Schaatspeloton.nl - Columns - Deutsche gründlichkeit

Deutsche gründlichkeit

geplaatst vrijdag 30 november 2012 om 10:54:28 op Schaatspeloton.nl

Erik Jan Kooiman

Erik Jan Kooiman, 26 jaar uit Lekkerkerk, debuteert dit jaar in het B-peloton als rijder van Team Schaatscentrum De Uithof. De part-time aardrijkskundedocent op een middelbare school, zoon van oud-marathonschaatsers Jan en Ineke Kooiman, was de afgelopen jaren actief in de wielersport. Het schaatsbloed kruipt echter waar het niet gaan kan en kwam vorig seizoen naar boven waarop Erik Jan regionale schaatsmarathons begon te rijden met als hoogtepunt het winnen van de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren. Erik Jan zal vanaf 2 november voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Ieder jaar zoeken diverse Nederlandse schaatsploegen de ijsbanen van onze oosterburen op. Logisch. De baan in Erfurt is niet zomaar een ijsbaan, nee het is een eissportzentrum. Het ademt topsportcultuur. De Deutsche gründlichkeit zorgt er voor een perfecte ijsvloer, het is er schoon, netjes en er heerst serene rust. Ze zijn gebouwd om te trainen. Het Oost-Duitse baanregelement spreekt enkel van zaken die "nicht gestattet" zijn. De blik van de man achter de kassa van de Max Aicher Arena in Inzell zegt ook al genoeg. IJsbanen in Duitsland zijn een serieuze aangelegenheid.

Op vrijdagochtend stapten we keurig om 9u30 op het ijs van de Gunda-Niemann Stirnemann Halle, klaar voor een flinke training op een lekker rustig trainingsuur. Totdat de ijsmeester ons vriendelijk verzocht het ijs te verlaten. Bleek dat het uur voorbehouden was aan de Duitse bond, en daar hoorde onze oranje-blauwe trein niet thuis. Er werd nog wat onderhandeld, maar de ijsmeester was duidelijk: schluß. Een dag later was het de beurt aan de jeugdschaatsertjes van de plaatselijke ijsvereniging. Zo rustig heb ik 30 kinderen (bij ons zouden het er 400 zijn) tussen de 8 en 18 nog nooit rondjes zien schaatsen op een ijsbaan. De trainer hoefde niet eens zijn stem te verheffen om de eerste oefening uit te leggen. Alsof de houten overkapping last zou hebben van geschreeuw.

Een bakkie na de training? De koffieautomaat in de hal doet goed zijn werk, maar waar is het Wakske? Of de De Skeeve Skaes? Oké, de apfelstrudel smaakt goed in Inzell, maar het restaurant bevindt zich nota bene op de parkeerplaats naast de ijsbaan!

Ik vraag me af of ze in Inzell en Erfurt niet eens smachten naar een goed Hollands publieksuur. Een hele baan vol met mensen, alles dwars door elkaar heen. Stelletjes die hand in hand in spijkerbroek langs de buitenkant van de baan schuifelen. Lesgroepen die in een sliert bezig zijn met allerlei oefeningen. En de welbekende "treintjes" met mannen van middelbare leeftijd die 100 rondjes afhaspelen in iets meer dan een uur. Deze laatste categorie is natuurlijk de mooiste. Het zijn de echte liefhebbers. Mannen van de oude stempel die komen om te schaatsen. Zo veel en zo lang mogelijk. Geen gelul over techniek, materiaal of slecht ijs, gewoon rijden. (stiekem af en toe wel natuurlijk, maar dan alleen als één van hen even niet mee kan komen die avond)

Het vergt een andere insteek voor een training, maar geloof me, je bent er zo aan gewend. Toen ik een aantal malen in de "finale" van de training met de beste mannen mee kon doen om de "overwinning", wist ik het ineens zeker: ik ging marathons rijden. Niet omdat ik als jonge kerel harder reed dan die oude krijgers, maar omdat ik zoveel lol had in een uur lang rondjes rijden. Onder de douche gaat het niet over dagelijkse beslommeringen of problemen op het werk. Nee, de training wordt zorgvuldig geanalyseerd. "Fred, je had niet zulke goeie benen vanavond! En Henk, waar is de vorm van de laatste weken gebleven"? En douchen moeten ze zeker, want ze rijden zich compleet in het zweet. Over trainingsmentaliteit gesproken.

Terwijl sommige langebaanploegen weer naar onze oosterburen trekken voor een weekje Deutsche gründlichkeit, mogen wij dit weekend naar Assen. Weer lekker een uur lang rondjes rijden!

Alle Columns van Erik Jan Kooiman:

De zoon van... (2 november 2012)
Muziek! (16 november 2012)
Deutsche gründlichkeit (30 november 2012)
De eerste keer (14 december 2012)
Een NK zonder clichés (28 december 2012)
Pak die kans! (11 januari 2013)
De bom (25 januari 2013)
Onze Spielplatz der Natur (8 februari 2013)
Omscholing (22 februari 2013)
Flow (8 maart 2013)
Bart en zijn bewegingsintelligentie (21 maart 2013)