Schaatspeloton.nl - Nieuws - Carien Kleibeuker en Christijn Groeneveld Marathonschaatsers van het Jaar

Carien Kleibeuker en Christijn Groeneveld Marathonschaatsers van het Jaar

geplaatst dinsdag 26 maart 2013 om 21:30:00 op Schaatspeloton.nl

In Utrecht zijn Carien Kleibeuker (Okkinga Communicatie) en Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam door hun collega-sporters gekozen tot Marathonschaatsers van het Jaar. Hierdoor ontvingen zij de de Dick van Gangelen Trofee. Het mannenteam van BAM en de dames van MKBasics.nl werden net als vorig seizoen de Marathonploeg van het Jaar. Voor BAM was dat de zesde keer op rij, MKBasics.nl won de Dick van Gangelen Trofee voor ploegen al drie keer achtereen.

De Dick van Gangelen Trofee is genoemd naar de in 2004 overleden sportverslaggever van het Algemeen Dagblad. De uittredende winnaars van vorig seizoen, Jorrit Bergsma en Foske Tamar van der Wal, kwamen er dit schaatsseizoen niet aan te pas. Bergsma kwam vooral veel op de langebaan uit en was heel succesvol in het wereldbekertoernooi en werd afgelopen weekend wereldkampioen op de 10 km. Van der Wal was nu minder onverslaanbaar dan vorig jaar en plaatste zich net als Bergsma niet bij de eerste drie van het DVG-klassement, waaruit de collega-marathonschaatsers uiteindelijk zelf hun winnaar mochten kiezen.

Opvallend is wel dat zowel bij de mannen als bij de vrouwen het stokje wèl is doorgegeven aan een ploeggenoot: Christijn Groeneveld maakt ook deel uit van de BAM-ploeg en Carien Kleibeuker is ploeggenoot van Foske Tamar van der Wal bij Okkinga Communicatie. Net als vorig jaar eindigden Jouke Hoogeveen en Mariska Huisman bij de verkiezing als tweede. Zij stonden ook in het klassement op de tweede plaats. Elma de Vries en Frank Vreugdenhil werden derde. De Marathonschaatsers van het Jaar zijn vanavond in Utrecht bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse eindfeest van de KNSB, waarmee traditiegetrouw het schaatsseizoen wordt afgesloten.

Voor Christijn Groeneveld zag het er maandenlang niet naar uit dat hij uiteindelijk als de nummer één van het klassement uit de bus zou komen. Half december moest hij de elfde plaats van de ranglijst nog delen met zes anderen.

Groeneveld kroop gaandeweg het seizoen langzaam omhoog, maar zijn grote slag sloeg hij op het natuurijs en met name tijdens het Nederlands Kampioenschap op het Veluwemeer bij Elburg toen er veel extra punten te verdienen waren. Christijn Groeneveld werd er Nederlands kampioen, pakte zo 20 punten voor het podium en kreeg er ook nog eens twintig bij van de DVG-jury. Op dat moment stond hij nagenoeg onbedreigd op kop van het klassement met dertig punten voor op ploeggenoot Ingmar Berga, die hij daarmee van de leidende positie verdrong.

Carien Kleibeuker, de onvermoeibare diesel uit het team van Okkinga Communicatie en meesterknecht van Foske Tamar van der Wal, trad naarmate het seizoen vorderde steeds meer uit de schaduw van haar kopvrouw. Zij was het vooral die dit seizoen in het peloton kleur gaf aan het marathonschaatsen, zoals marathonschaatsen is bedoeld: aanvallen tot je er bij neervalt, gáán en maar zien waar het schip strandt. Voor zulke schaatsers komt het publiek nog wèl naar de ijsbanen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat met al dat aanvallen, met al dat spektakel, Carien Kleinbeuker weinig wedstrijden heeft gewonnen. Ze maakte vaak de wedstrijd hard en bracht ook dikwijls haar kopvrouw in de goede sprintpositie. Zelf incasseerde zij vooral de lof van de jury van de Dick van Gangelen Trofee, die haar elf keer met de hoogste score in de wedstrijd beloonde. Alleen dáármee werd Carien Kleibeuker tenslotte eerste in het klassement en beloonden de collega-sporters haar tot Marathonschaatsster van het Jaar.