Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma soleert met splijtende demarrage naar eerste marathonzege in vier jaar

Jorrit Bergsma soleert met splijtende demarrage naar eerste marathonzege in vier jaar

geplaatst zaterdag 9 november 2019 om 22:07:35 op Schaatspeloton.nl

In Thialf heeft Jorrit Bergsma (Royal A-ware) voor het eerst in vier jaar tijd weer een kunstijsmarathon gewonnen.

In Thialf heeft Jorrit Bergsma (Royal A-ware) voor het eerst in vier jaar tijd weer een kunstijsmarathon gewonnen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Thialf heeft Jorrit Bergsma (Royal A-ware) voor het eerst in vier jaar tijd weer een kunstijsmarathon gewonnen. De thuisrijder plaatste in de finale van de vierde etappe van de KPN Marathon Cup een splijtende demarrage van achteruit de kopgroep van zes met een ronde voorsprong en werd niet meer achterhaald. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) sprong nog achter Bergsma aan maar bedreigde hem niet meer en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Kevin Hoekstra (Bouwpartners) soleerde achter Bergsma en Ariëns naar zijn eerste podiumplaats op het hoogste niveau.

7 november 2015 was voor Jorrit Bergsma de laatste keer dat hij als winnaar van een schaatsmarathon kon juichen op kunstijs. Net als die dag in Deventer kon Bergsma ook vandaag 4 jaar en 2 dagen na zijn laatste kunstijsoverwinning al voor de streep juichen. Hij kwam solo aan na in de finale met een indrukwekkende aanval uit de kopgroep te zijn aangevallen. Bergsma, die na zijn laatste kunstijszege in januari 2016 nog wel het Open NK op het natuurijs van de Weissensee won, maakte samen met Evert Hoolwerf (AB Vakwerk), Bart de Vries (Or Quest / Bouw & Techniek), Crispijn Ariëns (okay Fashion & Jeans / Interfarms), Kevin Hoekstra en Ronald Kruijer (beiden Bouwselect) onderdeel uit van een kopgroep die het peloton in een tot dan toe aanvalsrijke wedstrijd op een ronde zette. Nadat het zestal rond was, was het duidelijk dat geen aanval meer kans zou maken en de zes zouden gaan strijden om de winst.

Dit deden ze nadat Bart Hoolwerf (AB Vakwerk) de sprint van het peloton om de zevende plaats had gewonnen voor Arjan Stroetinga (Royal A-ware) en Casper de Gier (Bouwselect) en zo het oranje leiderspak had verdedigd. In de finale die volgde sprong Jorrit Bergsma met nog 8 ronden te gaan weg na een klein gaatje achter de kopgroep te hebben laten vallen. De snelheid waarmee Bergsma wegsprong maakte de anderen meteen kansloos om achter hem aan te springen. Crispijn Ariëns probeerde het vrij snel maar zag zichzelf al snel op enkele tientallen meters achterstand en kon het gat niet meer dichten. Voor Ariëns was de tweede plaats dus het best haalbare. Voor Kevin Hoekstra was dit de derde plaats waarmee de Drent voor het eerst naar het podium mocht op het hoogste niveau.

Bekijk ook:

Uitslag