Schaatspeloton.nl - Nieuws - Carien Kleibeuker en Kelly Schouten stoppen

Carien Kleibeuker en Kelly Schouten stoppen

geplaatst zaterdag 27 februari 2021 om 20:04:26 op Schaatspeloton.nl

Carien Kleibeuker won in 2013 met een solo in Alkmaar. Een overwinning waar ze met bijzondere gevoelens op terugkijkt.

Carien Kleibeuker won in 2013 met een solo in Alkmaar. Een overwinning waar ze met bijzondere gevoelens op terugkijkt. (bron: Schaatspeloton.nl)

Volgend seizoen keren Carien Kleibeuker en Kelly Schouten niet terug in het marathonpeloton. Het tweetal van FriesBlond / ZiuZ heeft vandaag los van elkaar hun afscheid aangekondigd. Schouten, nichtje van Irene, kwam acht jaar uit op het hoogste niveau en was goed voor drie overwinningen. Kleibeuker kwam sinds 2002, met een korte onderbreking, uit in het marathonschaatsen. Hierin was zij goed voor zes overwinningen en behaalde zij eremetaal tijdens twee Nederlandse Kampioenschappen. Ook was zij vaak een belangrijke kracht bij overwinningen van sprintsters Foske Tamar van der Wal en Irene Schouten. In 2012/2013 was Carien Kleibeuker als winnares van de Dick van Gangelen Trofee marathonschaatsster van het jaar.

Kelly Schouten laat via Instagram weten na acht jaar het marathonschaatsen vaarwel te zeggen. "Dit was het dan!" schrijft de West-Friezin. "Bedankt teamies, trainers, coaches en sponsoren". In haar acht jaar was Kelly Schouten drie keer winnares. Voor het laatst afgelopen seizoen bij de voorlaatste etappe van de Trachitol Trophy waardoor ze in de leiderstrui de finale mocht aanvangen. De eindwinst ging echter naar ploeggenote Marijke Groenewoud waardoor Schouten genoegen moest nemen met een tweede plaats. Een tweede plaats die ze ook aan het eind seizoen had in het eindklassement van de KPN Marathon Cup, haar beste prestatie in een eindklassement.

Voormalig Dick van Gangelen Trofee-winnares Kleibeuker: "Toen voelde ik me echt een marathonschaatser"
Carien Kleibeuker nam vorig seizoen al afscheid als langebaanschaatsster maar had het plan dit seizoen nog marathons te gaan schaatsen. Door de coronasituatie kwam het daar niet van. De tweevoudig zilverenmedaillewinnares op het NK marathonschaatsen die in totaal vijftien seizoen uitkwam in het marathonschaatsen wisselde haar verschijningen in het marathonschaatsen vaak af met langebaanprestaties. Daar bij de wedstrijden tegen de klok won ze vier keer goud bij het NK afstanden, won ze zilver op het WK afstanden en behaalde ze olympisch brons in Sotsji.

Al in 2002 trad Carien Kleibeuker toe tot het schaatspeloton. In het eerste seizoen waarbij zij uitkwam voor Nicolai-Lourens & Tabak was zij al goed voor twee podiumplaatsen. Uiteindelijk zou op kunstijs de teller qua podiumplaatsen uitkomen op 18. Zes keer was zij de beste. Waaronder een overwinning in Alkmaar waar ze met bijzondere gevoelens op terugkijkt. "Sowieso was 2012/2013 mijn mooiste seizoen. Toen voelde ik me echt een marathonschaatser. Dat werd beloond met de marathonschaatsster van het jaar-prijs en die solo-winst in Alkmaar". Dat seizoen reed Kleibeuker ook op het natuurijs van de Weissensee met een tweede plaats in de Aart Koopmans Memorial naar een podiumplaats en werd zij dus als onvermoeibare aanvallende diesel door haar collega's als winnares van Dick van Gangelen Trofee gekozen.

Carien Kleibeuker heeft in haar jaren vaak ook een belangrijke rol gespeeld in overwinning van anderen. Met name de rappe Foske Tamar van der Wal en Irene Schouten regen overwinningen aaneen met Kleibeuker die er voor zorgde dat haar kopvrouwe in die positie kon komen.

Haar overwinningen behaalde de Friezin vaak vanuit de aanval. Ze soleerde naar de winst zoals in de genoemde wedstrijd Alkmaar en acht jaar eerder bij haar eerste overwinning in Groningen. Of klopte ze in de sprint een enkele medevluchtster zoals Imke Vormeer (Den Haag), Lisa van der Geest (Olympisch Stadion) en Aggie Walsma bij Kleibeuker's laatste overwinning nu vijf jaar geleden in Breda.

Bekijk ook:

Kelly Schouten
Carien Kleibeuker
Transferoverzicht 2021