Schaatspeloton.nl - Nieuws - Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: tot slot - de heren

Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: tot slot - de heren

geplaatst zaterdag 7 december 2019 om 14:25:10 op Schaatspeloton.nl

De AB Vakwerk-trein, al dan niet met hulp van zusterlocomotief Remco Schouten, leidde Bart Hoolwerf en Gary Hekman naar winst in de twee massasprints die de eerste vijf wedstrijden in de KPN Marathon Cup rijk was.

De AB Vakwerk-trein, al dan niet met hulp van zusterlocomotief Remco Schouten, leidde Bart Hoolwerf en Gary Hekman naar winst in de twee massasprints die de eerste vijf wedstrijden in de KPN Marathon Cup rijk was. (bron: Schaatspeloton.nl)

Als laatste van categorie kijken we naar het eerste deel van de KPN Marathon Cup voor topdivisieheren. Vanavond herstart ook voor hen na een pauze van drie weken de cup met de wedstrijd in Alkmaar. Bart Hoolwerf (AB Vakwerk) is de man die riant het klassement hier leidt. Terwijl net als bij de vrouwen de mannencompetitie vijf verschillende winnaars kende in de eerste vijf wedstrijden. Schaatspeloton.nl blikt terug op het eerste deel van de KPN Marathon Cup.

Waar ploeggenoot Gary Hekman (AB Vakwerk) de Trachitol Trophy vierdaagse domineerde begon Bart Hoolwerf indrukwekkend aan de cup. De jonge Eemdijker reed vier van de vijf wedstrijden op het podium en staat in het klassement met een gat van 29 punten riant aan de leiding. De AB Vakwerk-trein toont zich, vaak ook nog met hulp van enkele zusterlocomotief van opleidingsploeg AB Direct waarvan Luc ter Haar vaak kort rijdt, in de massasprints een dominante trein. Zo snelde Bart Hoolwerf in Den Haag bij de tweede marathon naar de winst en was Hekman bij de vijfde wedstrijd in Haarlem de man die het werk van de ploeg afmaakte. Over die laatste sprint werd nog wel lang nagepraat nadat de AB-trein, volgens sommigen unfair, in aanvaring kwam met Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) die toch nog naar de derde plaats snelde.

Nagepraat werd er ook over twee overwinningen uit het Royal A-ware-kamp. Het seizoen begon voor hen met een overwinning van Bart Swings in Amsterdam waar de Belg de massasprint ontliep door een lancering door Jorrit Bergsma tot grote hoogte te laten leiden. Bergsma zelf kreeg het publiek drie weken later op de banken in Heerenveen toen hij in Thialf oppermachtig soleerde naar zijn eerste overwinning in vier jaar. Zowel Swings als Bergsma zullen in Alkmaar bij de herstart niet aan het vertrek staan. Beide rijders komen vandaag in actie op de 10 kilometer tijdens de wereldbeker in het Kazachse Nur-Sultan.

Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) mag wel in Alkmaar aan de start verwacht worden. De tegenwoordig in Heerde woonachtige Brabander staat tweede in het klassement. In Deventer was Ariëns goed voor de overwinning door na een waar spektakelstuk Mats Stoltenborg (Or Quest / Bouw & Techniek) in een tweestrijd te kloppen. Stoltenborg staat in het klassement vierde vlak achter ploeggenoot Daniel Niero (Or Quest / Bouw & Techniek). De Italiaan Niero, die officieel met een beloftennummer rijdt, is bezig aan een zeer stabiel seizoen met vijf top-10-plaatsen in de eerste vijf wedstrijden en lijkt meer en meer aan zijn eerste overwinning te ruiken.

De topdivisieheren beginnen vanavond in Alkmaar om 20:30 uur aan hun 125 rondenmarathon. De wedstrijd wordt net als de voorafgaande damesmarathon op schaatsen.nl/marathon live in beeld gebracht.

Top-10 in de KPN Marathon Cup
1. Bart Hoolwerf (AB Vakwerk)
2. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans / Interfarms)
3. Daniel Niero (Or Quest / Bouw & Techniek)
4. Mats Stoltenborg (Or Quest / Bouw & Techniek)
5. Gary Hekman (AB Vakwerk)
6. Robin Snoek (Skate4AIR)
7. Kevin Hoekstra (Bouwselect)
8. Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans / Interfarms)
9. Arjan Stroetinga (Royal A-ware)
10. Jordy Harink (Royal A-ware)

Bekijk ook:

Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: deel 2 - de dames (6 december 2019)
Herstart KPN Marathon Cup, wat eraan voorafging: deel 1 - de beloften (6 december 2019)