Schaatspeloton.nl - Columns - STREEP

STREEP

geplaatst vrijdag 18 januari 2013 om 12:24:57 op Schaatspeloton.nl

Antoine de Schipper

Antoine de Schipper zal dit jaar in de kleuren van Team Haven van Amsterdam debuteren in de Top Divisie na twee jaar in het B-peloton te hebben gereden. Naast het schaatsen is Antoine docent bewegingsonderwijs op een basisschool in Zeist en in de afrondende fase van de ALO opleiding. Antoine is 30 jaar, woont samen in Utrecht en rijdt komende zomer ook in het A-peloton voor het skeeleren. Antoine probeert vanaf 26 oktober elke twee weken zijn belevingen in het Top Divisiepeloton te verwoorden in een column voor Schaatspeloton.nl.

Ik hou niet echt van goede voornemens. Zeker niet rond oud en nieuw. Het halfslachtig proosten op een valse belofte is niets voor mij. Een moment nemen om even alles op een rij te zetten en met een nieuw actieplan de toekomst ingaan, dat kan ik me goed voorstellen. Maar rond oud en nieuw zit er altijd een laffe bijsmaak aan.

Toch begon er bij mij bij de start van het nieuwe jaar iets te brandden. Het voelde fris, spannend en ook als een nieuwe stap. Hoe hard ik de gedachte van me af wilde zetten, hoe harder hij terugkwam. Als op een boemerang gevlogen werd ik steeds weer geconfronteerd met mijn eigen zelf en ondanks de goede-voornemens-weerstand bracht dit gedachtespinsel een mooi rustpunt aan de horizon voor het nieuwe jaar.

2013 is voor mij het jaar van de streep.

Nu weet ik als professional in de sporteducatie al langer dat het bewegen je emotionele en sociale wereld weerspiegeld en mooie aanknopingspunten geeft om jezelf stapje voor stapje een beter en stabieler mens te maken. Maar nog nooit heb ik het zo sterk in mezelf gevoeld. Elke wedstrijd en training geeft me de kans om te werken aan Antoine 2.0 (the Advanced and Limited edition).

De streep is voor mij een metafoor voor een interne en externe houding tegenover de energievreters om me heen. Allereerst staat de externe streep voor: tot hier en niet verder. Dit is van mij en dit is van jou. Laat de problemen van de ander bij de ander en laat anderen niet over je heen lopen. Trek een duidelijke streep. Nu is het klaar.

Daarnaast staat de interne streep voor: ik laat het daar. Ik zet er een streep onder. Geweest is geweest en ik kies zelf of het me in mijn huidige leven beïnvloed. Alles wat ik heb meegemaakt kan ik gebruiken als bron, niet als korset wat eigen bewegen niet meer mogelijk maakt. Ik kan juist met compassie terugkijken op mijn fouten, want ik heb er van geleerd.

In de afgelopen dagen en alle komende dagen rijgen we marathonwedstrijd aan marathonwedstrijd en heb ik volop kans om te oefenen. Ik moet leren een hogere hufterfactor te hebben als ik in het peloton rij en ook de confrontatie op te zoeken als mensen over mijn streep gaan. Laat de ander maar jou streep zien! Daarnaast kan ik elke wedstrijd weer meer loslaten van mijn eigen verleden en met een frisse neus en trotse houding in volle vrijheid de koers beleven. Als ik het in de koers kan, is het nog een kleine stap naar de rest van mijn leven.

Dus collega's. U bent gewaarschuwd. Deze man laat niet meer met zich sollen. Wie over mijn streep komt zal het in de toekomstige wedstrijden meer zien, horen en voelen. Ga maar horken bij iemand anders of je schoonfamilie. Ik reken vanaf nu af met zuigers uit het verleden, parasieten van het heden en angstbeelden van de toekomst.

STREEP

Alle Columns van Antoine de Schipper:

Schoothondje of Everzwijn (26 oktober 2012)
Nachtmerrie (9 november 2012)
Omarm je vrouwelijkheid (23 november 2012)
Master Gemser (7 december 2012)
Geef Alles, Geef Acht (21 december 2012)
Ergernis top-4 (4 januari 2013)
STREEP (18 januari 2013)
In een scheur (1 februari 2013)
Ons geheim (15 februari 2013)
Lijders en Leiders (1 maart 2013)
Me Like Twaiku (15 maart 2013)