Schaatspeloton.nl - Columns - Vrouwen...

Vrouwen...

geplaatst vrijdag 30 november 2007 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Waarom beginnen de vrouwen nu pas aan hun Essent Cup? Zijn vrouwen minder dan mannen? Tuurlijk, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Ooit is dit zo bepaald en dat kunnen we niet terug draaien. Het wordt wel constant geprobeerd, maar steeds blijkt weer dat we het beter gewoon simpel kunnen houden. Mannen hebben nu eenmaal bepaalde kwaliteiten. Vrouwen ook wel, maar andere en een stuk minder.

Dat weet u, dat weet ik en dat weet eigenlijk iedereen. Dit betekent nog niet dat we zonder vrouwen kunnen. In tegendeel! We hebben ze juist heel hard nodig om klusjes voor ons op te knappen, zodat wij ons met echt belangrijke zaken kunnen bezighouden. Zo is de wereld ooit ingericht en dat ging goed. Totdat het hele vrouwenemancipatietraject in gang werd gezet...

Was dat echt nodig? Volgens mij niet. En slim was het zeker niet... Vanaf het moment dat vrouwen zijn gaan studeren is het eigenlijk echt mis gegaan. Vroeger was er de huishoudschool. Daar werden vrouwen dom gehouden. Ze wisten niks, dus klaagden ook niet. Perfect! Nu ze studeren denken ze ineens dat ze slim zijn. Foute boel!

Begin vorige eeuw kregen vrouwen kiesrecht. Zo ongeveer de domste beslissing die in de Nederlandse politiek is genomen. Vrouwen kunnen niet eens kiezen wat voor broek ze aan zullen trekken of welk gerecht ze van een menukaart willen bestellen. Laat staan dat ze fatsoenlijk een weloverwogen keuze kunnen maken bij de tweede kamerverkiezingen waarbij ze toch echt iets verder moeten denken dan alleen die knappe kop van die ene minister. Als ze in het stemhokje staan is de kans ook nog aanwezig dat ze even niet meer op de naam kunnen komen van deze knappe minister, dus kiezen ze maar voor een vrouw. Zo komen vrouwen dus in de politiek terecht... Daar zijn vrouwen helemaal niet voor gemaakt. Ik hoor u denken; maar Rita Verdonk is toch vrij succesvol in de politiek? Dat klopt, maar daarvan is nog steeds niet aangetoond dat het 100% zeker een vrouw is.

Mannen kunnen keuzes maken. Hoeven daar vaak ook niet lang over na te denken. Vrouwen twijfelen altijd. Aan hun eigen kunnen en keuzes, maar ook aan de keuzes die mannen maken. Als je als man een beslissing hebt genomen, hoe vaak krijg je dan niet van een vrouw te horen; zou je dat nou wel doen? Lijkt je dat verstandig? Natuurlijk! Daarom nemen wij die beslissing op dat moment. Vrouwen kunnen zelf niet kiezen en twijfelen ook nog eens aan de keuzes die wij mannen maken.

Hoe zit dat dan met de Essent Cup voor vrouwen? Dat moet wel vrouwenwerk zijn geweest! Vorig jaar reden zij hetzelfde programma als de mannen. Ze kregen echter wel een flink aantal minder tv-minuten. Logisch denk ik... In de boze grotemensenwereld gaat dit niet anders. Vrouwen worden over het algemeen voor hetzelfde werk een stuk minder beloond dan hun mannelijke collega's. Daarnaast rijden de vrouwen ook nog eens een stuk minder rondes en is het podium toch al gauw drie weken vooruit te voorspellen, dus erg veel valt er ook niet te laten zien.

Dit jaar rijden de mannen twee competities, uiteraard willen de vrouwen dit ook. Alleen dat kan bij de dames niet met twee wedstrijden in een weekend omdat het peloton een stuk kleiner is. Er is niet de mogelijkheid voor het vormen van teams met 6 dames, dus er kan niet worden gewisseld in een weekend. De oplossing is het seizoen voor de dames wordt opgedeeld in een KNSB Cupperiode en een Essent Cupperiode. Maar waarom dan toch die twee competities? Ik snap het niet... Aan de ene kant rijden de dames minder ronden per wedstrijd, een Greenery Six was altijd teveel, het ONK op natuurijs in Oostenrijk telt veel minder kilometers net als de wedstrijden op Nederlands natuurijs... Aan de andere kant willen ze net als de mannen twee competities en net als de mannen een 200 km schaatsen.

Goed, als de vrouwen een Essent Cup willen, dan regelen we dat. Maar waarom voor de dames hetzelfde format als bij de mannen? Ook dat snap ik niet zo goed. Wedstrijden met een eliminatiesprint gaan bij de dames GEEN andere winnares opleveren. En de wedstrijden worden er NIET spannender door. Ik denk dat het peloton nog kleiner gaat worden dan het al is. Bij de dames is een grote groep meiden die niet meer kan dan meerijden. Deze meiden gaan niet verder komen dan de eliminatiesprint. Ze weten dus al dat hun koers niet langer zal duren dan 40 rondjes. Welke van deze meiden staat na een aantal wedstrijden nog steeds om 6 uur op om zich voor te bereiden op 40 ronden koers? Ik denk niet veel... En ik geef ze geen ongelijk! Om 6 uur opstaan, het halve land door crossen met een van de ouders die net zo gek is als zijzelf (misschien nog wel gekker!), voorbereiden op de wedstrijd, 20 minuutjes koers, teleurgesteld van het ijs, weer een dame in een rood pak met bloemen zien lopen, het halve land weer door op weg naar huis... En dat de hele maand december. Vanaf dag 2 in de finaleweek is de eliminatiesprint bij de dames niet eens meer nodig!

Mijn advies aan de dames is dan ook: Verkoop je sport optimaal. Laat mooie wedstrijden zien, maak het spannend, vorm desnoods combines tegen dat rode geweld... Maar doe iets!

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)