Schaatspeloton.nl - Nieuws - Mariska Huisman eindwinnares KPN Marathon Cup, Carien Kleibeuker wint finale

Mariska Huisman eindwinnares KPN Marathon Cup, Carien Kleibeuker wint finale

geplaatst donderdag 27 februari 2014 om 20:46:31 op Schaatspeloton.nl

Ploeggenotes Lisa van der Geest (li.) en Mariska Huisman (re.) wonnen in het Olympisch Stadion respectievelijk de Witte en Oranje Trui.

Ploeggenotes Lisa van der Geest (li.) en Mariska Huisman (re.) wonnen in het Olympisch Stadion respectievelijk de Witte en Oranje Trui. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Amsterdam heeft Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) de eindoverwinning in de KPN Marathon Cup veiliggesteld. Huisman pakte in het Olympisch Stadion de meeste punten in de tussensprint en won ook de pelotonsprint om de derde plek. Olympisch bronzen medaillewinnares Carien Kleibeuker (MKBasics.nl) won de finalewedstrijd door af te rekenen met Witte Truiwinnares Lisa van der Geest (Beteropenhaardhout.nl) met wie ze samen een ronde voorsprong had gepakt op het peloton.

De finalewedstrijd stond op de ‘Coolste Baan van Nederland' in het teken van de tweestrijd tussen Janneke Ensing (Team Schaats Hart) en Mariska Huisman om de eindzege. Ensing begon hierbij met een achterstand van vier punten die ze moest zien in te lopen op Huisman. Bij de eerste tussensprintserie kwam Ensing in aanvaring met Francesca Lollobrigida (Steigerplank.com). De Italiaanse verdedigde hierbij overduidelijk de belangen van Huisman die alhoewel niet officieel ploeggenote toch de steun van Lollobrigida kreeg. De jury bestrafte de actie van Lollobrigida met een gele kaart maar het kwaad was al geschied voor Ensing die Huisman, die tussensprints won, zag uitlopen. Bij de tweede tussensprintserie konden Ensing en Huisman de degens niet meer kruisen doordat Carien Kleibeuker en Lisa van der Geest samen in de aanval waren. Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) maakte eerder ook deel uit van de kopgroep maar moest lossen. Van der Geest kon bijblijven, maar op haar tandvlees. Carien Kleibeuker, trots getooid met bronzen accenten op haar schaatspak verwijzend naar de medaille die zij behaalde op de Olympische 5 kilometer, toonde haar kracht. Het tweetal pakte na een lange achtervolging op het peloton een ronde voorsprong en gingen samen strijden om de zege. Hierin versnelde Kleibeuker na een lange sur-place, daarbij Van der Geest geklopt achter haar latend, en schaatste zo naar de overwinning in de slotwedstrijd.

In het eindklassement mocht Mariska Huisman definitief het Oranje in ontvangst nemen geflankeerd door Janneke Ensing en Foske Tamar van der Wal. Lisa van der Geest die in het algemene klassement als vierde finishte was al zeker van de eindwinst in het jongerenklassement en kreeg bij de huldiging gezelschap van Iris van der Stelt (MKBasics.nl) en Sharon Hendriks (Team Renault) die als tweede en derde jongere eindigde. Het ploegenklassement ging naar Team Schaats Hart die daarbij Beteropenhaardhout.nl en MKBasics.nl op plek twee en drie voor bleef.

Bekijk ook:

Uitslag