Schaatspeloton.nl - Columns - Onze Spielplatz der Natur

Onze Spielplatz der Natur

geplaatst vrijdag 8 februari 2013 om 09:27:36 op Schaatspeloton.nl

Erik Jan Kooiman

Erik Jan Kooiman, 26 jaar uit Lekkerkerk, debuteert dit jaar in het B-peloton als rijder van Team Schaatscentrum De Uithof. De part-time aardrijkskundedocent op een middelbare school, zoon van oud-marathonschaatsers Jan en Ineke Kooiman, was de afgelopen jaren actief in de wielersport. Het schaatsbloed kruipt echter waar het niet gaan kan en kwam vorig seizoen naar boven waarop Erik Jan regionale schaatsmarathons begon te rijden met als hoogtepunt het winnen van de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren. Erik Jan zal vanaf 2 november voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

Dinsdagochtend, 5 februari. De natuurijsperiode van de afgelopen 2,5 week heeft er in gehakt, maar de 29 brugklassers voor mijn neus hebben daar geen boodschap aan. Ik start de les met hoofdstuk 4, §2: Wat is cultuur? De definitie van cultuur, zoals die in het boek staat luidt: "de manier waarop een groep mensen met elkaar samenleeft". In het boek wordt de Elfstedentocht genoemd als voorbeeld van een typisch Nederlands cultuurelement. Immers, als de tocht verreden wordt, zitten er 10 miljoen Nederlanders voor de tv. Schaatsen is nu eenmaal onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Daar is de hele week op de Weissensee natuurlijk een sprekend voorbeeld van. Het dorp wordt in bezit genomen door Hollanders, omdat schaatsen op natuurijs zo in onze cultuur zit ingebakken, dat we bereid zijn om het 1200 kilometer verderop te zoeken. En dan geen tocht door het gebied, maar eenvoudige rondjes op een meer. Uitgezet door de enige Oostenrijker die er op het bevroren water te vinden is. Gewoon, omdat er nu eenmaal 200 kilometer geschaatst moet worden.

Er is eens aardrijkskundig onderzoek gedaan naar geëmigreerde Nederlanders. Wat blijkt? De klompendans wordt in Canada hardnekkig in ere gehouden, en het Delfts blauw prijkt trots op de schouw. Enclaves in het buitenland gaan ineens hardnekkig vasthouden aan het cultureel erfgoed uit ons kikkerlandje. De saamhorigheid in de Canadese enclaves is veel groter dan bij ons aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De laatste week van januari is geheel in lijn met deze theorie. In deze week is de Weissensee niet alleen onze "Spielplatz der Natur", het is een tijdelijke kolonie van Nederland geworden.

Het eerste bewijs wordt gevormd door al de Nederlandse vlaggen op de balkons, men moet weten dat we er zijn! (of het moet te maken hebben gehad met de troonswisseling in die week, maar dat betwijfel ik….) In ons appartement worden we keurig in het Nederlands begroet, en wordt ons een fijne schaatsweek toegewenst. Tijdens de 200 kilometer toertochten heb ik onbekenden elkaar er doorheen zien slepen en moed in zien praten alsof ze familie waren. Maar het hoogtepunt van koloniaal Techendorf wordt bereikt op de woensdagavond. Een oer-Hollandse bingo avond met speaker Jannes als leider van de enclave. Nu weet ik niet of dit spel tot ons cultureel erfgoed gerekend kan worden, maar ik weet wel zeker dat bijna niemand thuis in Nederland fanatiek beoefenaar van deze "sport" is. Net zoals er niet veel Nederlands zijn die de klompendans beheersen. Daar maakt niemand zich op dat moment druk over, want de bingo getallen komen in hoog tempo voorbij, en voor je het weet heb je een mooie prijs te pakken!

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er nog behoorlijk wat Oostenrijkse invloeden terug te vinden zijn in de feesttent. De lange tafels en de pullen bier nemen we voor lief, we zijn er tenslotte maar één week in het jaar. Zolang Norbert Jank een ronde op het witte meer blijft uitzetten, en speaker Jannes de bingo leidt, zullen er ook met de 26e jaargang weer genoeg Nederlanders in Techendorf en omgeving neerstrijken. Omdat het nu eenmaal bij onze cultuur hoort.

Alle Columns van Erik Jan Kooiman:

De zoon van... (2 november 2012)
Muziek! (16 november 2012)
Deutsche gründlichkeit (30 november 2012)
De eerste keer (14 december 2012)
Een NK zonder clichés (28 december 2012)
Pak die kans! (11 januari 2013)
De bom (25 januari 2013)
Onze Spielplatz der Natur (8 februari 2013)
Omscholing (22 februari 2013)
Flow (8 maart 2013)
Bart en zijn bewegingsintelligentie (21 maart 2013)