concurrentie. Die afspiegeling brengt onzekerheid met zich mee.

Het ene moment voel je je in topvorm en heb je het idee dat je het gaat maken komend seizoen, terwijl een bocht verder tijdens een rondje "28 laag" de concurrentie een ambivalente gedachtestroom op gang brengt door even buitenom te zeilen met een armpje op de rug en 27.0 noteert.

Echter, aan een training kun je niet vreselijk veel aflezen. Sommige rijders besteden extra aandacht aan techniek, daar waar anderen juist vooral met snelheid bezig zijn. De echte afspiegeling vindt pas plaats tijdens de eerste wedstrijd. Daar zal duidelijk worden hoe iedereen er voor staat. Het rijden of aanschouwen van deze eerste wedstrijd kun je vergelijken met het uitpakken van een cadeau. Het is een grote verrassing. Langzaam scheur je het papier er om weg en wordt duidelijk hoe iedereen er voor staat.

Wat ook een grote verrassing zal zijn voor komend seizoen, is de nieuwe competitieopzet. Met 10 dubbele weekenden, een finale week en een complete maand vol met natuurijs zal het flink aanpoten worden. Dat is niet erg, want dat willen wij marathonrijders graag; zoveel mogelijk wedstrijden rijden. Maar is er in deze mooie volgestouwde agenda wel rekening gehouden met Nederlands natuurijs? De enige periode dat moeder natuur zich van de KNSB mag gaan uitleven op onze vaarten en meren is in januari. Daar is nog enigszins ruimte om een aantal wedstrijdjes te rijden. Mocht het in die periode toch een week of 3 flink gaan vriezen, dan komen we op een totaal van ongeveer 55 wedstrijden over het hele seizoen. Het is maar goed dat wij met team Beelen voldoende rijders hebben om af en toe te wisselen in de samenstelling. Met een team van 4 of 5 rijders zal het extra zwaar worden!

Het trainingskamp voor team Beelen in het Duitse Erfurt is goed verlopen. Wij hebben een lekkere week gedraaid en iedereen in ons team is beter richting huis gegaan dan dat we daar aangekomen zijn. De grote vraag voor onszelf en de concurrentie was waarschijnlijk; Hoe goed is die 37-jarige Yank? Na een afwezigheid van bijna 3 jaar in het marathonpeloton en van 1,5 jaar in de schaatssport is dat toch even afwachten. Een erelijst om "U" tegen te zeggen is na zo'n absentie nog geen garantie voor nieuwe overwinningen. Het enige dat ik erover kan zeggen is dat deze "m*therf*cker" nog steeds "f*ck*ng" goed kan schaatsen. Hoe goed en hoe snel? Dat zal tot de eerste wedstrijd in Amsterdam een grote verrassing blijven. Ook voor ons!

Ik wens iedereen een goed marathonseizoen met mooie wedstrijden, goede tv en hopelijk een mooie lange sprint op de Bonkevaart.

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)