Schaatspeloton.nl - Columns - Ons geheim

Ons geheim

geplaatst vrijdag 15 februari 2013 om 09:20:32 op Schaatspeloton.nl

Antoine de Schipper

Antoine de Schipper zal dit jaar in de kleuren van Team Haven van Amsterdam debuteren in de Top Divisie na twee jaar in het B-peloton te hebben gereden. Naast het schaatsen is Antoine docent bewegingsonderwijs op een basisschool in Zeist en in de afrondende fase van de ALO opleiding. Antoine is 30 jaar, woont samen in Utrecht en rijdt komende zomer ook in het A-peloton voor het skeeleren. Antoine probeert vanaf 26 oktober elke twee weken zijn belevingen in het Top Divisiepeloton te verwoorden in een column voor Schaatspeloton.nl.

Van de drukte van de Weissensee vertrok vorige week het marathonpeloton naar de rust van de Reschensee. Waar op de Weissensee meer dan honderd wedstrijdrijders aan de start stonden en vele recreanten hun prestaties neerzetten is op de Reschensee nog geen Nederlandse enclave. Slechts 34 rijders stonden aan de start en dat bracht een andere sfeer op en rond het meer.

Nu zijn er altijd mensen die zich prettiger voelen in de drukte van stad, mammoetschool of een concert in een megahal. Ikzelf hou liever van het platteland, een kleinschalige school of een kamerconcert. Voor mij liever de warmte van een kampvuur dan drukte van disco lichten. Op een of andere manier ademt deze pittoreske plek voor het eerst dit marathonseizoen de knusheid van thuis uit.

Al bij binnenkomst in het dorp bemerkte ik direct dat Italië een ander land is dat Oostenrijk. Waar op de Weissensee alle woningen er als poppenhuizen vol met kitsch uitzien, sta ik nu in een modern wintersportoord. Op het meer zijn sporters aan het kite-skiën en kite-snowboarden. De oude man achter de kassa in de supermarkt schuifelt naar zijn kleindochter om haar te vragen te helpen ons met plastic te betalen. Niks geraniums, de pensionados staan hier nog volop tussen de mensen.

Mooi was om te bemerken dat de organisatie van het evenement ook duidelijk ontzettend trots was op deze locatie en elke deelnemer die aan de start stond. Ondanks de teleurstelling van de afgelasting van vorig jaar en het niet betalen van de meeste ploegen van de hotelreserveringen (schande!) hebben zij zich vrijwillig dag en nacht ingezet om hier een fantastische wedstrijdbaan en sfeer neer te zetten. De zon en kou deden de rest.

Deze buitenkant heeft ook duidelijk invloed op de sfeer binnen het peloton gehad. Er leek geen plaats voor afgunst en grootmoedigheid. Iedereen was een liefhebber en leek waardering te hebben voor elkaars prestatie en inzet. Ik kreeg een flesje aangereikt van de Wadro-begeleiding toen onze begeleidster warm water haalde. Binnen het peloton kreeg iedereen ondanks het smalle parcours de ruimte om te schaatsen. Links en rechts kreeg ik tips van de ervaren rotten in het vak. Een betere leerschool kon ik me niet wensen.

- Ik zal bij deze mijn duit in het zakje doen en een deel van ons geheim verklappen. Een van onze rijders heeft afgelopen seizoen een kevlar scheenbeschermer ontworpen die in het wedstrijdpak past en naar het been gevormd is. Deze heeft de rijders van Haven Amsterdam al een hoop tikken op de schenen bespaard. Gezien de hoeveelheid scheuren op de Weissensee en Reschensee en de afstand waarop we van elkaar schaatsen is dit geen overbodige luxe. Het schaatst niet alleen lekkerder voor jezelf maar de wetenschap dat je achterligger beschermd is geeft ook een hoop rust. Ik weet in ieder geval dat ik onbedoeld een aantal collega's heb geraakt. Kom bij ons kijken en doe er je voordeel mee. -

De wedstrijd zelf kende met een klein peloton bliksemstart. Binnen vijftien kilometer was een kopgroep gevormd waar nog enkelen bij aansloten. Vanaf dat moment was het een afvalrace waarin twee tegenpolen samen op de finish afgingen. Ik ben trots dat ik lange tijd mee heb kunnen doen om de prijzen en vanaf het moment dat ik de kopgroep moest loslaten heb ik vooral genoten van de prachtige bergketens rond het meer. Wat mij betreft mag deze koers volgend jaar weer op de agenda.

Bij deze wil ik graag alle Reschensee rijders en begeleiders verzoeken hun enthousiasme over deze plek niet te delen. Straks staat de hele santenkraam rond het meer in polonaise naar ontbijtkoek te happen. Weg die rust. Weg de saamhorigheid. Dus mondje dicht.

Sssst... Het is ons geheimpje, afgesproken?

Alle Columns van Antoine de Schipper:

Schoothondje of Everzwijn (26 oktober 2012)
Nachtmerrie (9 november 2012)
Omarm je vrouwelijkheid (23 november 2012)
Master Gemser (7 december 2012)
Geef Alles, Geef Acht (21 december 2012)
Ergernis top-4 (4 januari 2013)
STREEP (18 januari 2013)
In een scheur (1 februari 2013)
Ons geheim (15 februari 2013)
Lijders en Leiders (1 maart 2013)
Me Like Twaiku (15 maart 2013)