Schaatspeloton.nl - Columns - Herintreder

Herintreder

geplaatst vrijdag 22 oktober 2010 om 11:00:00 op Schaatspeloton.nl

Engbert de Vegt

Engbert de Vegt, 25 jaar uit Ureterp, rijdt dit seizoen na een afwezigheid van twee jaar weer in de Top Divisie voor Habovo/Bwaste. Engbert’s doelstelling is toch vooral zich op kunstijs te handhaven en te gaan voor de goede ontsnappingen. Met natuurijs heeft hij een goed gevoel, maar dat nog niet kunnen laten zien, daar wil hij zich verder gaan ontwikkelen. In elk geval wil Engbert de Vegt werken aan een paar uitschieters in de uitslagen. Vanaf 22 oktober zal Engbert voor Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn belevenissen en meningen met jullie delen.

Herintreder, dat stond er te lezen op deze site toen ik werd voorgesteld in een bericht wat ging over de samenstelling van ons team. Herintreder, lees ik dat goed? Ja, er staat herintreder. Prachtige benaming trouwens, alleen wat vreemd voor iemand die op hoog niveau aan sport probeert te doen. Maar goed eens moet er iemand de eerste zijn, alhoewel ik dat ook al niet meer ben volgens mijn vader.

Volgens hem was er in de goede oude tijd iemand die na een hernia ook weer terug keerde. Spijt me het te moeten toegeven dat ik mijn huiswerk niet goed heb gedaan. Maar ik kan de naam van de beste man niet ontdekken, en mijn oude man weet het ook niet. Oh ja, volgens hem kwam die uit Heerenveen. Wie het weet mag het zeggen!

Oké, ik ben ooit eens een blauwe maandag A-rijder geweest. Bij Bional om het goed te zeggen. Dat werd geen onverdeeld succes. Ik reed het merendeel van de wedstrijden wel uit. En wij reden alleen maar op zaterdagavond, KNSB Cup om het te zeggen. Maar om te zeggen dat ik goede uitslagen reed, nou eigenlijk net niet. Verder dan een 21e plaats in een wedstrijd over 150 ronden in Alkmaar kwam ik niet. Het seizoen daarna werd het weer B-rijders, waar ik gelukkig terecht kwam bij Gibo. Dat werd een goed seizoen, paar overwinningen en een hoop ereplaatsen verder, was daar de droom weer om terug te keren in het ‘grote peloton'. Maar helaas, het zou anders gaan, een Val op de fiets en een Kapotte heup later, kwam de spijkerharde conclusie dat het hem wel niet zou worden. Maar ik raapte me bijeen, kwam terug op de schaats, en na de eerste wedstrijd van het seizoen kwam ik erachter dat ik het nog wel kon. Daarna wat terugval en uiteindelijk een podiumplek en een overwinning, een ronde solo. Wat een hoogtepunt, zonder er daar al te veel over te willen opscheppen. Nu begin ik weer op nul. In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garanties voor de toekomst. Is een bekende, nuchtere uitspraak

Maar dan komt de droom ook weer terug, zouden ze me misschien willen. Een droom die dus nu weer werkelijkheid is geworden, dus ben ik weer terug in die droom. Als herintreder, dit maal. Maar dat is slechts een bijzaak of om het met wat zelfspot te zeggen een eretitel.

Vele sporters gingen me in het verleden voor, zij waren meestal gestopt en dus een comeback maakten, Johan Cruijff, Lance Armstrong, Gerard Van Velde. Allemaal waren ze gestopt en kwamen ze terug, allemaal met verschillende redenen. Cruijff deed het voor het geld, dat was voor hem heel Logisch. Armstrong zijn werkelijke reden, zal altijd wel wat vaag blijven. Feit is dat hij nog niet had meegemaakt, wat alle andere tourwinnaars wel meemaakten. Namelijk de dag dat ze weer gewone renners werden, voorbij gereden door hun tegenstanders die ze altijd verslagen hadden. Uiteindelijk heeft hij dat gevonden. Gerard van Velde werd uiteindelijk dus ‘gouden gerard' met de meest gedurfde duizend meters uit zijn carrière. Daarvoor was hij gestopt vanwege problemen met het rijden op de klapschaats en had hij het ook eventjes geprobeerd in het marathonschaatsen. Het schijnt dat hij na een wedstrijd niet meer in of uit een auto kon komen.

Nu het seizoen er aan zit te komen, hoop ik toch echt snel mijn herintrede te doen bij de categorie van de crème de la crème van het marathonschaatsen.

Rest mij nog een ding, in dit verhaal. Met het oog op de eerste wedstrijd.

Ik wens een ieder een goed seizoen!

Alle Columns van Engbert de Vegt:

Herintreder (22 oktober 2010)
Bokswedstrijd (5 november 2010)
TV Show (19 november 2010)
Vroeg natuurijs (3 december 2010)
Flevonice (17 december 2010)
Drukke tijden (31 december 2010)
Revoluties (14 januari 2011)
Mediageniek (29 januari 2011)
Oost west, thuis best (11 februari 2011)
Seizoenseinde (25 februari 2011)