Schaatspeloton.nl - Columns - Zomerzon

Zomerzon

geplaatst vrijdag 11 januari 2008 om 07:03:00 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Terwijl Martijn van Es zijn vorm via de achteruitgang laat verdwijnen draait de rest zich nog maar eens op de rug om ook de voorkant een kleurtje te geven. We zitten op dit moment in de lekkere warme zon op Lanzarote om ons voor te bereiden op de lange natuurijsperiode die ons te wachten staat.

Ons is in dit geval mijn teamgenoten Ruud Aerts en Peter van der Pol, Martijn van Es, Joost Juffermans, Jens Zwitser, mijn eigen persoon en Bas van Hest. Laatst genoemde had moeite de eerste zonvitamines te verwerken en ligt inmiddels al twee dagen ziek op bed. De meeste trainingsuren worden gemaakt aan de rand van het zwembad. Daarnaast fietsen we af en toe nog eens een uurtje om niet helemaal vast te roesten. Tien dagen duurt ons "trainingskamp" hier. Biddinghuizen en de Weissensee zijn een heel eind hier vandaan en het winterse gevoel is dan ook ver te zoeken. Hier gaat het vooral om slapen en bruin worden. Ik neem af en toe nog es een duik in het zwembad, maar de rest laat dat wel uit hun hoofd. "Veel te koud dat water!"

Als we het dan na een hele dag over zonnebrand en mooie dames gepraat te hebben ook nog eens over schaatsen gaan hebben, dan is het onderwerp al gauw het kunstijsseizoen tot nu toe. Wij zijn hier met allemaal natuurijsspecialisten en Joost Juffermans, dus een kritische blik op het kunstijs mag hier wel worden verwacht. Peter van de Pol krijgt telefoon en loopt even een stukje bij ons vandaan. "Zal wel weer een ploegleider zijn om hem een contract aan te bieden voor volgend seizoen." Zijn telefoon staat sinds zijn nationale titel bij de B-rijders namelijk roodgloeiend. De conclusie die wij met z'n allen trekken wat betreft het kunstijs is dat we allemaal mooie wedstrijden hebben gezien met een aantal nieuwe sterke mannen die hun stempel op de wedstrijden drukten. Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Rob Hadders, Karlo Timmerman, Sandor Stuut... Deze jongens hebben een grote stap gemaakt dit jaar. De vraag is of ze volgend seizoen dit niveau kunnen handhaven of misschien zelfs nog verder uitbouwen. Ingmar Berga reed een goed seizoen tot nu toe, met 3 mooie overwinningen. Cédric Michaud reed beresterk, maar kwam nog niet aan winnen toe. Jan Maarten Heideman kan zijn schaduw van vorig seizoen niet meer volgen, maar er word op natuurijs absoluut rekening met hem gehouden. Douwe de Vries heeft dit seizoen wederom zijn klasse niet weten te verzilveren door middel van een overwinning. De oude garde krijgt het steeds moeilijker met de lastige jonge honden die zonder aanzien des persoons de wedstrijden invliegen. Van enige hiërarchie is geen enkele sprake meer.

Wat betreft de opzet van de twee verschillende competities zijn de meningen enigszins verdeeld. De KNSB Cup is echt marathonschaatsen, daar zijn we het met z'n allen wel over eens. Over de Essent Cup word meer gediscussieerd. Opvallend is dat alle drie de mannen van TNT erg positief zijn over deze competitie. Ruud en ik zitten aardig op lijn met onze meningen. Wij vinden de wedstrijden leuk om te zien, maar om te rijden een stuk minder. De laatste 20 ronden zijn erg spannend met veel uitlooppogingen, maar de 80 ronden daarvoor gebeurt behalve de sprintjes niet veel. De tussensprints zijn zelfs veelal een dooddoener voor het wedstrijdverloop omdat veel kansrijke groepjes worden terug gereden tijdens de sprintseries. Peter vind dat de Essent Cup dit jaar beter met 14 teams gereden had kunnen worden in plaats van 15. De Hunter-ploeg plaatste zich met illegaal verkregen punten en reed daarnaast ook nog eens voor spek-en-bonen mee. Jens heeft een leuke koosnaam van drie letters bedacht voor de Essent Cup. U mag deze letters zelf invullen.

Ondanks dat wij hier ver van het schaatsen verwijderd zijn kunnen wij hier nog wel het nieuws volgen. Zo bereikte mij ook het nieuws dat het voorwoord dat Jork Wielinga van team Powerplay op verzoek van de KNSB heeft geschreven voor het programmaboekje van de wedstrijd in Heerenveen niet geplaatst word omdat het te kritisch zou zijn richting de KNSB. Onze schaatsbond begint toch langzamerhand steeds meer te lijken op een communistisch regime waarin eigen meningen de kop worden ingedrukt. Belachelijk is mijn mening. Ik vind het zelfs respectloos tegenover de heer Wielinga. Het bewuste voorwoord is inmiddels op internet verschenen en zo kritisch richting de KNSB was het helemaal niet! Er zijn wel scherpere stukken geschreven dit jaar...

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)