Schaatspeloton.nl - Columns - Schoothondje of Everzwijn

Schoothondje of Everzwijn

geplaatst vrijdag 26 oktober 2012 om 09:54:55 op Schaatspeloton.nl

Antoine de Schipper

Antoine de Schipper zal dit jaar in de kleuren van Team Haven van Amsterdam debuteren in de Top Divisie na twee jaar in het B-peloton te hebben gereden. Naast het schaatsen is Antoine docent bewegingsonderwijs op een basisschool in Zeist en in de afrondende fase van de ALO opleiding. Antoine is 30 jaar, woont samen in Utrecht en rijdt komende zomer ook in het A-peloton voor het skeeleren. Antoine probeert vanaf 26 oktober elke twee weken zijn belevingen in het Top Divisiepeloton te verwoorden in een column voor Schaatspeloton.nl.

"In 1873 ontdekte Ranvier dat skeletspieren niet alleen verschillen van kleur maar ook in eigenschappen. We herkennen dit aan de eettafel wanneer we het hebben over wit en rood vlees" Het is iets over half acht in de ochtend op vrijdag 19 oktober en ik zit in de trein op weg naar een supervisiebijeenkomst op de hogeschool. Op het kleurloze traject Utrecht Centraal - Amsterdam Sloterdijk krijg ik de tijd om kennis uit mijn studieboek te snuiven.

"Kip en kalkoenborst is ‘wit' vlees (…) het is soms verrassend om te zien dat andere vogels, de duif bijvoorbeeld, ‘rood' borstvlees heeft. We zullen zien dat dit een consequentie is van het verschillend gebruiken van de vliegspieren"

"Goedemorgen meneer, uw vervoersbewijs alstublieft". Ik kijk op uit mijn boek Skeletspieren, van Moleculen tot Beweging. Een goedlachse conducteur kijkt met een schuin oog naar de voorkant van het boek wat ik heb teruggeslagen om mijn portemonnee te pakken.

"Kippen en kalkoenen zijn vrijwel vleugellam, ze gebruiken de borstspieren alleen voor een incidentele energiestoot om op stok te komen, de duif is daarentegen een duuratleet die lange afstanden kan reizen"

Er stapt een jonge vrouw het tussengedeelte binnen. Ze kijkt om zich heen op zoek naar het toilet wat er overduidelijk niet is. Ik probeer empathisch te glimlachen en maak een sorry gebaar dat ik het ook allemaal niet weet.

"Er is ook verschil tussen tamme en wilde dieren. Tam varken heeft bleek vlees, waar het vlees van everzwijn donker rood is. Net als al het andere ‘opgejaagde' vlees dat de gevaren van de jacht moet overleven"

Deze zinnen laten me de rest van de dag niet meer los. Tam afgericht vee versus wild opgejaagd dier. Wie zijn de jagers en wie de prooien in het peloton? Welke marathonrijder zouden Asterix en Obelix het liefst aan het spit boven het kampvuur hebben? Ik zou het wel weten. Een getemd roofdier is mooi om te zien, maar de smaak van een prooi is hemels.

Voor mij is marathonschaatsen misschien nog wel een van de laatste primitieve bakens in ons geciviliseerde bestaan. Maar ook hier slaat beschaving toe. Hongerig naar de overwinning achtervolgt een afgerichte kudde rijders de aanvallers. Berekenend, economisch, en gedomesticeerd wachten de sprinters op hun kans. Ongepolijst, onvoorspelbaar en strijdbaar tot de laatste meter stoempt de kopgroep voor wat ze waard is. Bleek tegen diep rood. Hokjesvlees tegen culinair genot.

In de volle Utrechtse arena was afgelopen zaterdag mijn debuut tussen de wolven. Tegen elk advies in nam mijn vluchtinstinct het over van mijn gezonde verstand. Dit schaap haalde de eindstreep niet, maar is strijdbaarder dan ooit. Na afloop hadden veel mensen een goedgemeend advies. Woorden als economisch rijden, verschuilen, rustig aan doen en verstandig komen voorbij. Eerlijk gezegd ging het allemaal aan me voorbij.

Het beest is uit de natuur te halen, maar de natuur niet uit het beest. Het is genetisch. Ik ben dieprood van binnen. Een marathon niet aangevallen is een marathon niet gereden. Ik hou van het kat-en-muis spel en zal me als een wild dier adapteren aan mijn nieuwe leefomgeving. Geen schoothondjes strategie voor mij. Obelix zou van mij smullen.

Alle Columns van Antoine de Schipper:

Schoothondje of Everzwijn (26 oktober 2012)
Nachtmerrie (9 november 2012)
Omarm je vrouwelijkheid (23 november 2012)
Master Gemser (7 december 2012)
Geef Alles, Geef Acht (21 december 2012)
Ergernis top-4 (4 januari 2013)
STREEP (18 januari 2013)
In een scheur (1 februari 2013)
Ons geheim (15 februari 2013)
Lijders en Leiders (1 maart 2013)
Me Like Twaiku (15 maart 2013)