Schaatspeloton.nl - Columns - De eerste keer

De eerste keer

geplaatst vrijdag 14 december 2012 om 09:35:17 op Schaatspeloton.nl

Erik Jan Kooiman

Erik Jan Kooiman, 26 jaar uit Lekkerkerk, debuteert dit jaar in het B-peloton als rijder van Team Schaatscentrum De Uithof. De part-time aardrijkskundedocent op een middelbare school, zoon van oud-marathonschaatsers Jan en Ineke Kooiman, was de afgelopen jaren actief in de wielersport. Het schaatsbloed kruipt echter waar het niet gaan kan en kwam vorig seizoen naar boven waarop Erik Jan regionale schaatsmarathons begon te rijden met als hoogtepunt het winnen van de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren. Erik Jan zal vanaf 2 november voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Het was snel, hevig en om nooit te vergeten. Het was onverwacht, ineens was ze daar. Niet ver van tevoren gepland, maar plotseling. Zoals het hoort bij de eerste keer. De vonken vlogen er vanaf, het was spectaculair van begin tot einde. Ik voelde de passie door mijn aderen stromen, dit wilde ik vaker!

En dat kan! Als marathonschaatser kun je de eerste keer ieder jaar opnieuw beleven, als Koning Winter maar goed gezind is. In het peloton spreekt niemand van de langste, snelste of verste, het gaat om de eerste.

In iedere andere sport is er een traditionele opening van het seizoen. De Belgen hebben een mooie uitdrukking voor dit fenomeen. Zij vragen zich nu al af of hun wielerhelden tijdens de Omloop het Nieuwsblad "op de afspraak" zullen zijn. Ook het parcours van de Ronde van Vlaanderen stond deze week al in de krant, ruim van tevoren gepland. Hoe anders is dat voor ons volk, de Hollandse marathonschaatsers. Wij zijn afhankelijk van Amerikaanse weermodellen, die in augustus de Europese winter kunnen voorspellen. Of van de signalen uit de natuur. Immers: "wilde ganzen in een V, brengen vriesweer mee". Het is het lot van het natuurijs seizoen in Nederland. Er valt niets in te plannen, en geen van ons kan "op afspraken" komen. Hoe mooi zou het zijn? De maanden december en januari reserveren voor alle natuurijsklassiekers, en op de 31e afsluiten met de tocht der tochten.

Het heeft natuurlijk ook zijn charme. Eén goede nacht met vorst, en de voorzitter van de ijsvereniging in Noordlaren wordt alweer voor de camera gevraagd. De luchtstromen uit het noorden en oosten worden met grote interesse gevolgd, en als er genoeg vorst voor de rest van de week wordt opgegeven, barst de strijd tussen Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren los. Op het moment dat 3 centimeter ijsgroei een feit is, is het seizoen begonnen, en kan iedere marathonschaatser weer de eerste keer beleven. En daarna zou het ook zomaar weer afgelopen kunnen zijn. Eén innige ontmoeting, en dan basta. Of, zoals vorig seizoen, een vurige periode vol prachtige sport, met alle "klassiekers". Eigenlijk hebben we alleen de hoogmis niet mogen beleven. Zoals ze die in Vlaanderen wel ieder jaar op de eerste zondag van april kunnen vieren…

Als ik straks op 31 december terugkijk op afgelopen jaar, zal ik zeker nog een paar keer terugdenken aan 31 januari. Een onvergetelijke ervaring, het was tenslotte de eerste keer…

Maar ja, als de ganzen naar het zuiden vliegen,
Zijn het vooral de schaatsers die ze bedriegen.

Alle Columns van Erik Jan Kooiman:

De zoon van... (2 november 2012)
Muziek! (16 november 2012)
Deutsche gründlichkeit (30 november 2012)
De eerste keer (14 december 2012)
Een NK zonder clichés (28 december 2012)
Pak die kans! (11 januari 2013)
De bom (25 januari 2013)
Onze Spielplatz der Natur (8 februari 2013)
Omscholing (22 februari 2013)
Flow (8 maart 2013)
Bart en zijn bewegingsintelligentie (21 maart 2013)