Schaatspeloton.nl - Nieuws - Carien Kleibeuker verschalkt peloton bij KPN Marathon Cup 10

Carien Kleibeuker verschalkt peloton bij KPN Marathon Cup 10

geplaatst zaterdag 19 december 2015 om 20:36:50 op Schaatspeloton.nl

In Breda heeft Carien Kleibeuker (Royal A-ware/Fonterra) de tiende etappe van de KPN Marathon Cup op haar naam geschreven. De kersverse Werelduurrecordhoudster ontsnapte drie ronden voor het eind uit het peloton. Ze kreeg daarbij Aggie Walsma (CENNED) mee, waarmee ze in de sprint afrekende. De eerder aangevallen Ineke Dedden (Palet Schilderwerken), die door Kleibeuker en Walsma werd overvleugeld, bleef het peloton net voor en mocht als derde naar het podium.

De Dames brachten in Breda een prachtige finale op het ijs. De tweede helft van de wedstrijd begon met een omvangrijke kopgroep met daarbij alle grote namen die een aardige voorsprong nam. De toppers keken elkaar echter vooral aan in plaats van op vol tempo door te rijden. Te merken was dat Irene Schouten (Royal A-ware/Fonterra) defensief reed op klassementsleidster Janneke Ensing (Atheleteshop.nl/Koopjesdrogisterij.nl) die meerdere malen probeerde te ontsnappen. Maar deze aanvallen hielden geen stand. Het was Ineke Dedden die het spektakel zo'n tien ronden voor het eind echt deed ontbranden. De schaatsster uit Wanneperveen ontsnapte solo uit het peloton en nam maximaal een halve ronde voorsprong. Achter haar werd in eerste instantie afgestopt door haar ploeggenoten en de andere ploegen keken elkaar aan wie het gat zou dichten. Het was Atheleteshop.nl/Koopjesdrogisterij.nl die Lisa van der Geest op kop van het peloton zette om rondje voor rondje iets van de voorsprong van Dedden af te snoepen. Met Dedden op schootsafstand nam Janneke Ensing het over en met het rondenbord op drie stond het peloton op het punt Dedden in te rekenen. Een massasprint werd het echter niet. Het was Carien Kleibeuker die op dat moment besloot de aanval te wagen. Kleibeuker kreeg daarbij Aggie Walsma mee en vloog over Dedden heen. Het peloton kon niet mee in het tempo en de vluchters bleven weg. Op tempo reed Kleibeuker de laatste ronde waardoor Walsma de Werelduurrecordhoudster niet meer in de sprint kon verschalken. Dedden werd voor het ontbranden van de finale beloond met een derde plaats. Op de meet bleef zij het sprintende peloton net voor.

Janneke Ensing blijft aan de leiding in het algemene klassement, Iris van der Stelt (MKBasics.nl) blijft ook na Breda beste Jongere.

Bekijk ook:

Uitslag