Schaatspeloton.nl - Columns - Drukke tijden

Drukke tijden

geplaatst vrijdag 31 december 2010 om 09:53:16 op Schaatspeloton.nl

Engbert de Vegt

Engbert de Vegt, 25 jaar uit Ureterp, rijdt dit seizoen na een afwezigheid van twee jaar weer in de Top Divisie voor Habovo/Bwaste. Engbert’s doelstelling is toch vooral zich op kunstijs te handhaven en te gaan voor de goede ontsnappingen. Met natuurijs heeft hij een goed gevoel, maar dat nog niet kunnen laten zien, daar wil hij zich verder gaan ontwikkelen. In elk geval wil Engbert de Vegt werken aan een paar uitschieters in de uitslagen. Vanaf 22 oktober zal Engbert voor Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn belevenissen en meningen met jullie delen.

Drukke weken, met een ritme van slapen, eten, rusten, wedstrijd rijden, uitwerken, eten, slapen, opstaan, en weer doorgaan. Nooit zeuren en maar weer doorzetten. De drukke week begon met een wedstrijd op kunstijs in Amsterdam, en met dank aan de opmerking van ene Groeneveld van een kappersbende, werd ik gelukkig niet geknipt,geschoren en gewassen door de jury.

Omdat ik was vergeten een handtekening te zetten. En dus kon de ploegleider gaan hollen naar de jury. Ook hij wordt bedankt. De wedstrijd in Amsterdam was trouwens even "ijs en weder dienende" omdat er wat sneeuw was gevallen.

Op dinsdag was een van de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor de Fryske marathonschaatsers in Hindeloopen. De Fryske Kampioenskappen marathonreedriden. Op het rondje van ruim 1000 meter werd na een dik uur Jorrit Bergsma kampioen. Persoonlijk was ik niet tevreden, want ik ben momenteel zo traag als dikke stront in de winter.

Op woensdag werd er getraind op de Belterwiede, toen er nog menselijke omstandigheden waren. Een dag later was het NK aldaar. Na een goed begin, werd de persoonlijke gok verloren en ging ik af als een gieter voor het oog van de camera. Vrijdag een mooie wedstrijd op de Goingarijpster Puollen in Friesland, waar ik besloot te wachten op de slag, maar voor de slag was ik al geveld door de harde wind. En reed ik een strijd achterin die ik uiteindelijk wel volbracht want de eindstreep werd gehaald, alhoewel de vorm alweer niet was wat het moet zijn.

Eerste kerstdag werd weer genoten, en tweede kerstdag was het NK kunstijs die tot een uur wedstrijd goed werd gereden. Ik was een paar keer mee maar daarna ging het licht toch weer uit. Mede omdat ik gewoon mijn snelheid mis. Frustrerend is het pas als je mensen voor je krijgt die je normaal op snelheid altijd geklopt hebt. Maar dat waren andere tijden. Tot overmaat van ramp werd ik omvergereden door iemand die daar natuurlijk echt niks aan kon doen. En dat begrijp ik. Vallen doe je niet met opzet, niemand doet dat.

Op de maandag erna ging de reis na het voor mij nabije Eernewoude, om daar even het ijs te testen en het rondje in me op te nemen. De dag erna ging de wedstrijd 50 kilometer lang goed maar toen kreeg ik bramen op het mes van de rechter schaats. En dus werd uitrijden de enige optie die overbleef. En die werd ingevuld.

Woensdag was de Ronde van Duurswold, op het Schildmeer nabij het Groningse Steendam. Na 2 rondje is het al over, het lichaam doet weer eens een keer niet wat ik zo graag wil, mee doen vooraan. In plaats daarvan werd ik al snel gelost, en had doorrijden geen enkel nut.

Ik heb nu even geen zin meer aan het maagdelijke ijs van moeder natuur, normaal gezegd ben ik er dol op. Maar nu kan het me even gestolen worden. Het lichaam sputtert tegen en eerlijk gezegd wil ik liever eerst even rusten, ontspannen en veel Oliebollen vreten.

Ik wens een ieder een goed Uiteinde en een gelukkig Nieuwjaar!

Alle Columns van Engbert de Vegt:

Herintreder (22 oktober 2010)
Bokswedstrijd (5 november 2010)
TV Show (19 november 2010)
Vroeg natuurijs (3 december 2010)
Flevonice (17 december 2010)
Drukke tijden (31 december 2010)
Revoluties (14 januari 2011)
Mediageniek (29 januari 2011)
Oost west, thuis best (11 februari 2011)
Seizoenseinde (25 februari 2011)